Ga naar de hoofdinhoud
Familie met grootouders, kinderen en kleinkinderen geniet samen van een gezellige barbecue. Familie met grootouders, kinderen en kleinkinderen geniet samen van een gezellige barbecue.

Blog

Generation skipping via een levensverzekering | Blog AXA.be

Top

| 10 min lezen

‘Generation skipping’ of je kleinkinderen fiscaal voordelig laten erven met een levensverzekering

In dit artikel

      Koppel geniet van het leven dankzij een AXA levensverzekering Koppel geniet van het leven dankzij een AXA levensverzekering

      Sparen of beleggen?

      Je hoeft niet te kiezen. Met AXA Invest4P kan alles in éénzelfde contract.

      ONTDEK AXA INVEST4P

      ‘Generation skipping’ betekent letterlijk dat je een generatie overslaat en je je vermogen rechtstreeks aan je kleinkinderen nalaat. Wat je nalaat wordt daardoor maar éénmaal belast in plaats van tweemaal. Normaal betalen je kinderen immers successierechten op jouw nalatenschap en betalen je kleinkinderen nog eens successierechten op die van hun ouders. Hieronder zoomen we in op een bijzondere én efficiënte manier van generation skipping, namelijk via een levensverzekering.

      Het klassieke generation skipping vs. het meer dynamische generation skipping

      Concreet houdt het klassieke generation skipping in dat een kind van wie de ouder overlijdt, de erfenis verwerpt om deze onmiddellijk na te laten aan de eigen kinderen, de kleinkinderen dus van de overledene.

      In Vlaanderen en Brussel zullen de kleinkinderen dus in geval van generation skipping enkel successierechten betalen op wat zij rechtstreeks erven van hun grootouders.

      In Wallonië is nog steeds van kracht dat de schatkist geen nadeel mag ondervinden van de verwerping. Dit betekent dat de kleinkinderen samen de successierechten zullen moeten betalen die hun ouders hadden moeten betalen indien ze de nalatenschap niet hadden verworpen.

      In het geval van het klassieke generation skipping is het echter een alles-of-niets-verhaal. Als je als kind beslist om de erfenis te verwerpen, dan geef je je recht op de volledige erfenis op. Met andere woorden:

      • het recht op alle roerende goederen (zoals geld op een spaarrekening, auto, meubilair, …)
      • het recht op alle onroerende goederen (huis, een stuk grond)

      Ook heb je als grootouder die iets wil nalaten aan zijn kleinkinderen hier geen controle over. Stel dat jouw kind belooft om de erfenis te verwerpen als jij overlijdt, maar zich bedenkt wanneer je effectief overlijdt, dan kan jij daar niks aan doen.

      Als je je kleinkind rechtstreeks wil laten erven zijn er betere manieren om dit te doen, namelijk door middel van het meer gerichte ‘dynamische generation skipping’, waarbij je het generation skippen niet aan je kinderen overlaat, maar zelf initiatief neemt om je kleinkind fiscaal voordelig te laten erven. Dat kan via een testament, maar ook met een levensverzekering.

      De voordelen van generation skipping via een levensverzekering

      Een levensverzekering is een successieformule op maat

      Een levensverzekering als successieformule is heel modulair, want bij een levensverzekering kies je zelf:

      • de begunstigde of de persoon aan wie je het geld nalaat. Je kan kiezen voor een ‘begunstiging bij leven’, waarbij je begunstigde na bv. 10 jaar erft, of een ‘begunstiging bij overlijden’, waarbij je begunstigde het geld pas krijgt bij overlijden.
      • hoeveel geld je opzijzet. Meestal is er wel een minimumbedrag. Dit varieert naargelang het gekozen product.
      • of je een éénmalige storting doet of regelmatige stortingen. Bij bepaalde verzekeraars kan je de beide combineren.
      • hoeveel risico je wil nemen: je kiest uit een tak 21-verzekering (spaarverzekering) met een gegarandeerd rendement of een tak-23 verzekering (beleggingsverzekering) met kans op een hoger rendement, maar dus ook meer risico. Bij sommige verzekeraars kan je de beide ook combineren in éénzelfde contract. Het grote voordeel daarvan is minder administratieve rompslomp, maar ook een meer gebalanceerd plaatje op het vlak van rendement en risico.

