Ga naar de hoofdinhoud
Studenten praten over studeren in het buitenland en Erasmusverblijven Studenten praten over studeren in het buitenland en Erasmusverblijven

Blog

In het buitenland studeren: wat je moet weten | Blog AXA.be

Top

| 3 min lezen

In het buitenland studeren: wat je moet weten als je op Erasmus gaat

In dit artikel

      Studeren in het buitenland zonder zorgen?

      Een onvergetelijke en zorgeloze ervaring: je kan op ons rekenen, ook in het buitenland!

      ONTDEK ONZE FORMULES

      De kogel is door de kerk, het staat vast: je vertrekt binnenkort om meerdere maanden in het buitenland te studeren! Je bent waarschijnlijk enthousiast om nieuwe horizonten te verkennen, maar een langdurige reis vergt wel wat voorbereiding. We bezorgen je graag een checklist die je best even overloopt voordat je je koffers pakt.

      In het buitenland studeren: wat doe je met je huidige studentenwoning?

      Zit je op kot of doe je aan cohousing?

      Zit je op kot? Dan ben je zeker gebonden aan een huurovereenkomst en moet je bepaalde verplichtingen nakomen. Controleer daarom goed de vermelde opzegtermijn. Meestal gaat het om drie maanden.

      Als je bij je terugkeer opnieuw in je kot wil wonen, onderhandel dan met de eigenaar over de organisatie van je afwezigheid. Sommige eigenaars zullen ermee instemmen om je studio of kot tijdens je buitenlands avontuur te verhuren aan een andere kandidaat. Om het even wat je kiest: bespreek het altijd eerst met je kotbaas!

      Huur je samen met anderen, dan liggen de regels vast in de gezamenlijke huurovereenkomst en moet je overleggen met je medehuurders.

      Studentenwoning in je verblijfplaats

      Denk eraan logies te zoeken in de stad waar je zal verblijven. Sommige bestemmingen zijn heel populair, waardoor alle soorten woningen er enorm in trek zijn. Controleer zodra je iets gevonden hebt of je gedekt wordt door een woonverzekering die je beschermt in geval van brand of waterschade.

      Als je ten laste van je ouders bent, vraag dan of hun verzekering de eventuele schadegevallen dekt aan je buitenlands studentenverblijf. Zo niet, moet je zelf, ter plaatse, een contract afsluiten. Denk ook aan de inhoud die je van thuis meeneemt!

      Goed om te weten: als je ouders een woonverzekering hebben en je woont nog steeds onder hetzelfde dak, dan kan die verzekering je aansprakelijkheid voor de huur van je studentenwoning dekken, evenals je persoonlijke inboedel.

      Reisdocumenten en belangrijke voorzorgsmaatregelen

      Begin met je vliegticket. Hoe vroeger je het boekt, hoe goedkoper het zal zijn. Controleer ook je reisdocumenten en de voorbereidingen die je moet treffen als je in het buitenland gaat studeren, met name:

      • de geldigheidsduur van je identiteitskaart
      • de geldigheid van je paspoort als je buiten Europa reist om te vermijden dat ze vervallen tijdens je verblijf

      Reisverzekering voor studenten: bescherm jezelf tegen het onverwachte

      Je denkt er liever niet aan maar ook tijdens je studentenreis kan er wat gebeuren. Wat moet je bijvoorbeeld doen als je portefeuille met je identiteitspapieren gestolen wordt bij aankomst op de luchthaven, nog voordat je avontuur echt begonnen is?

      En dus is het belangrijk je ook hierop voor te bereiden. Gelukkig bestaan er reisverzekeringen voor studenten om je te wapenen tegen deze risico’s.

      Wil je in het buitenland studeren en met een gerust gemoed vertrekken? Lees dan zeker ook de volgende artikels:

      Studentenverzekering in het buitenland: wat te doen bij verlies of diefstal van je paspoort?

      Erasmus-reis en mogelijke tussenkomst van een repatriëringsverzekering

      Studeren in het buitenland zonder zorgen?

      Een onvergetelijke en zorgeloze ervaring: je kan op ons rekenen, ook in het buitenland!

      ONTDEK ONZE FORMULES

      DEEL DIT ARTIKEL