Ga naar de hoofdinhoud
Student-zelfstandige in zijn universitaire bibliotheek. Student-zelfstandige in zijn universitaire bibliotheek.

Blog

Het statuut student-zelfstandige | Blog AXA.be

Top

| 3 min lezen

Starten als student-zelfstandige: maak uw passie waar!

In dit artikel

      Welke verzekeringen om uw jonge onderneming te beschermen?

      Welke package voor uw jonge onderneming?

      Een uniek package van dekkingen op maat aangepast aan uw noden.

      ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

      Ook studenten kunnen nu ondernemen en innoveren! Sinds 2018 is het aantal jongeren dat start als zelfstandige student in opmars: volgens de FOD Economie begonnen in 2020 zo'n 8 327 studenten hun eigen onderneming en dat aantal stijgt jaar na jaar.

      Het statuut student-zelfstandige: een sociaal en fiscaal aantrekkelijk stelsel

      Dit succes wordt waarschijnlijk gedeeltelijk verklaard door het nieuwe statuut van student-zelfstandige dat in alle regio's aan belang wint. Voor 1 januari 2017 moest een student die een onderneming begon, meteen sociale bijdragen betalen. Voor de laagste inkomens waren die beperkt, maar vanaf € 6 600 per jaar werden ze genormaliseerd (21%). Kortom, een zelfstandige student werd gelijkgesteld aan een zelfstandige in hoofdberoep, wat best wat risico's inhield voor een jong bedrijfje.

      Het statuut student-zelfstandige dat in 2017 van kracht werd, heeft een heleboel voordelen. Het is toegankelijk voor elke student van 18 tot 25 jaar die een volwaardige opleiding volgt bij een erkende onderwijsinstelling. In de praktijk betekent dit dat de student minstens 27 studiepunten moet behalen per academiejaar of 17 lesuren per week moet volgen. Wat zijn de gevolgen en voordelen voor u als student-zelfstandige?

      Voordelige sociale bijdragen en belastingen voor zelfstandige studenten

      Sociale bijdragen: Zolang uw inkomsten onder € 8 430,73 netto per jaar blijven, bent u vrijgesteld van sociale bijdragen. Onder €16 681,46 betaalt u beperkte bijdragen van 20,5% op de schijf boven 8 430,73 euro. Pas vanaf
      € 16 681,46 moet u sociale bijdragen als zelfstandige in hoofdberoep betalen.

      Belastingen: We nemen het voorbeeld van een student die in 2023 als ondernemer van start is gegaan. Deze student geniet een belastingvrijstelling van € 10 160 op de inkomsten van 2023. Met andere woorden, als u niet meer dan dat bedrag verdient, betaalt u geen belasting (inkomsten 2023, aanslagjaar 2024). De tweede schijf, tot € 15 820, wordt aan 25% belast, de volgende schijf aan 40% enzovoort ...

      Andere sociale voordelen

      Gezondheidszorgen

      Omdat u via het statuut student-zelfstandige meestal geen sociale bijdragen betaalt, bouwt u geen pensioenrechten of andere sociale rechten op - zoals een uitkering voor arbeidsongeschiktheid. U blijft ten laste van uw ouders.

      Kinderbijslag

      Tot uw 18 jaar (om precies te zijn tot 1 september van het jaar in kwestie) hebt u als student onvoorwaardelijk recht op kinderbijslag. Als u daarna een beroepsactiviteit uitoefent en uw recht op kinderbijslag wil behouden, zal u die beroepsactiviteit moeten beperken volgens de geldende regels in elk gewest.

      De verzekeringen

      Zoals elke ondernemer moet u zich ook als student-zelfstandige beschermen tegen risico's die voortvloeien uit uw activiteit, en zeker tegen de risico’s die gelinkt zijn aan uw aansprakelijkheid als u fouten maakt en hiermee schade berokkent aan anderen. Het is dus sterk aan te raden om een verzekeringsplan op maat op te stellen met de verplichte, essentiële en geruststellende verzekeringen voor uw activiteit, of raad te vragen aan een verzekeringstussenpersoon.

      Het statuut student-zelfstandige of student-ondernemer?

      Let op: het statuut student-zelfstandige is niet hetzelfde als een student-ondernemer. De laatste omschrijving is geen officieel statuut, dat met sociale bijdragen en belastingen gepaard gaat. Het betekent gewoon dat uw onderwijsinstelling erkent dat u op een eigen onderneming zit te broeden. Via dit specifieke statuut ‘student-ondernemer’ bieden ze u bepaalde faciliteiten aan, zoals het verzetten van examens of stages, onder bepaalde voorwaarden.

      Welke verzekeringen om uw jonge onderneming te beschermen?

      Welke package voor uw jonge onderneming?

      Een uniek package van dekkingen op maat aangepast aan uw noden.

      ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

      DEEL DIT ARTIKEL