Ga naar de hoofdinhoud
Huis overhoop na een inbraak. Huis overhoop na een inbraak.

Blog

Ben ik bij inbraak verzekerd door mijn woonverzekering?

Top

| 6 min lezen

Ben ik bij inbraak verzekerd door mijn woonverzekering?

In dit artikel

      Op zoek naar een brandverzekering?

      Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

      ONTDEK ONZE FORMULES
      Slot opengebroken, je hele huis ondersteboven gehaald, laptop verdwenen: je bent het slachtoffer van een inbraak. In welk geval komt je verzekering tussen? Een overzicht.   

      Enkele feiten  

      • In 2021 werden in België 34 140 inbraken aangegeven (statistieken van de federale politie). 
      • In tegenstelling tot wat je zou denken, gebeuren de meeste inbraken overdag.  

      Je woonverzekering kan dekking bieden

      Net als voor brand of waterschade bevatten de meeste woonverzekeringen ook een tegemoetkoming bij diefstal. Die is echter meestal beperkt tot de schade die tijdens de inbraak aan je gebouw wordt veroorzaakt.

      • Concreet: als een van je vensters tijdens een inbraak wordt stukgeslagen of het slot van je voordeur wordt beschadigd, dan kan de schade worden gedekt door je verzekering als die wordt beschouwd als een beschadiging van je gebouw.

      • Goed om te weten: ben je huurder, dan is het de verzekering van de eigenaar die tegemoet komt voor de schade die tijdens een inbraak aan het gebouw wordt veroorzaakt. 
      • Bovenop die tegemoetkoming kan je woonverzekering je ook een reeks diensten aanbieden om je te helpen op dergelijke moeilijke momenten: dat kan bijvoorbeeld gaan over het beveiligen of afsluiten van je beschadigde ramen en deuren. Denk eraan!

      • Een gouden regel om te voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan: vergrendel je woning (met een sleutel of elektronisch) en sluit de ramen voor je vertrekt. Dat kan misschien logisch lijken maar het is essentieel om aanspraak te kunnen maken op een tegemoetkoming van je verzekering.   

      Bescherm je bezittingen met een optie diefstal 

      Zoals we eerder al zeiden, kan een woonverzekering dekking bieden voor schade aan je gebouw.  

      Wil je echter ook vergoed worden bij diefstal van je bezittingen (computer, juwelen, cash geld, kledij, enz.) dan moet je de optie Diefstal toevoegen aan je woonverzekeringscontract: 

      • Die optie dekt je bezittingen die zich in je woonplaats bevinden, maar is ook van toepassing voor wat je op vakantie meeneemt in je hotelkamer, een feestzaal die je huurt of de studentenkamer van je kind.

      • In sommige gevallen komt de verzekering ook tussen wanneer je slachtoffer bent van diefstal met geweld, waar ook ter wereld en niet noodzakelijk in een afgesloten ruimte!

      • Indien je waardevolle voorwerpen in huis hebt (kunstobjecten, cash geld, juwelen, muziekinstrumenten, enz.) raden we je aan om contact op te nemen met een makelaar zodat hij jou een aangepaste verzekering kan voorstellen. 

      Opgelet, verdwijning van je bezittingen wordt niet als diefstal beschouwd. Er moet sprake zijn van inbraak, geweld of op zijn minst een tastbaar bewijs (geloofwaardige verklaring van de omstandigheden van de diefstal bijvoorbeeld) van de diefstal. 

      Hoe betaalt de optie Diefstal je gestolen voorwerpen terug?  

      • Bij de contractsluiting moet je de waarde schatten van de inhoud die je wenst te verzekeren. Dat kan op verschillende manieren en de vergoeding die je krijgt bij diefstal hangt af van je keuze. 
      • Tip: kies voor de formules waarbij je geen inventaris van je bezittingen hoeft op te maken en die rekening houden met je toekomstige voorwerpen. 
      • De bedragen voor juwelen en muntstukken en bankbiljetten, postzegels, aandelen, enz. zijn vaak begrensd. Neem contact op met je makelaar voor meer info.

      Enkele preventietips 

      Hierna volgen enkele tips om het risico op inbraak te beperken of er tenminste op voorbereid te zijn:

      • Maak een inventaris van je waardevolle bezittingen en juwelen, neem er foto's van en bewaar die inventaris in een beveiligde cloud. Dat maakt het gemakkelijker voor jou in geval van een inbraak.

      • Beveilig de toegangen tot je woning (deuren, vensters, kelderramen, garage ...) met veiligheidssloten. Opgelet, elke verzekeringsmaatschappij heeft haar eigen vereisten op dat vlak! 
      • Plaats een beveiligingssysteem. In sommige gevallen kan daardoor zelfs je verzekeringspremie worden verlaagd.

      • Deel op sociale media niet dat je met vakantie gaat ... in ieder geval niet voor en tijdens je verblijf.

      • Vraag aan je buren of aan de politie om je woning in de gaten te houden.  
      • Laat het lijken alsof iemand thuis is door aan een vertrouwenspersoon te vragen om langs te komen en bijvoorbeeld de brievenbus leeg te maken.  Sommige beveiligingssystemen kunnen ook aanwezigheid simuleren door de lichten of de radio aan te doen of het licht van een televisie na te bootsen aan de hand van een tijdschakelaar. 
      Is je woning goed beveiligd? Doe een beroep op een preventieadviseur diefstal bij je gemeente of de federale politie. Hij zal je tips geven die aangepast zijn aan je situatie.  

      Meer info op de site van de Algemene Directie Veiligheid & Preventie van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken 

      Wat te doen bij inbraak?

      1. Raak niets aan en bel de politie op het nummer 112 en dien klacht 
      2. Maak een inventaris van de gestolen voorwerpen. 
      3. Blokkeer je gestolen bankkaarten of identiteitspapieren.   
      4. Psychologische bijstand nodig? Laat je gerust helpen.  De politie biedt slachtofferhulp
      5. Ben je verzekerd: bel de bijstand van je verzekering indien je je deuren of ramen snel moet beveiligen/herstellen. 
      6. Verwittig je verzekeraar of je verzekeringsmakelaar om de diefstal aan te geven en hem op de hoogte te brengen van de omstandigheden en de eventuele schade.  Verzamel daarvoor zo veel mogelijk bewijzen van de gestolen voorwerpen (facturen, aankoopverpakkingen, gebruiksaanwijzingen, foto's, enz.) 

      Op zoek naar een brandverzekering?

      Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

      ONTDEK ONZE FORMULES

      DEEL DIT ARTIKEL