      Successie via een levensverzekering = goedkoper dan een testament

      Als je je kleinkind rechtstreeks wil laten erven, dan kan dat via een levensverzekering zonder dat je daarvoor een testament moet laten opmaken. Je betaalt in dit geval geen notariskosten om een testament op te stellen en uit te voeren. Je spaart met andere woorden geld uit. Wanneer je een levensverzekering onderschrijft zijn er natuurlijk ook instapkosten en beheerskosten. Ook betaal je 2% premietaks en je erfgenamen successierechten.

      Met een levensverzekering behoud je de controle over je geld

      Bij een schenking schenk je letterlijk iets weg. Dit kan bij leven en overlijden, maar sowieso geldt de regel ‘geschonken is geschonken’. Je kan hier dus niet op terugkomen.

      Bij een levensverzekering blijf je als verzekeringsnemer controle hebben over je gespaarde of belegde geld. Je kan bepalen dat je gedurende een bepaalde periode (bijvoorbeeld 10 jaar) de zeggenschap behoudt. Als je levensverzekeringscontract een looptijd van 10 jaar heeft, kan je kleinkind dus een deel van je erfenis krijgen terwijl je nog leeft. Tot die 10 jaar kan je echter geld opnemen uit de levensverzekering. Afhankelijk van hoeveel en wanneer je dit geld opneemt, betaal je dan al dan niet kosten.

      Duid je je kleinkind aan als begunstigde bij overlijden? Dan erft dit kleinkind pas bij overlijden. Stel: je relatie met je kleinkind verzuurt, dan kan je alsnog de begunstiging wijzigen en je partner of bv. een vriendin als begunstigde bij overlijden aanduiden. Ook kan je in dit geval geld opnemen zolang je leeft. Opnieuw bepaalt wanneer en hoeveel je opneemt of je hier kosten op betaalt.

      Let op! Er is wel zoiets als een ‘reservatair erfdeel’. Dit wil zeggen dat je je huwelijkspartner en je kinderen, niet kan onterven aan de hand van een levensverzekering en er sowieso een deel van je erfenis voor hen is voorbehouden. Enkel wat ze noemen het ‘beschikbare gedeelte’ kan worden nagelaten via een levensverzekering.

      Dit beschikbare gedeelte is voor de kinderen sinds 2018 altijd ½ van de erfenis, hoeveel kinderen je ook hebt. Dit betekent dat zij dus minimum 50% van je erfenis krijgen. Met het overige beschikbare gedeelte kan je doen wat je wil.

      Je erfgenamen betalen minder successierechten

      Sowieso betalen je kleinkinderen minder successierechten doordat ze rechtstreeks erven van hun grootouders. De generatie van hun ouders wordt eigenlijk overgeslagen.

      Standaard erf je als kind van je ouders en word je belast. Als jouw kinderen daarna van jou erven worden zij nog eens belast. Als er meerdere kinderen en kleinkinderen zijn, kan je dankzij generation skipping via een levensverzekering echter serieus op successierechten besparen. Voor je kinderen en kleinkinderen gelden dezelfde tarieven op vlak van erfbelasting. Belastingtarieven zijn echter ‘progressief’. Dit betekent dat hoe meer je erft, hoe meer belasting je betaalt. In geval van generation skipping werkt dit dus omgekeerd. Aangezien de successierechten worden versnipperd over meerdere belastingplichtigen (kinderen en kleinkinderen in plaats van enkel de kinderen van de grootvader) worden op elk erfdeel de laagste tarieven betaald. Dit geldt in de drie gewesten. In het Vlaams Gewest geldt er bovendien een vrijstelling van successierechten wanneer het erfdeel max. 12 500 euro bedraagt

      We illusteren dit met een voorbeeld per gewest.

