Ga naar de hoofdinhoud
Man renoveert zijn huis met zijn hond naast hem. Man renoveert zijn huis met zijn hond naast hem.

Blog

Waarom een huis of appartement renoveren? | Blog AXA.be

Top

| 3 min lezen

Waarom een huis of appartement renoveren?

In dit artikel

      Op zoek naar een brandverzekering?

      Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

      ONTDEK ONZE FORMULES

      De opstart van een renovatieproject is een belangrijke beslissing voor elke huiseigenaar. De redenen om dergelijke werkzaamheden uit te voeren kunnen uiteenlopend zijn (economisch, ecologisch, juridisch …), maar één ding staat vast: de renovatie van een woning kan heel wat voordelen opleveren.

      Waarom een renovatieproject opstarten?

      Er zijn veel redenen om een woning te renoveren. Hieronder volgen een paar voorbeelden.

      1. Renoveren om economische redenen

      Een slecht geïsoleerd huis, een slecht onderhouden verwarmingsketel, een dak in slechte staat ... Dit leidt allemaal tot aanzienlijke energieverliezen, die een directe impact hebben op je portemonnee. Door je huis of appartement te verbouwen, bespaar je energie en dus geld.

      Door je huis te renoveren verhoog je bovendien de huur- en doorverkoopwaarde.

      2. Renoveren voor meer veiligheid

      Slechte materialen die dreigen te breken, een elektrisch systeem of verwarmingstoestel dat niet meer aan de normen voldoet, … Deze factoren vormen onder andere een risico op ongelukken of brand.

      3. Renoveren om klimaatredenen

      Het energieverbruik in gebouwen is verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen. Door je woning te verbouwen, kan je je ecologische voetafdruk verkleinen en dus ook je impact op het milieu.

      4. Renoveren om in betere omstandigheden en gezonder te wonen

      Door je woning te renoveren, kan je problemen zoals vocht en het risico op blootstelling aan koolmonoxide aanpakken. Zo verbeter je niet alleen je gezondheid, maar ook je levenskwaliteit.

      5. Renoveren om wettelijke redenen

      In België worden de energienormen steeds strenger. Het doel? Dat woningen zo dicht mogelijk in de buurt komen van label A. Zorg ervoor dat je voldoet aan de EPB-voorschriften, vooral als je je woning wil verhuren.

      6. De esthetiek verbeteren

      Met een verbouwing kun je het esthetische aspect van je woning moderniseren, wat kan helpen om een omgeving te creëren die aangenamer en harmonieuzer is.

      7. Aanpassen aan veranderende behoeften

      De behoeften van de bewoners van een huis kunnen na verloop van tijd veranderen. Renovatie biedt de mogelijkheid om de ruimte aan te passen zodat ze beter voldoet aan de actuele noden, of dat nu is voor een groeiend gezin, om de toegankelijkheid te verbeteren of om nieuwe multifunctionele leefruimtes te creëren.

      Kortom, de renovatie van een huis of appartement is een investering in het comfort, de veiligheid, de duurzaamheid en de waarde van je woning op lange termijn. De voordelen van renovatie zijn talrijk. Door rekening te houden met wettelijke ontwikkelingen en veranderende behoeften, kun je met een renovatie je huis aanpassen aan je huidige en toekomstige levensstijl. De opstart van een renovatieproject is een beslissing die niet alleen je leefomgeving kan verbeteren, maar ook kan bijdragen tot het behoud en de opwaardering van je woning.

      Controleer de impact van je renovatie op je brandverzekering

      Ben je aan het verbouwen? Controleer altijd bij je makelaar of deze werken een impact kunnen hebben op je brandverzekering.

      Vergeet niet om je verzekeraar op de hoogte te brengen van alle wijzigingen die een invloed kunnen hebben op je situatie en de verzekerde risico’s. Zo ben je altijd optimaal verzekerd.

      Op zoek naar een brandverzekering?

      Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

      ONTDEK ONZE FORMULES

      DEEL DIT ARTIKEL