Ga naar de hoofdinhoud

Het AXAbc: het lexicon van de verzekeringen

Eigen risico? Wachttijd? Derde? … Niet altijd helemaal zeker wat sommige verzekeringstermen betekenen? In dit lexicon geven we je een beknopt overzicht van de belangrijkste begrippen in de verzekeringswereld.

Deze definities zijn algemene omschrijvingen van begrippen uit de verzekeringswereld met de bedoeling ze uit te leggen. Ze hebben dan ook geen enkele contractuele waarde. De inhoud vervangt op geen enkele wijze de definities in onze algemene en bijzondere voorwaarden. Geen enkel onderdeel van dit lexicon bevat een advies op het vlak van verzekeringsproducten of beleggingen.

ABEX-index

De ABEX-index is een indexcijfer dat de evolutie van de bouwkosten in België volgt door de observatie van de prijzen van de bouwmaterialen en de loonkosten. Omdat de meeste contracten voor een brandverzekering en diefstalverzekering gekoppeld zijn aan de evolutie van de ABEX-index, zullen de bedragen van de verzekerde goederen en de jaarlijkse premie van deze contracten automatisch worden aangepast. Naar aanleiding van een schadegeval zal de verzekeraar bij de berekening van de schadevergoeding rekening houden met het meest recente ABEX-indexcijfer.

Algemene voorwaarden

Documenten die de voorwaarden, rechten en plichten bepalen die gelden voor de verzekeraar, de verzekeringsnemer en de verzekerden/begunstigden van een verzekeringsproduct, zoals de betaling van de premie, de dekkingen, de uitsluitingen, ... Algemene voorwaarden worden aangevuld met bijzondere voorwaarden.

Begunstigde

De persoon (of organisatie, afhankelijk van het type verzekering) die in een verzekeringsovereenkomst wordt aangewezen om verzekeringsuitkeringen te ontvangen. De begunstigde wordt doorgaans door de verzekeringsnemer aangeduid bij het afsluiten van de polis. Het kan de verzekeringsnemer of de verzekerde zelf zijn, maar ook – in bepaalde gevallen en onder bepaalde voorwaarden – een familielid, een partner, een rechtspersoon, een bedrijfsleider, een loontrekkende, …

Bijzondere voorwaarden

De bijzondere voorwaarden maken onder andere samen met de algemene voorwaarden deel uit van de verzekeringsovereenkomst. De bijzondere voorwaarden personaliseren de overeenkomst: ze bevatten de voorwaarden die specifiek zijn aangepast aan de situatie van de verzekeringsnemer (gegevens van de verzekeringsnemer, ingangsdatum, afgesloten dekking, aanpassingen van het eigen risico of een aanvullende dekking, …). De bijzondere voorwaarden hebben voorrang op de algemene voorwaarden.

Cyber protection

Cyberaanvallen, datalekken en andere digitale bedreigingen door cybercriminelen komen steeds vaker voor. Daarom bieden verzekeraars een verzekering cyber protection aan als bescherming tegen financiële verliezen veroorzaakt door cyberrisico’s. Vaak dekt deze verzekering de kosten voor het herstellen van gegevens, juridische bijstand en schadevergoeding aan derden. Een dergelijke verzekering is doorgaans bestemd voor ondernemingen, zelfstandigen en vrije beroepen.

Dekking

Term die wordt gebruikt om de specifieke omstandigheden aan te duiden (zoals lichamelijk letsel, materiële schade of aansprakelijkheid) die worden gedekt onder de voorwaarden van de verzekeringsovereenkomst. Dekking wordt ook “waarborg” genoemd, met name in contractuele documenten. De voorwaarden van de overeenkomst bepalen de omvang van de tussenkomst door de verzekeraar. Voor sommige verzekeringspolissen is een minimum aantal dekkingen wettelijk verplicht: die zijn dus inbegrepen in de basisdekking(en) die de verzekeraar voorstelt.

Derde

De ‘derde’ is een persoon of entiteit die geen directe betrokkenheid heeft bij een overeenkomst. Op het vlak van verzekeringen is de derde in de meeste gevallen dus niet de verzekeringsnemer, verzekeraar of verzekerde.

Expertise

Onderzoek en evaluatie van de schade door een deskundige (of ‘expert’) om de omvang en oorzaak vast te stellen, en soms om te beoordelen of de schadeaangifte in overeenstemming is met de polisvoorwaarden. Een expertise kan worden uitgevoerd om het bedrag van de schadevergoeding te bepalen waar de verzekerden of de derden recht op hebben. Een expertise kan ook de waarde van een goed bepalen om op die manier bij het afsluiten van een verzekeringsovereenkomst vast te leggen welke waarde verzekerd wordt.

Eigen risico (vrijstelling)

Bedrag dat ten laste van de verzekerde blijft bij een schadegeval en dus niet ten laste genomen wordt door de verzekeringsmaatschappij. Het wordt vooraf bepaald in de verzekeringsovereenkomst.

Huurdersaansprakelijkheid

De contractuele verantwoordelijkheid van een huurder om schade aan een gehuurde woning of eigendom te vergoeden. De huurder kan aansprakelijk worden gesteld voor reparaties, herstelkosten of vervanging van beschadigde goederen, tenzij anders overeengekomen in het huurcontract of tenzij de schade het gevolg is van normale slijtage of overmacht.

Ingebrekestelling

Een ingebrekestelling is een juridisch document dat door een schuldeiser of zijn vertegenwoordiger naar een schuldenaar wordt gestuurd die een verplichting (geheel of gedeeltelijk) niet is nagekomen. Zo kan de schuldeiser de nakoming van die verplichting eisen binnen een bepaalde termijn. Een verzekeraar stuurt bijvoorbeeld een ingebrekestelling naar een verzekeringsnemer die zijn premie nog niet heeft betaald. Of een benadeelde stuurt een ingebrekestelling naar een verzekeraar die hem nog niet heeft vergoed.

