Wil je je (toekomstige) woning renoveren in Vlaanderen? Als de kosten van de werkzaamheden je doen duizelen, geen paniek: de verschillende Vlaamse renovatiepremies kunnen je factuur verlichten. Op welke premies heb je recht en hoe krijg je ze? Een overzicht.
Eerste stap in je renovatieproject: Mijn VerbouwPremie.be
Eind 2022 besliste de Vlaamse overheid om de verschillende renovatie- en energiepremies samen te brengen in één online loket: MijnVerbouwPremie.be. Wie nu zijn woning renoveert en investeert in energiebesparende maatregelen (isolatie, nieuwe ramen en deuren, zonneboiler, warmtepomp, …) kan na de werken op deze site een digitale premieaanvraag doen. De hoogte van de uitgekeerde bedragen is afhankelijk van het type woning en van het gezinsinkomen. Houd goed alle documenten tijdens het verbouwproces bij, want de uitgekeerde premies worden gebaseerd op alle offertes en facturen.
Tweede stap in je renovatieproject: premiezoeker.be
Komt je verbouwing niet in aanmerking voor de verbouwpremie van de Vlaamse overheid of ben je toch nog op zoek naar extra financiële ondersteuning, dan kan premiezoeker.be soelaas bieden. Deze website is een initiatief van het nieuwe agentschap Wonen in Vlaanderen, een fusie van het vroegere Wonen-Vlaanderen en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Dit agentschap bundelt alle activiteiten en initiatieven op het vlak van huisvesting in het Vlaamse Gewest. Via de website premiezoeker.be biedt het alle informatie over huisvestingspremies en subsidies voor renovatie.
Aan de hand van verschillende filters en categorieën krijg je een overzicht van de steunmaatregelen van alle overheidsniveaus (dus niet alleen Vlaams, maar ook federaal, provinciaal en gemeentelijk). Vervolgens kan je een aanvraag indienen. Zo maakt premiezoeker.be het hele verbouwproces een pak makkelijker.
Kies een categorie op basis van het soort werkzaamheden, geef je postcode op en hop: alle relevante premies worden aan jou gepresenteerd. Toekenningsvoorwaarden, type hulp (financiële steun, advies, begeleiding, …), procedure, bedrag, doelgroep en andere nuttige informatie zijn nu toegankelijk met slechts een paar klikken.
Derde stap in je renovatieproject: mijnenergiehuis.be
Nadat je jouw lokale ‘Energiehuis’ hebt gevonden op mijnenergiehuis.be, kan je lokale informatie vinden over de premies en de beschikbare advies- en begeleidingsdiensten in jouw gemeente. Deze diensten verschillen van het ene Energiehuis tot het andere en daarom raden we je aan om contact op te nemen met jouw plaatselijke antenne om er zeker van te zijn dat je maximaal gebruikmaakt van de beschikbare hulp. Afhankelijk van je postcode kan het gaan om renovatieadvies, zoekinstrumenten voor bouwprofessionals, talrijke premies of een check-up van jouw EPC, het energieprestatiecertificaat.
Wat is het EPC?
Het EPC of energieprestatiecertificaat is een document dat de energiezuinigheid van een gebouw beoordeelt. Het geeft inzicht in de energie-efficiëntie van een gebouw en in de factoren die de energieprestaties ervan zouden kunnen verbeteren. Het EPC bevat informatie over het energieverbruik, aanbevelingen voor verbetering en een label dat de energie-efficiëntie van het gebouw aanduidt. In België is een geldig EPC verplicht bij de verkoop of verhuur van een onroerend goed.
Een EPC wordt opgesteld door een erkende energiedeskundige die het gebouw grondig inspecteert. Tijdens de inspectie worden onder meer de isolatie, verwarmingsinstallatie en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen beoordeeld. Op basis van deze gegevens wordt de energieprestatie van het gebouw berekend.
In België zijn de gewesten bevoegd om de Europese EPC-regelgeving aan te passen aan de lokale woningmarkt en zo een objectieve vergelijking mogelijk te maken. De energieclassificaties van een EPC (letters van A tot F) verschillen dus in Vlaanderen, het Brussels Gewest en Wallonië.
In Vlaanderen is het EPC 10 jaar geldig en geeft het recht op talrijke premies voor werkzaamheden ter verbetering van de energie-efficiëntie van gebouwen.
Belangrijk om te weten: vanaf 1 januari 2023 moet elke koper van een woning (huis of appartement) in Vlaanderen met een EPC E of F binnen de 5 jaar na de aankoopdatum renovatiewerken uitvoeren en minstens een EPC D behalen.
Het EPC van je woning in het Vlaamse Gewest kan je checken via de online tool Test-uw-EPC.
Veel succes met je renovatieproject!
Plannen om te renoveren? Praat erover met je makelaar!
Ben je je huis aan het renoveren? Informeer bij je makelaar of de geplande verbouwingen gevolgen hebben voor je Woonverzekering.
Als algemene regel geldt dat je altijd je verzekeraar op de hoogte moet brengen van wijzigingen in je persoonlijke situatie (verhuizing, een uitbouw, de installatie van zonnepanelen enzovoort). Zo blijf je optimaal verzekerd.
Ontdek ook onze artikelen over renovatiepremies in Brussel en Wallonië.