Ga je binnenkort verhuizen of heb je pas een nieuwe woning gekocht? Gefeliciteerd! Om je nieuwe nestje te beschermen, vind je hier alle antwoorden op de vragen over het belang van een goede woonverzekering. Is een brandverzekering verplicht? Dekt een woonverzekering hetzelfde als een brandverzekering? Moet je een verzekering afsluiten als je huurder bent?
Wat is het verschil tussen een woon- en brandverzekering?
Er is geen verschil tussen deze verzekeringen. Beide termen verwijzen naar hetzelfde type verzekering. Wij geven de voorkeur aan de term ‘Woonverzekering’ omdat het duidelijker is dat die meerdere dekkingen omvat, waaronder brandschade.
Wat dekt een brandverzekering?
Een brand- of woonverzekering omvat basisdekkingen. Die kan je uitbreiden met frequente uitbreidingen, aanvullende garanties en facultatieve dekkingen, afhankelijk van je persoonlijke behoeften.
De wettelijke basisdekkingen van alle woonverzekeringen dekken je in het bijzonder tegen schade die veroorzaakt wordt door:
- brand
- blikseminslag
- ontploffingen
- stormen
- natuurrampen
- ...
In je woonverzekeringscontract vind je ook aanvullende garanties. Hieronder enkele voorbeelden van een aanvullende garantie:
- de huisvestingskosten als je woning onbewoonbaar is
- de reddingskosten
- ...
Ten slotte kan je contract een dekking bieden wanneer je jouw vakantieverblijf beschadigt of wanneer je kind tijdens zijn studies schade berokkent aan zijn of haar studentenkot, op voorwaarde dat die schade gedekt is in je woonverzekeringscontract (bijvoorbeeld bij een brand).
Op de website van de FOD Economie vind je bijkomende info over de dekkingen van woonverzekeringen (basisdekkingen, frequente uitbreidingen, aanvullende garanties en facultatieve dekkingen).
Een advies: personaliseer je verzekering
Het is belangrijk om een verzekeringspolis af te sluiten die aansluit bij je behoeften. Zo is het bijvoorbeeld niet nodig om je zwembad te verzekeren wanneer je dit niet hebt. Afhankelijk van de gekozen formule zullen de omvang van de dekking, de vergoedingsplafonds en de vrijstellingen meer of minder belangrijk zijn. Aarzel dus niet om offertes van verschillende verzekeringsmaatschappijen te vergelijken.
Bovendien kan je je verzekeringscontract met bepaalde opties vervolledigen, bijvoorbeeld door je te in te dekken tegen diefstal of door je tuin te verzekeren.
Goed om te weten
- Waterschade komt het meest voor. Controleer of je verzekeringspolis deze schade dekt. Sommige bedrijven kunnen je bijvoorbeeld helpen om de leiding op te sporen die de schade heeft veroorzaakt, zodat je het probleem sneller kan aanpakken.
- Noteer het noodnummer dat vermeld staat in je polis en reken bij een probleem 24/7 op bijstand.
- Of je nu huurder of eigenaar bent, de inhoud is niet automatisch verzekerd door je contract. Denk er dus aan die ook te verzekeren. En zo zijn tegelijkertijd ook je huisdieren verzekerd!
Is een woon- of brandverzekering verplicht in België?
Een woon- of brandverzekering is zowel voor huurders als voor eigenaars in België aan te raden. Maar afhankelijk van het gewest waar je woont, kan een woonverzekering verplicht zijn.
- Als huurder in Wallonië, Vlaanderen of Brussel ben je wettelijk verplicht een woonverzekering ‘Huurdersaansprakelijkheid’ af te sluiten, niet te verwarren met de huurwaarborg. Deze verplichting geldt voor alle huurders in België. Je huurdersaansprakelijkheid dekt je tegen schade (brand, waterschade …) veroorzaakt aan het appartement en het gebouw.
- Als je eigenaar bent, is het niet overal verplicht om een woon- of brandverzekering af te sluiten. Voor woningen die sinds 2019 in Vlaanderen verhuurd worden, is dat wel het geval. In de andere gewesten is het ten zeerste aanbevolen. Bovendien zullen de meeste banken je als eigenaar vragen een woon-of brandverzekering af te sluiten wanneer je een onroerend goed koopt via een hypotheeklening.
Als je schade oploopt en daar niet voor verzekerd bent, kan je nog steeds aansprakelijk gesteld worden.
Wanneer bijvoorbeeld de wind de pannen van je dak (zelfs als het in goede staat is) rukt, kan er een voorbijganger gewond raken. Je draait zelf op voor de schadeloosstelling aan de voorbijganger en de herstellingen aan het dak. Maar als je een woonverzekering hebt afgesloten, kan die tussenkomen en je dekken.
Je huis of je appartement verzekeren: is er een verschil qua dekkingen?
Wanneer je in een appartement in een flatgebouw woont, dekt je woonverzekering het gebouw (muren, gevel, dak, …) op zich niet, aangezien dit de rol is van de brandverzekering die werd afgesloten door de mede-eigenaars van het gebouw. Als je eigenaar van een huis bent, dan zal je woonverzekering het gebouw in zijn geheel dekken.
Of je nu eigenaar of huurder bent of wordt van een huis of appartement, een woonverzekering afsluiten is in België een cruciale stap die je best niet overslaat.