Makelaar

De verzekeringstussenpersoon die verzekeringsnemers en verzekeringsondernemingen met elkaar in contact brengt, zonder in de keuze van deze verzekeringsondernemingen gebonden te zijn.

Medische teleconsultatie

Een medische teleconsultatie is een vorm van medische raadpleging waarbij zorgverleners en patiënten via videoconferentie met elkaar communiceren om diagnoses te stellen, advies te geven en behandelingen op afstand te bespreken. Teleconsultatie kan ook via een digitaal platform verlopen.

Natuurramp

Wat de brandverzekering betreft, heeft de wetgever omschreven wat er onder natuurrampen moet worden verstaan: overstromingen, vloedgolven, aardbevingen, aardverschuivingen of grondverzakkingen. Sommige verzekeringen (zoals de Omnium of mini-Omnium voor een voertuig) dekken de schade veroorzaakt door natuurrampen. De gedekte waarborgen staan vermeld in de algemene of bijzondere voorwaarden van je verzekering.

Omnium

Een omnium is een optionele waarborg die aanvullend is op de verplichte autoverzekering BA (burgerlijke aansprakelijkheid). Een omniumformule biedt dekking bij schade aan het verzekerde voertuig, zoals diefstal, vandalisme, glasbreuk, brand en ongevallen.

Polis

Een verzekeringsovereenkomst tussen een verzekeraar en een verzekeringsnemer (ook ‘verzekeringspolis’ genoemd), waarin de voorwaarden, premies en dekking worden vastgelegd. De polis is een juridisch bindend document dat – naast de administratieve bepalingen – de rechten en plichten van de verzekeraar, de verzekeringsnemer en de verzekerde vastlegt. Deze overeenkomst vormt de basis voor de verzekeringsdekking.

Premie

Dit is de vergoeding die je aan de verzekeringsmaatschappij betaalt als tegenprestatie om gedekt te worden door de verzekering. De premie kan variëren afhankelijk van verschillende criteria, zoals het type verzekering, de dekkingen en je persoonlijke situatie.

Rechtsbijstand

Een verzekering die juridische hulp biedt als je betrokken raakt bij een conflict. De verzekeraar zal je bij een gedekt schadegeval informeren over je rechten en de slaagkansen bij het schadegeval. Hij kan instaan voor je verdediging tijdens de onderhandelingen met de betrokken partijen en kan tussenkomst verlenen in je verdedigingskosten als die vereist zijn.

Schadeaangifte

Formele aanvraag van de verzekerde om een beroep te doen op de dekkingen van zijn contract: bijstand, een vergoeding of een schadeloosstelling voor een ongeval, een verlies, schade of uitgaven, of een tussenkomst ten gevolge van schade aan een derde. Een aangifte kan, bijvoorbeeld in het kader van een woonverzekering, betrekking hebben op een aanvraag voor een schadevergoeding ten gevolge van een brand.

Schadegeval

Ieder feit dat aanleiding kan geven tot de toepassing van de dekkingen van een verzekeringsovereenkomst. Voorbeelden van een schadegeval zijn een auto-ongeval, een brand in je woning, schade aan derden in een professionele of privécontext, ...

Totaal verlies

(ook gekend als ‘perte totale’) Totaal verlies verwijst naar een situatie waarin een voertuig zo zwaar beschadigd is dat het technisch onmogelijk is om het te herstellen, of dat herstel ervan niet aangewezen is gezien het bedrag van de reparatiekosten in verhouding tot de werkelijke waarde van het voertuig op het moment van het schadegeval. Het voertuig wordt dan als volledig verloren beschouwd. Afhankelijk van de afgesloten dekking vergoedt een verzekeraar het totaal verlies, indien van toepassing, volgens de polisvoorwaarden.

Vergoedingskwijting

Bewijs van betaling van de vergoeding door de verzekeringsmaatschappij aan een verzekerde, begunstigde of derde. Door het ondertekenen van de kwijting geeft de betrokkene zijn akkoord met de ontvangen betaling.

Verzekeringsattest

Het document dat de verzekeraar verstrekt als bewijs dat een verzekering afgesloten is.

Waarborg

Zie Dekking

Wachttijd

De wachttijd verwijst naar een van de volgende situaties:

  1. De periode tussen de afsluiting van een verzekering en het moment waarop de dekking daadwerkelijk ingaat volgens de overeenkomst. De verzekeraar neemt geen schadegevallen ten laste tijdens deze periode.
  2. De periode tussen het schadegeval of ongeval en de datum vanaf wanneer de verzekeringsmaatschappij zal tussenkomen en de vergoeding(en) zal uitbetalen.
Werkelijke waarde

Voor de meeste verzekeringen komt de werkelijke waarde overeen met de waarde van het goed vlak voor het schadegeval, met inachtneming van de waardevermindering, zoals door slijtage.

Zwakke weggebruiker

Iedere persoon (voetganger, fietser, passagier, …) die niet de bestuurder is van een motorvoertuig waarop een verplichte verzekering van toepassing is.

Wanneer een zwakke weggebruiker het slachtoffer wordt van een verkeersongeval waarbij een motorvoertuig is betrokken en hij/zij lichamelijk letsel oploopt of overlijdt, kan hij/zij (of zijn/haar personen ten laste) voor dat letsel onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van de automatische schadevergoedingsregeling die door de wetgever is ingevoerd.

A B C D E H I M N O P R S T V W Z