Ga naar de hoofdinhoud
Koppel verhuist na de aankoop van hun woning. Koppel verhuist na de aankoop van hun woning.

Blog

Tips voor de aankoop van een woning in België | Blog AXA.be

Top

| 7 min lezen

Tips voor de aankoop van een woning in België

In dit artikel

      Op zoek naar een brandverzekering?

      Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

      ONTDEK ONZE FORMULES

      Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? Een uitstekend idee! Je weet ongetwijfeld dat investeren in vastgoed een goede belegging is. Maar een eigendom kopen is niet altijd vanzelfsprekend: hoe bereid je je het best voor? Zijn er valkuilen die je moet vermijden? Waar moet je zeker aan denken? In dit artikel geven we je een aantal tips die je moet volgen om van de aankoop van een woning een succes te maken.

      1. Maak een schatting van je budget voor de woning van je dromen

      Of je nu een huis of appartement in België of in het buitenland wil kopen, een budget opstellen is essentieel bij de voorbereiding van je project. Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden:

      • de notariskosten
      • je inkomen
      • je eigen bijdrage
      • de hypotheekrente die banken aanrekenen
      • eventuele financiële steun waar je gebruik van kan maken

      Voordat je een bod uitbrengt, moet je bij je bank navragen hoeveel je kan lenen om een huis te kopen. Het is cruciaal om een financieringsoplossing te vinden die past bij je persoonlijke situatie en je budget. Vergeet deze stap niet, want elk bod dat zonder voorbehoud aan de verkoper wordt gedaan, is bindend voor jou. Zorg er dus voor dat je de woning kan betalen als je bod wordt aanvaard!

      Goed om te weten: als je een woning koopt in België, moet je registratierechten betalen. Die zijn afhankelijk van het gewest waarin je je woning koopt. In sommige gevallen is het mogelijk om een belastingsverlaging of korting te krijgen.

      2. Leer de buurt kennen

      Een huis of appartement kopen dat je bevalt is natuurlijk essentieel, maar de buurt moet ook bij je passen! Maak een lijst van alle factoren die een invloed kunnen hebben op je dagelijkse leven: een aangename omgeving, een autoluwe straat, veel groen, winkels, scholen en openbaar vervoer in de buurt, ... Al deze factoren spelen mee. Informeer ook naar de projecten in de buurt of gemeente: die beïnvloeden de waarde en het comfort van je woning in de toekomst!

      De locatie is ook belangrijk bij de aankoop van een huis: hoe lang doe je erover om op je werk te geraken? Ben je ver verwijderd van je familie of hobby’s? Het is logisch dat je hier en daar wat compromissen zal moeten sluiten: genieten van de rust en stilte van het platteland betekent ook dat je afstand moet doen van de nabijheid van alle diensten in stadscentra.

      3. Hoe ziet je ideale woning eruit?

      Naast de ligging en de buurt moet je een beeld hebben van de gewenste oppervlakte van je toekomstige woning. Dat zal namelijk een directe invloed op je budget hebben, maar ook op je dagelijks leven in de toekomst. Maak dus een lijst van je musthaves: aantal kamers, tuin of balkon, garage, kelder … Vergeet niet de energieprestaties van de woning te controleren, want die zullen de komende jaren een grote impact hebben op je comfort, je energierekeningen en je mogelijke renovatiebudget.

      4. Bezoeken, bezoeken, bezoeken

      Een huis kopen is geen sinecure: meestal moet je verschillende huizen bezoeken voordat je het juiste vindt. En zelfs in het geval van liefde op het eerste gezicht is het altijd slimmer om nog wat rond te kijken. Het is namelijk - helaas - niet zo dat je het pand van je dromen ook automatisch kan kopen! Daarom is het beter om andere opties achter de hand te hebben.

      Bovendien kan je door verschillende woningen te bezoeken je criteria beter vergelijken en verfijnen. Aarzel ten slotte niet om een woning op verschillende momenten van de dag en de week te bezoeken zodat je de hoeveelheid verkeer of simpelweg de sfeer van de wijk zelf kan ervaren.

      Insidertip: bezoek woningen met iemand die je vertrouwt en die met een objectieve blik naar de woning kijkt.

      5. Hou rekening met mogelijke werken

      Wil je renoveren of wil je liever een huis of appartement dat instapklaar is? Of je nu grote renovatiewerken uitvoert of gewoon het schilderwerk opfrist, er zijn kosten aan verbonden die je in je budget moet opnemen.

      Schakel een bouwkundig specialist of architect in om de kosten van de werkzaamheden op voorhand te schatten en hou er rekening mee tijdens de onderhandelingen over de aankoopprijs.

      Tip: wist je dat je bij een renovatie premies kunt krijgen? Het bedrag en de voorwaarden voor deze premies hangen af van de regio waarin je renoveert. Ontdek in onze blogposts meer informatie over de premies in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

      6. Informeer naar de mede-eigendom als je een appartement koopt

      Verliefd geworden op een appartement? Onze goede raad: informeer je over de mede-eigendom! Aarzel niet om een ontmoeting met de syndicus van het gebouw in te plannen om meer te weten te komen over de statuten van de mede-eigendom, de financiële situatie, de werken die moeten worden uitgevoerd, … Praat daarnaast ook met de buren als de mogelijkheid zich aandient. Zodra je je huis hebt gekocht, zullen ze een integraal deel uitmaken van je leven als eigenaar.

      7. Belangrijke documenten bij de aankoop van een woning

      Wanneer je een woning koopt, moet de verkoper je bepaalde belangrijke documenten overhandigen, zoals:

      • het bewijs van de eigendomstitel 
      • stedenbouwkundige inlichtingen
      • het EPC (energieprestatiecertificaat)
      • het postinterventiedossier (PID)

      Afhankelijk van de locatie en het gebruik van je toekomstige woning, heb je nog andere documenten nodig. Je vindt een gedetailleerde lijst op de website notaris.be.

      Als je een appartement in België koopt, vraag dan bij de verkoper of de syndicus alle documenten in verband met de mede-eigendom op (zoals de statuten).

      Je kan de verkoper ook vragen naar de laatste energierekeningen, zodat je een idee krijgt van het energieverbruik van de woning.

      Bescherm je investering

      Als je al deze dingen in gedachten houdt tijdens je zoektocht naar vastgoed, zal je met een beetje geduld uiteindelijk de ideale woning vinden. Heb je een warm nest gevonden? Vergeet het dan niet te verzekeren! Weet je niet zeker welke verzekering geschikt is voor je nieuwe woning? Ontdek er meer over in onze verwante artikels.

      Op zoek naar een brandverzekering?

      Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

      ONTDEK ONZE FORMULES

      DEEL DIT ARTIKEL