Ga naar de hoofdinhoud
Vrouw gaat wandelen in de bergen nadat ze de reisverzekeringen heeft vergeleken. Vrouw gaat wandelen in de bergen nadat ze de reisverzekeringen heeft vergeleken.

Blog

Heb ik echt een reisverzekering nodig?

Top

| 5 min lezen

Heb ik echt een reisverzekering nodig?

In dit artikel

      Op zoek naar een reisverzekering?

      Ga onbezorgd op reis en maak vooral mooie herinneringen. Wij zorgen voor jou en je gezin.

      ONTDEK ONZE FORMULES

      Is het zover en ga je dit jaar op reis naar je droombestemming? Om het meeste uit deze welverdiende vakantie te halen en met een gerust hart te vertrekken, vraag je je af of je wel een reisverzekering moet afsluiten. Heel goede vraag! Vergelijk je de dekkingen van ziekenfondsverzekeringen, kredietkaarten, hospitalisatieverzekeringen en reisverzekeringen? Hieronder enkele belangrijke aandachtspunten.

      Reisverzekering met een kredietkaart: welke dekking?

      Sommige creditcards bieden een verzekering aan, maar dit is niet altijd het geval. Bovendien bieden niet alle banken en niet alle kaarten dezelfde dekking en is deze dekking vaak beperkt:

      • Een annulatieverzekering dekt over het algemeen alleen reizen die met deze kaart zijn betaald. Hetzelfde geldt voor activiteiten die tijdens de reis worden georganiseerd (bv. een cursus snowboarden die je tijdens je skivakantie hebt geboekt, maar die je moet annuleren omdat je je kruisbanden hebt gescheurd.
      • Soms is gedekte verblijfsduur beperkt. Als je dus een lange reis plant, zorg er dan voor dat je de limiet van de verblijfsduur die door je kaart wordt gedekt niet overschrijdt.
      • Het terugbetalingsplafond voor je medische kosten is niet altijd even hoog. En zoals je waarschijnlijk weet, kunnen medische kosten in sommige landen erg duur zijn. Zorg er dus voor dat je de bovengrens van de terugbetaling controleert voordat je naar je bestemming vertrekt.
      • Sommige dekkingen, zoals verloren of gestolen bagage, volledige reisbijstand of pechverhelping voor je auto, zijn niet altijd inbegrepen in een creditcardverzekering.

      Biedt een ziekenfondsverzekering dekking als je op vakantie gaat?

      Zoals je waarschijnlijk zelf al hebt kunnen vaststellen, bieden ziekenfondsen geen specifieke dekkingen voor je reis. Maar omdat ze overeenkomsten met bepaalde Europese landen hebben afgesloten, dekken ziekenfondsen over het algemeen bepaalde medische kosten wanneer je je in de Europese Unie bevindt. Als je met andere woorden een safari in Zuid-Afrika plant, zal je niet voldoende gedekt zijn door je mutualiteit ...

      Samengevat:

      • Wat medische kosten betreft, is de tussenkomst van je ziekenfonds beperkt en varieert ze naargelang het land en het type ziekenhuis waar je wordt behandeld. Controleer dus zeker de dekkingen van je ziekenfonds voor je vertrekt.
      • Een dekking voor de annulering of de onderbreking van je reis of voor het verlies van je bagage is niet beschikbaar via de ziekenfondsen. Je zal dus aanvullend een tijdelijke of jaarlijkse reisverzekering moeten afsluiten als je beschermd wil zijn.

      Hospitalisatieverzekering in het buitenland: waterdichte dekking?

      Net als een ziekenfondsverzekering biedt een hospitalisatieverzekering geen dekking voor je reis zelf. Met andere woorden, als je je reis moet annuleren/onderbreken, als je je bagage verliest of als je je snowboardlessen niet kunt volgen, zal je hospitalisatieverzekering je niet vergoeden.

      Maar een hospitalisatieverzekering dekt wel een onverwachte ziekenhuisopname van de verzekerde(n) in het buitenland en de bijbehorende medische kosten.

      Afhankelijk van de verzekeraar kan je bovendien kiezen voor de volgende dekkingen:

      • Verblijf in een privékamer
      • Repatriëring van de verzekerde(n), reisgenoten, voertuig en bagage
      • Vervoer van een familielid als de verzekerde ter plaatse wordt gehospitaliseerd en niet binnen de 72 uur wordt gerepatrieerd
      • Verzending van geneesmiddelen of financiële hulp en taalondersteuning
      • Opsporings- en reddingskosten
      • Bijkomend medisch advies (afhankelijk van de aandoening)

      Goed om te weten:

      • Zoals de naam al doet vermoeden, dekt een hospitalisatieverzekering geen medische kosten die geen verband houden met een ziekenhuisopname. Als je erop rekende dat deze verzekering je medische kosten zou dekken in het geval van een turista na het eten van een pittig gerecht, moet je je ervan bewust zijn dat je alleen gedekt bent als je darmklachten ernstig genoeg zijn om een ziekenhuisopname nodig te hebben ...
      • Alle hospitalisatieverzekeringen hebben ook plafonds en uitsluitingen. Sommige verzekeringen dekken je bijvoorbeeld alleen als je een akkoord hebt gekregen van je ziekenfonds.

      Een tijdelijke of jaarlijkse reisverzekering, een must voor elke reiziger

      Zoals hierboven vermeld kan de dekking van creditcards, ziekenfondsverzekeringen of hospitalisatieverzekeringen geschikt zijn voor sommige reizen, maar is ze zelden zo uitgebreid als een reisverzekering. Het is dus een goed idee om je opties te vergelijken.

      Reisverzekeringen vergoeden je over het algemeen met hogere bedragen en voor langere reizen, en kunnen je dekken in een groot aantal situaties zoals:

      • Repatriëring
      • Medische kosten als gevolg van een hospitalisatie, ongeval of ziekte
      • Annulering of onderbreking van je reis
      • Hotelaccommodatie als je gedwongen bent je reis te verlengen
      • Terugbetaling van kosten bij een ongeval
      • Diefstal of verlies van bagage

      Goed om te weten:

      • Afhankelijk van de verzekeraar en de gekozen formule zijn sommige dekkingen inbegrepen of optioneel (en dus tegen betaling). Een annulatieverzekering moet bijvoorbeeld vaak apart worden afgesloten.
      • Elke dekking heeft haar limieten en uitsluitingen. Zorg er dus voor dat de verzekering die je kiest geschikt is voor jouw reis.

      Kortom, welke verzekering je ook afsluit voor je reis, met een gerust hart kunnen vertrekken is onbetaalbaar en is bovendien de beste garantie voor een geslaagde vakantie.

      Op zoek naar een reisverzekering?

      Ga onbezorgd op reis en maak vooral mooie herinneringen. Wij zorgen voor jou en je gezin.

      ONTDEK ONZE FORMULES

      DEEL DIT ARTIKEL