U droomt ervan om zelfstandige te worden? Een eenmanszaak of een vennootschap starten is makkelijker gezegd dan gedaan. Vooraleer u als zelfstandige in hoofd- of bijberoep aan de slag kan gaan, dient zich een reeks van belangrijke beslissingen en formaliteiten aan.
Een stappenplan om zelfstandige te worden
Om u te helpen door het bos de bomen te zien en de juiste beslissingen te nemen zonder iets te vergeten, bieden we u dit stappenplan aan. Het is een echte "gids om te starten als zelfstandige". Het toont u de prioriteiten naargelang van uw specifieke activiteit zodat u uw avontuur als zelfstandige met in alle gemoedsrust kan starten.
Checklist om zelfstandige te worden @Model.RenderingParameters.HeadingLevel>
👨💼 Kies een goede boekhouder
Neem de tijd om zorgvuldig te kiezen, want hij wordt uw onmisbare partner in veel stappen van uw ontwikkeling. Hij bespaart u niet alleen een hele hoop administratieve rompslomp, maar ook geld. Kies daarom voor een boekhouder in uw buurt met expertise in uw activiteitendomein.
Meer info
💡 Maak uw idee concreet
Naast een het opstellen van een sterk financieel plan, checkt u nu ook de eventuele wettelijke voorwaarden waaraan uw zaak moet voldoen. Klaar? Dan is het tijd voor een aantrekkelijke naam voor uw zaak, indien nodig een locatie en personeel, en het overlopen van enkele fiscale vragen. Ontdek voor elk van deze thema’s meer details hieronder.
Meer info
💰 Analyseer hoe u uw activiteit zal financieren
Als u een meer grootschalige activiteit of een handelszaak start, moet u ook onderzoeken langs welke kanalen u investeerders zult vinden. Wist u dat er voor starters heel wat specifieke initiatieven bestaan?
Meer info
⚖️ Kies het juridisch statuut van uw onderneming: eenmanszaak of vennootschap
Bepaal het juridische statuut dat het best bij uw activiteit past naargelang uw persoonlijke situatie (eenmanszaak als natuurlijke persoon of vennootschap). Uw boekhouder of fiscalist kan u hierbij adviseren.
🏦 Open een bankrekening voor uw professionele activiteit
Zelfs wanneer u als natuurlijke persoon een activiteit begint, moet u een professionele bankrekening openen die duidelijk van uw persoonlijke rekening onderscheiden is. Dat zal uw boekhouding transparanter maken.
💻 Breng uw inschrijving en vergunningen in orde
Vraag bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (kortweg KBO) uw ondernemingsnummer aan en activeer uw btw-nummer. Dat kan u gemakkelijk zelf doen bij een ondernemingsloket naar keuze, of u kan het overlaten aan uw boekhouder. Nadat u alle gegevens van uw onderneming bij de KBO hebt aangegeven, vraagt u online uw btw-identificatie aan. De Algemene Administratie van de Fiscaliteit kan dan uw ondernemingsnummer activeren.
Meer info
👩👩👦👦 Breng uw aansluitingen in orde
Sluit u aan bij een Sociaal Verzekeringsfonds en meld de wijziging van uw statuut aan uw ziekenfonds. Elke zelfstandige moet sociale bijdragen storten aan een Sociaal Verzekeringsfonds (die ze doorstort aan de overheid). U geniet dan sociale rechten (zoals de loontrekkenden).
Meer info
🛒 Stel het verzekeringspakket voor uw professionele activiteit samen
Uiteraard wil u uw zaak, uzelf en uw medewerkers beschermen tegen onvoorziene tegenslagen. Als zelfstandige kan u immers niet terugvallen op de uitgebreide bescherming van iemand in loondienst. Wordt u ziek of krijgt u een ongeval, dan moet u zelf een vangnet voorzien. Dat geldt ook voor uw pensioen. Het voordeel is dan weer wel dat u in sommige gevallen aardig kan besparen op uw belastingen.
Meer info
👁🗨 Ook interessant!
Bedenk via welke kanalen u aan marketing zal doen. Enkel via sociale media of maakt u een website aan? Hoe zorgt u dat de zoekmachines u bovenaan de lijst tonen? Of zet u vooral in op lokale reclame?
Meer info