Ligt ecologie je na aan het hart en heb je een zwak voor nieuwe technologieën? Ontdek hoe je je huis kan verbouwen met de nieuwste innovaties en revolutionaire technologieën in de bouwsector. Maak kennis met innovatieve oplossingen voor een slimme, comfortabele en milieuvriendelijke woning.
Welke innovaties kunnen je huis duurzamer maken?
Je huis milieuvriendelijker maken dankzij innovatieve oplossingen, je ecologische voetafdruk verkleinen en duurzame materialen gebruiken, dat hoeft geen ver-van-je-bed-show te zijn. Hier zijn enkele voorbeelden van de nieuwste technologische ontwikkelingen:
- ‘Pluvio-voltaïsche’ panelen: een nieuwe technologie ontwikkeld door Chinese onderzoekers die energie uit regen recupereert om tot 200 watt per vierkante meter te produceren, als aanvulling op zonne-energie. Deze innovatie zou een revolutie kunnen teweegbrengen in de benadering van hernieuwbare energie, hoewel de commercialisering ervan nog geen realiteit is. Een ideale oplossing voor België? Het is nog niet bekend wanneer deze panelen op de markt kunnen komen, maar als ze gemakkelijk te reproduceren en goedkoop zijn, kunnen ze een revolutie op gang brengen in de wereld van de hernieuwbare energie.
- Zonnepanelen zonder zon: zelfs op bewolkte dagen kunnen innovatieve zonnepanelen op basis van fruit- en groenteafval UV-stralen omzetten in elektriciteit, ongeacht het weer: dat is het AuREUS-project. Deze uitvinding, die zich momenteel nog in een ontwikkelingsfase bevindt, biedt schone hernieuwbare energie door landbouwafval te hergebruiken en bespaart op die manier energie.
- De geothermische warmtepomp: deze pomp gebruikt warmte uit de grond voor een efficiënte, milieuvriendelijke verwarming. Ze produceert tot vijf keer meer energie dan ze verbruikt en levert op die manier een schone, hernieuwbare verwarming. Hoewel de installatie zelf behoorlijk duur is, zorgt ze op lange termijn voor besparingen door een lager energieverbruik. Ze is al op de markt, aarzel dus niet om verwarmingsbedrijven te vragen wat ze op dit vlak te bieden hebben.
- Systemen voor het hergebruik van gerecycleerd water: deze systemen vangen regenwater of water van huishoudelijke apparaten op voor niet-voedingsdoeleinden, waardoor het drinkwaterverbruik daalt, de huishoudfacturen kleiner worden en het milieu wordt beschermd. Dergelijke systemen kunnen nuttig zijn voor tuinen, wasmachines, toiletten enzovoort.
- Belgische gevelsteen, die CO2-negatief is: Vandersanden, een Belgisch bedrijf, presenteerde onlangs de ‘Pirrouet’-steen. Deze oplossing ondersteunt de circulaire economie en bestaat voor 80% uit minerale reststoffen (carbinox en stinox) die uit de staalindustrie afkomstig zijn. Deze stenen zijn bestand tegen hoge druk en vorst en krimpen of zetten niet uit bij temperatuurschommelingen. Ze houden warmte vast en geven die af aan hun omgeving, terwijl ze herbruikbaar en recycleerbaar zijn. Ze zouden een revolutie tot stand kunnen brengen in de bouwsector door een duurzame oplossing te bieden voor ons milieu. Het Belgische bedrijf bracht zijn oplossing begin 2024 op de markt.
- Zelfherstellend beton: dit kan de levensduur van gebouwen verlengen dankzij een bacterie die kalksteen produceert en geactiveerd wordt in contact met water. Op die manier kunnen scheuren in beton gevuld worden. Dit zou de onderhouds- en reparatiekosten kunnen verlagen, terwijl er tijd bespaard wordt en de duurzaamheid van de bouwstructuren gewaarborgd is. De vermarkting van deze innovatie wordt nog onderzocht.
