Ga naar de hoofdinhoud
Kind met een muts in een huis dat beter geïsoleerd moet worden Kind met een muts in een huis dat beter geïsoleerd moet worden

Blog

Je huis isoleren: hoe en waarom – Blog AXA.be

Top

| 6 min lezen

Hoe isoleer je je huis tegen ijzel en koude?

In dit artikel

      Op zoek naar een brandverzekering?

      Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

      ONTDEK ONZE FORMULES

      In de winter kan je woning schade oplopen met een duur kostenplaatje tot gevolg. Hieronder geven we je enkele tips om je huis goed te isoleren en op die manier te beschermen tegen vorst en koude. Zo geniet je van een aangename temperatuur in huis zonder een torenhoge energierekening.

      Waarom je huis isoleren?

      Een goede thermische isolatie biedt een aantal voordelen:

      • Bescherming van je huis: door kou en vorst kunnen leidingen beschadigd raken, krijg je lekken in het dak of kan water door het houtwerk sijpelen ... Het winterweer kan heel wat schade berokkenen, vooral als je woning al wat ouder is. Om dat te voorkomen, moet je twee woorden onthouden: ‘thermische isolatie’. Ze belet dat er warmte verloren gaat, dat er koudebruggen ontstaan en dat er vocht in je woning binnendringt. Kortom, onderhouds- of renovatiewerken vermijden dat je later herstellingen moet uitvoeren en ze verhogen je comfort.
      • Thermisch comfort: geen winters meer bibberend onder drie plaids. In de winter is de aanbevolen temperatuur voor woonruimtes 19°C. In je slaapkamer kan dit voor een goede nachtrust verlaagd worden naar 16°C. Als je huis goed geïsoleerd is, verhoogt je levenscomfort.
      • Energiebesparing: door een goede isolatie kan je je energierekening met 40% verlagen. In tijden van hogere gas- en elektriciteitsprijzen is dat geen peulschil!
      • Bewuste omgang met het milieu: je vermindert de uitstoot van broeikasgassen doordat je minder verwarming en airconditioning nodig hebt.
      • Stijging van de waarde van je woning: een goed geïsoleerd huis of appartement met een betere EPB-score zal ook beter verkopen. De kosten van je renovatie zijn een interessante investering.
      • Controleer welke isolatienormen er in Vlaanderen, Wallonië en Brussel gehanteerd worden.

      Waarop moet je letten als je je huis wil isoleren?

      Dakisolatie

      Warmte gaat vooral verloren via het dak en het dakgebinte. Het dak goed isoleren is dus de eerste prioriteit. Maar hoe isoleer je je dak?

      • Je kan je dak van binnenuit isoleren. De isolatie kan direct onder het dak gebeuren met isolatieplaten van harde houtvezels of rollen minerale wol.
      • Je dak aan de buitenkant isoleren is duurder, maar bespaart ruimte aan de binnenkant. Harde isolatieplaten onder de dakbedekking beschermen tegen vocht en temperatuurschommelingen.
      • De zoldervloer isoleren biedt ook uitstekende resultaten. Als je de ruimte onder het dak niet als woonruimte gebruikt, kan je op die manier grotere werkzaamheden aan het dak vermijden.

      Muurisolatie

      Door de muren te isoleren houd je in de winter de warmte binnen en ben je beschermd tegen de warmte in de zomer. Als je je gevel wil laten renoveren, kies dan voor thermische isolatie aan de buitenkant met een stijf isolatiemateriaal in houtvezel. Dat is het beste middel om koudebruggen te voorkomen.

      Staan die werken niet op je planning, dan kan je de muren ook aan de binnenkant isoleren, maar deze isolatiemethode is minder efficiënt en verkleint de ruimte.

      Verschillende opties om de isolatie van ramen en deuren te verbeteren

      Hoe voorkom je dat de kou door je ramen en deuren komt? Zij moeten volledig afgesloten zijn.

      • De vervanging van oude kozijnen of kozijnen van slechte kwaliteit is de ideale oplossing, maar ook de duurste.
      • Je kan de oude beglazing van je ramen of glazen deuren vervangen. Hoogrendementsglas is bijvoorbeeld tot 3 keer beter isolerend dan dubbele beglazing en tot 6 keer beter dan enkele beglazing. Dat zorgt voor een aanzienlijke thermische isolatie.

      Als je een kleiner budget wil besteden, kan je de volgende alternatieve oplossingen toepassen om de thermische isolatie van je ramen en deuren te optimaliseren:

      • plaats dikke gordijnen of thermische gordijnen voor de openingen
      • breng dichtingen aan op de kaderranden die door de vleugels worden vastgeklemd wanneer de deuren en ramen worden gesloten
      • kleef isolatiefolie op de ramen
      • installeer isolerende rolgordijnen

      Vloerisolatie

      Een koude vloer is niet aangenaam. Bovendien ontsnapt er via de vloer ongeveer 10% van de warmte. Daarom is het aan te raden om de vloer in je woonruimtes te isoleren. Je kan van onderaf isoleren, door het plafond van de kelder of van de kruipruimte te isoleren. Dat is de meest effectieve oplossing. Je kan ook de vloer van de kruipruimte isoleren door er losse isolatie in aan te brengen en zo een isolerende laag te vormen. Als je geen kelder hebt, kan je de vloer van bovenaf isoleren. Dat houdt in dat je de bestaande vloer afbreekt, isolatie aanbrengt en een nieuwe vloerbedekking plaatst.

      De leidingen van de verwarming isoleren

      Als je centrale verwarming hebt, lopen de verwarmingsbuizen van de boiler (op gas of stookolie) naar de verschillende radiatoren. Ongeïsoleerde leidingen verliezen onderweg warmte. Maar er is goed nieuws: de investering om ze te isoleren is in maximum een jaar afgeschreven en dat maakt deze maatregel nog rendabeler. Hoe doe je dat? Door isolatiehulzen in mineraalwol of polyethyleen op je verwarmingsbuizen te plaatsen.

      Is je woning goed verzekerd voor de winter?

      Een boiler die uitvalt of radiatoren die het begeven kunnen een grote impact hebben op je wooncomfort, zeker als de isolatie in je woning niet optimaal is. Verzekeraars bieden verschillende soorten dekking voor je huis, bijvoorbeeld met een gratis eerste hulp ingeval de woning onbewoonbaar is. Het kan bijvoorbeeld ook dat er binnen de 24 uur een hersteller wordt gestuurd bij een plots en onvoorzienbaar defect aan de verwarmingsinstallatie of de elektriciteit, waardoor je woning gevaarlijk of onbewoonbaar wordt of waardoor er een risico is op verdere schade aan de woning en/of de inboedel.

      Neem contact op met je verzekeringsmakelaar om uit te zoeken hoe je huidige verzekering je dekt.

      Lees zeker ook ons artikel met verschillende tips om thuis energie te besparen.

      Op zoek naar een brandverzekering?

      Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

      ONTDEK ONZE FORMULES

      DEEL DIT ARTIKEL