      Stel: weduwe Margot woont in het Vlaams Gewest en heeft 2 kinderen en 6 kleinkinderen. Haar erfenis is 900 000 euro.

      Scenario 1: zonder generation skipping: Margot doet niet aan generation skipping met een levensverzekering, enkel de kinderen erven elk 450 000 euro. Zij betalen elk 1 500 euro op de 1ste belastingschijf, 18 000 euro op de 2de belastingschijf, 54 000 euro op de 3de belastingschijf of 147 000 euro in totaal op alle belastingschijven samen.

      Scenario 2: met generation skipping: Margot kiest ervoor om naast haar kinderen ook haar kleinkinderen rechtstreeks te laten erven met een levensverzekering. De kinderen erven elk 300 000 euro of samen 600 000 euro. De 6 kleinkinderen erven elk 50 000 euro met een levensverzekering. De kinderen betalen 1 500 op de eerste belastingschijf, 18 000 euro op de tweede belastingschijf, 13 500 op de derde belastingschijf of elk 33 000 euro. De kleinkinderen betalen het minimum of 1 500 euro op de eerste belastingschijf. In totaal wordt 75 000 euro successierechten betaald op alle belastingschijven samen (of 72 000 euro minder aan successierechten) in dit 2de scenario dankzij de successieplanning met generation skipping via een levensverzekering.

      Belastingschijven Tarieven in rechte lijn Successierechten zonder generation skipping (scenario 1) Successierechten met generation skipping (scenario 2)
      € 0,01 - € 50 000 3% € 1 500 € 1 500
      € 50 000,01 - € 250 000 9% € 18 000 € 18 000
      Meer dan € 250 000,01 27% € 54 000 € 13 500
      Successierechten te betalen per kind € 73 500 € 33 000
      Successierechten te betalen per klein-kind / want ze erven niet in dit scenario € 1 500 of enkel de belasting in de eerste schijf
      Totaal te betalen aan successierechten kinderen + kleinkinderen € 73 500 x 2 kinderen = € 147 000 totaal € 33 000 X 2 kinderen + € 1 500 X 6 kleinkinderen = 75 000 totaal
      Successierechten uitgespaard dankzij generation skipping / € 72 000

      Stel: weduwe Margot woont in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en heeft 2 kinderen en 6 kleinkinderen. Haar erfenis is 900 000 euro.

      Scenario 1: zonder generation skipping: Margot doet niet aan generation skipping met een levensverzekering, enkel de kinderen erven elk 450 000 euro. Zij betalen elk 1 050 euro op de 1ste belastingschijf (de eerste 15 000 euro in deze eerste schijf zijn vrijgesteld van successierechten), 4 000 euro op de 2de belastingschijf, 6 750 euro op de 3de belastingschijf of 146 600 euro in totaal op alle belastingschijven samen.

      Scenario 2: met generation skipping: Margot kiest ervoor om naast haar kinderen ook haar kleinkinderen rechtstreeks te laten erven met een levensverzekering. De kinderen erven elk 300 000 euro of samen 600 000 euro. De 6 kleinkinderen erven elk 50 000 euro met een levensverzekering. De kinderen betalen 1 500 euro op de eerste belastingschijf, 4 000 euro op de tweede belastingschijf, 6 750 euro op de derde belastingschijf, 13 500 euro op de 4de belastingschijf en 12 000 euro op de 5de belastingschijf of elk 37 750 euro. De kleinkinderen betalen het minimum of 1 500 euro op de eerste belastingschijf. In totaal wordt 84 500 euro successierechten betaald op alle belastingschijven samen (of 62 100 euro minder aan successierechten) in dit 2de scenario dankzij de successieplanning met generation skipping via een levensverzekering.