- Aerogelisolatie: dit semitransparante materiaal dat voornamelijk uit lucht bestaat, wordt vaak gebruikt om ultra-efficiënte isolerende weefsels te maken in de bouwsector. Met een isolerend vermogen dat vier keer groter is dan dat van glasvezel of schuim, biedt aerogel een uitzonderlijke thermische isolatie die warmte en koude effectief tegenhoudt. Dit materiaal is nu ook beschikbaar voor particulieren. Aarzel dus niet om je aannemer te vragen of het kan worden gebruikt als onderdeel van je bouw/renovatie.
Je nieuwe huis geprint in 3D?
Hoe verloopt de bouw van een woning via 3D-printen? Het 3D-printen van een huis start met het digitale ontwerp van het gebouw. Daarna volgt het geautomatiseerd printen door een machine op of buiten de bouwsite: laag per laag wordt het geraamte opgebouwd door materiaal zoals mortel, beton, plastic of modder neer te leggen via een spuitmond of robotarm, op basis van de instructies van een digitale tekening.
3D-printen belooft een revolutie in de bouwsector, met de mogelijkheid om unieke en complexe vormen te maken en tegelijkertijd kosten en tijd te besparen. Stel je voor: huizen die in een recordtijd in 3D worden geprint, perfect voor noodgevallen of rampen! Door de stijgende vraag naar woningen biedt 3D-printen heel wat mogelijkheden voor leuke, zuinige en milieuvriendelijke toepassingen op het vlak van bouwen en openbare werken. 3D-printtechnologie heeft de afgelopen jaren wereldwijd al veel ongelooflijke bouwwerken geproduceerd, waaronder huizen, kantoren, hutten, bruggen en nog veel meer. Een Belgisch bedrijf heeft met behulp van 3D-printtechnologie zelfs al een huis van 2 verdiepingen gebouwd in 3 weken tijd. Als particulier is het mogelijk om een huis te kopen of te laten bouwen via 3D-printen, maar dit is nog niet wijdverspreid. Houd je ogen open!
Geconnecteerde objecten: een nieuwe dimensie in huis
Ze maken je huis slimmer, comfortabeler en energiezuiniger dankzij sensoren die de temperatuur, de verlichting, het energieverbruik en de CO2 opvolgen. Door je huis te moderniseren kan je het onderhoud van de apparatuur optimaliseren, het comfort verbeteren en in realtime reageren op afwijkingen. Geconnecteerde objecten veranderen je huis in een technologisch centrum dat je dagelijks leven verbetert met respect voor het milieu.
Je volgende woning visueel voorstellen via virtual reality (VR)?
Het gebruik van virtual reality of VR in België kan grote veranderingen in het ontwerpen van gebouwen teweegbrengen door een allesomvattende en interactieve ervaring aan te bieden. VR stelt je in staat om je toekomstige ruimte nauwkeurig te visualiseren, waardoor de opstartkosten en het heen-en-weer rijden naar de architect afnemen. Kortom, het is alsof je een videogame speelt, maar dan om je toekomstige huis te creëren!
Bovendien heeft een aantal immobiliënkantoren deze nieuwe VR-technologie overgenomen om het bezoek aan verschillende eigendommen te vereenvoudigen en klanten telkens helemaal ‘onder te dompelen’ in de woning waar ze interesse in hebben.
Goed om te weten: deze lijst met nieuwe mogelijkheden vertegenwoordigt slechts een klein deel van de ontwikkelingen in de bouwsector. In feite is de sector voortdurend in ontwikkeling, met oplossingen die constant worden verbeterd, wat de innovatie in bouwmaterialen en de creatie van nieuwe technologische toepassingen stimuleert.
Controleer samen met je makelaar de impact op je woonverzekering
Ben je aan het renoveren met innovatieve materialen? Of ben je een huis aan het bouwen en heeft je architect je een nieuwe technologie aangeraden? Controleer dan samen met je makelaar of deze keuzes gevolgen hebben voor je (toekomstige) brandverzekering.
Algemeen is het belangrijk om je verzekeraar in te lichten over wijzigingen in je situatie en het verzekerde risico. Dergelijke wijzigingen kunnen je polis beïnvloeden. Door je verzekeraar op de hoogte te houden, weet je zeker dat je altijd optimaal verzekerd bent.