Start u als zelfstandige? Dan moet u zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en sociale bijdragen betalen. Maar waarom moet u die sociale bijdragen betalen? Zijn ze verplicht en welke risico's dekken ze? Hoe berekent u ze? Ontdek het hier!
Waarvoor dienen uw sociale bijdragen?
Dankzij uw sociale bijdragen geniet u sociale rechten die vergelijkbaar zijn met die van een loontrekkende. Welke sociale rechten bouwt u op als zelfstandige via sociale bijdragen?
- een minimale dekking bij ziekte of ongeval
- de terugbetaling van uw medische kosten
- kinderbijslag, geboortepremies enzovoort
- eventuele zwangerschapsuitkeringen
- een pensioen na uw loopbaan en eventueel een overgangsuitkering.
Uw sociale bijdragen geven u als zelfstandige dus een sociale bescherming tegen heel wat risico's, met uitzondering van een werkloosheidsuitkering, een dekking van arbeidsongevallen en een dekking van beroepsziekten. Die leemten kan u compenseren met specifieke verzekeringen zoals een patroonsverzekering of een hospitalisatieverzekering.
Uw sociaal verzekeringsfonds kan al uw vragen beantwoorden en u bijstaan naarmate uw statuut evolueert. Als u personeel hebt, moet u zich door een sociaal secretariaat laten helpen. Het kan u ook fiscaal advies geven.
Hoeveel sociale bijdragen moet u betalen als zelfstandige?
De berekening van de sociale bijdragen voor zelfstandigen hangt af van uw netto belastbaar inkomen. Om het bedrag te kennen van de sociale bijdragen die u zult betalen, kunt u op een van de vele online calculators een simulatie maken.
Het komt er hoofdzakelijk op neer dat het sociaal verzekeringsfonds uw sociale bijdragen berekent op basis van uw netto belastbaar beroepsinkomen als zelfstandige.
Op dat netto belastbaar beroepsinkomen wordt een bijdragepercentage toegepast. Dit percentage is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen, maar zal doorgaans 20,5% bedragen. Bovenop dat bedrag komt ook een beheerskost, die afhankelijk is van het gekozen sociaal verzekeringsfonds. Het totaalbedrag dat u bekomt, is uw sociale bijdrage op jaarbasis. Om je kwartaalbijdrage te kennen, deelt u dit bedrag door vier.
Aanvankelijk betaalt u slechts minimale, voorlopige bijdragen op basis van een schatting van uw netto-inkomen. Dit minimumbedrag varieert naargelang u zelfstandige in hoofdberoep of in bijberoep bent.
U kan uw sociale bijdragen aanpassen als uw inkomen verandert. Als u zich realiseert dat u meer of minder gaat verdienen dan verwacht, neem dan contact op met uw sociaal verzekeringsfonds om het bedrag aan te passen.
Daarna (2 of 3 jaar later) zal uw sociaal verzekeringsfonds uw bijdragen herberekenen op basis van uw reële belastbare inkomsten. Als u meer hebt betaald dan nodig, krijgt u geld terug. Maar als uw inkomen hoger is dan de toegepaste drempel, worden de bijdragen die u nog verschuldigd bent, verhoogd.
Sluit u aan bij een sociaal verzekeringsfonds voor u van start gaat
Ongeacht of u solo begint of in een vennootschap met medewerkers (onder wie uw meewerkende echtgeno(o)t(e) en actieve partners) moet u zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds voor u van start gaat. Als u dat niet doet, kan u beboet worden. U moet hoe dan ook pas bijdragen betalen vanaf de officiële datum van de lancering van uw onderneming.
Enkele beroepscategorieën zijn vrijgesteld van de betaling van sociale bijdragen: journalisten, openbare mandatarissen en personen die binnen een vennootschap een onbezoldigd mandaat uitoefenen.