      Belastingschijven Tarieven in rechte lijn Successierechten zonder generation skipping (Scenario 1) Successierechten met generation skipping (Scenario 2)
      € 0,01 - € 50 000 3% € 1 050 € 1 500
      € 50 000,01 - € 100 000 8% € 4 000 € 4 000
      € 100 000,01 - € 175 000 9% € 6 750 € 6 750
      € 175 000,01 - € 250 000 18% € 13 500 € 13 500
      € 250 000,01 - € 500 000 24% € 48 000 € 12 000
      Totaal te betalen successie/kind € 73 300 € 37 750
      Totaal te betalen successie/klein-kind / want ze erven niet in dit scenario € 1 500 of enkel de belasting in de eerste schijf
      Totaal te betalen successierechten kinderen + kleinkinderen € 73 300 x 2 kinderen = € 146 600 totaal € 37 750 X 2 kinderen + 1 500 euro X 6 kleinkinderen = € 84 500 totaal
      Besparing op de successierechten dankzij generation skipping / € 62 100

      Stel: weduwe Margot woont in het Waalse Gewest en heeft 2 kinderen en 6 kleinkinderen. Haar erfenis is 900 000 euro.

      Scenario 1: zonder generation skipping: Margot doet niet aan generation skipping met een levensverzekering, enkel de kinderen erven elk 450 000 euro. Zij betalen elk 0 euro op de 1ste belastingschijf omdat er in dit scenario zonder levensverzekering een vrijstelling is van successierechten op deze eerste schijf van € 12 500, 500 euro op de 2ste belastingschijf, 1 250 euro op de 3de belastingschijf, 3 500 euro op de 4de belastingschijf, 5 000 op de 5de belastingschijf, 7 000 op de 6de belastingschijf, 9 000 op de 7de belastingschijf en 48 000 op de 8ste belastingschijf of 148 500 euro in totaal op alle belastingschijven samen.

      Scenario 2: met generation skipping: Margot kiest ervoor om naast haar kinderen ook haar kleinkinderen rechtstreeks te laten erven met een levensverzekering. De kinderen erven elk 300 000 euro of samen 600 000 euro. De 6 kleinkinderen erven elk 50 000 euro met een levensverzekering. De kinderen betalen 375 euro op de eerste belastingschijf, 500 euro op de tweede belastingschijf, 1 250 op de derde belastingschijf, 3 500 op de 4de belastingschijf, 5 000 op de 5de belastingschijf, 7 000 op de 6de belastingschijf, 9 000 op de 7ste belastingschijf, 12 000 op de 8ste belastingschijf of elk 38 625 euro. De kleinkinderen betalen 375 euro op de eerste belastingschijf, 500 euro op de 2e belastingschijf en 1 250 op de 3e belastingschijf. In totaal wordt 90 000 euro successierechten betaald op alle belastingschijven samen (of 58 500 euro minder aan successierechten) in dit 2de scenario dankzij de successieplanning met generation skipping via een levensverzekering.

      Belastingschijven Tarieven in rechte lijn Successierechten zonder generation skipping (Scenario 1) Successierechten met generation skipping (Scenario 2)
      € 0,01 - € 12 500 3% € 0 € 375
      € 12 500,01 - € 25 000 4% € 500 € 500
      € 25 000,01 - € 50 000 5% € 1 250 € 1 250
      € 50 000,01 - € 100 000 7% € 3 500 € 3 500
      € 100 000,01 - € 150 000 10% € 5 000 € 5 000
      € 150 000,01 - € 200 000 14% € 7 000 € 7 000
      € 200 000,01 - € 250 000 18% € 9 000 € 9 000
      € 250 000,01 - € 500 000 24% € 48 000 € 12 000
      Totaal te betalen successierechten/kind € 74 250 € 38 625
      Totaal te betalen successierechten/klein-kind / want ze erven niet in dit scenario € 2 125
      Totaal te betalen successierechten € 73 300 x 2 kinderen = € 148 500 totaal € 38 625 X 2 kinderen + € 2 125 X 6 kleinkinderen = € 90 000 totaal
      Besparing op de successierechten dankzij generation skipping / € 58 500

      Meer info over successierechten.

