Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Zonder zorgen op vakantie in het buitenland | Blog AXA.be

Top

| 3 min lezen

Zonder zorgen op vakantie in het buitenland

In dit artikel

      Eindelijk. Je mag een paar dagen naar het buitenland voor een welverdiende vakantie. Heerlijk zonnen op het strand of eerder een sportieve trip naar de bergen? De keuze is aan jou. Helaas verloopt een vakantie niet altijd zoals gepland: problemen van een zonnesteek tot een ernstige ziekte kunnen de sfeer al snel laten omslaan. 

      In sommige complexere situaties is het soms nodig te worden gerepatrieerd zodat je in je eigen land de juiste verzorging kan krijgen. Maar wanneer is een repatriëring nodig?
      En wat wordt gedekt in een verzekering die ook een luik voor repatriëring heeft? We leggen het je allemaal uit in deze blog. 

      Repatriëring: hoe gaat dat?

      Wanneer je tijdens je reis voor onaangename verrassingen komt te staan, kan het zijn dat je geëvacueerd moet worden naar het land waar je woont. Of je wel of niet naar huis wordt gebracht, wordt onder andere door je medische toestand en de beschikbaarheid van lokale medische voorzieningen bepaald.  

      Een noodrepatriëring is een logistiek strikte procedure. Vervoer, medisch personeel en materiaal kunnen een medische repatriëring al snel heel duur maken. Als je bij repatriëring dus een goede verzorging wilt, kan je best voorzorgsmaatregelen nemen voor je op reis vertrekt. Een reisverzekering die repatriëring dekt, is een slimme eerste stap.  

      Sommige bankkaarten geven je ook toegang tot een gelijkaardige dienstverlening, maar de dekkingen en voorwaarden daarvan hangen af van het type kaart. Daarom is het belangrijk dat je dit op voorhand uitzoekt. Bovendien liggen de limieten van deze dienstverlening vaak veel lager dan die van een verzekering.  

      Hulp bij repatriëring: een essentieel onderdeel van je reisverzekering 

      Doorgaans is repatriëring een deel van de bijstand die je bij een reisverzekering krijgt. Dat omvat, onder andere, de volgende elementen:  

      • medische kosten
      • hospitalisatiekosten
      • opsporings- en reddingskosten
      • annulatie van je reis (vaak optioneel)
      • medische repatriëring
      • ...

      Repatriëring voor studenten in het buitenland

      Elk jaar trekken grote groepen studenten naar het buitenland voor hun opleiding. De hospitalisatiekosten liggen doorgaans heel hoog voor buitenlanders en in sommige gevallen dekt de verzekering van je ziekenfonds niet alles. In plaats van onaangenaam verrast te worden, kan je dus beter anticiperen op eventuele problemen door een reisverzekering speciaal voor studenten af te sluiten, inclusief repatriëring. In tegenstelling tot een reisverzekering die beperkt is in tijd, dekken deze studentenverzekeringen de verzekerde student een heel jaar lang.

      Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus probeer je voor te bereiden op eventuele problemen die tijdens je verblijf op je pad kunnen komen. Zo kan je op twee oren slapen omdat je weet dat je beschermd bent bij een ongeval… Hopende dat je nooit gerepatrieerd hoeft te worden, natuurlijk! 

      DEEL DIT ARTIKEL