      Generation skipping, dit kan met AXA Invest4P

      Ontdek ons product AXA Invest4P.
      AXA Invest4P: levensverzekeringsproduct van AXA Belgium nv dat bestaat uit een spaar- (tak 21) en/of een beleggingsverzekering (tak 23). Product naar Belgisch recht. Minimale looptijd: 8 jaar en 1 maand. Stortingen: 1ste storting: min € 2500 waarvan min €1500 in tak 21. Minimale bijstorting: € 1000. Jaarlijks streefbedrag bij regelmatige stortingen: min € 600.

      Rendement tak 21 tijdens de 1ste periode die loopt tot 31.12 van het 8ste jaar na de activatie: gegarandeerde rentevoet bij activatie 2,5% (tot het einde van de periode). Bijkomende stortingen: rentevoet die op dat moment van toepassing is. Tijdens de 2de periode die loopt vanaf 01.01 van het 9de jaar na de activatie: gegarandeerde rentevoet wordt bepaald op 01.01 van ieder kalenderjaar en geldig tot het einde van dat kalenderjaar. Rendement tak 23-verzekering: afhankelijk van het rendement van interne beleggingsfondsen (kan positief of negatief zijn). Raadpleeg de evolutie op www.axa.be.

      Risico’s tak 23: risico’s zoals marktrisico, liquiditeitsrisico, het risico verbonden aan fondsenbeheer en het falingsrisico van de verzekeraar worden door de verzekeringnemer gedragen. Kosten: instapkosten tussen 3 en 3,5% ifv bedrag van de storting, beheerskosten: 0,1% per jaar voor tak 21 en tussen 0,3% en 1,9% voor tak 23 ngl intern beleggingsfonds. Uitstapkosten: tak 21: 1ste jaar: 5%, na 1 jaar: 4%, na 2 jaar: 3%, na 3 jaar: 2%, na 4 jaar: 1%, na 5 jaar: gratis uitstap. Een ‘financiële correctie’ is mogelijk bij vervroegde opneming in tak 21 tijdens de eerste acht jaar. Tak 23: de uitstapkosten verlagen maandelijks met 0,1%, tijdens de eerste maand: 3,6%, na 1 maand: 3,5%, na 1 jaar: 2,4%, na 2 jaar: 1,2%, na 3 jaar: GRATIS uitstap. Bij overdracht tussen tak 23-fondsen onderling: geen uitstapkosten; bij overdracht tussen tak 21 en tak 23: eventueel uitstapkosten, roerende voorheffing en een financiële correctie van het luik waar uitgestapt wordt. Fiscaliteit: premietaks van 2%. Roerende voorheffing: spaarverzekering (tak 21): enkel bij afkoop/overdracht binnen de eerste 8 jaar na (re)activatie. 30% op een fictieve rente van 4,75%. Geen roerende voorheffing voor de beleggingsverzekering (tak 23).

      Vooraleer in te tekenen raadpleeg steeds het essentiële informatiedocument, beheersreglement en algemene voorwaarden op www.axa.be/nl/AXAInvest4P of bij uw makelaar. Klachten? Contacteer AXA (Troonplein 1 te 1000 Brussel) via het klachtenformulier op axa.be of de Ombudsman van de verzekeringen (de Meeûsplantsoen 35 te 1000 Brussel of op www.ombudsman-insurance.be).  

      AXA Belgium, nv van verzekeringen toegelaten onder het nr. 0039 om de takken leven en niet-leven te beoefenen (K.B. 04-07-1979, B.S. 14-07-1979) • Maatschappelijke zetel: Troonplein 1 - B-1000 Brussel (België) • Tel.: 02 678 61 11 • Nr. KBO: BTW BE 0404.483.367 RPM Brussel

      Koppel geniet van het leven dankzij een AXA levensverzekering Koppel geniet van het leven dankzij een AXA levensverzekering

      Sparen of beleggen?

      Je hoeft niet te kiezen. Met AXA Invest4P kan alles in éénzelfde contract.

      ONTDEK AXA INVEST4P

      DEEL DIT ARTIKEL