Ga naar de hoofdinhoud
Twee motorrijders met een goede uitrusting rijden veilig en alert. Twee motorrijders met een goede uitrusting rijden veilig en alert.

Blog

Tips voor veilig motorrijden in België | Blog AXA.be

Top

| 6 min lezen

Veiligheid op de motor: 8 tips voor motorrijden in België

In dit artikel

      Op zoek naar een motorverzekering?

      Born to be wild maar wel veilig. AXA rijdt 24/7 met je mee. 
      ONTDEK ONZE FORMULES

      Motorrijden geeft een gevoel van vrijheid. Daardoor kent het een stijgende populariteit. Maar als motorrijder is het belangrijk om je bewust te zijn van de risico's die motorrijden met zich brengt en je goed voor te bereiden om deze gevaren te minimaliseren. Uitrusting, onderhoud van de motor, routekeuze en weersomstandigheden zijn telkens cruciale factoren voor een veilige motorrit.

      De gevaren van motorrijden: enkele cijfers in België

      Volgens de statistieken van het Waalse Agentschap voor Verkeersveiligheid (AWSR) zijn motorrijders kwetsbaarder dan autobestuurders op de Belgische wegen. Hoewel motorrijders slechts een klein deel van het verkeer uitmaken, zijn ze betrokken bij een veel hoger percentage ernstige ongevallen. Het aantal slachtoffers mag dan wel gedaald zijn, motorrijders staan hoe dan ook meer dan autobestuurders bloot aan het risico op ernstige verwondingen of zelfs de dood na een ongeval. Het is daarom van cruciaal belang dat motorrijders voorzorgsmaatregelen nemen om de risico's te minimaliseren en hun veiligheid tijdens het rijden te garanderen.

      19

      In België heeft een motorrijder 19 keer meer kans om ernstig gewond te raken of te overlijden bij een verkeersongeval.


      Hier zijn een paar tips om de veiligheid op de motor te verbeteren.

      1. Een goede uitrusting is je eerste bescherming

      Bij motorrijden is een beschermende uitrusting van cruciaal belang.

      Deze motorkledij is verplicht: een goedgekeurde helm, gecertificeerde handschoenen, enkellaarzen of laarzen die de enkels beschermen en een motorpak (of broek en jas met lange mouwen). Deze verplichte uitrusting is essentieel voor een maximale bescherming bij een val of motorongeluk.

      Daarnaast kan een reflecterende of gekleurde uitrusting ook de zichtbaarheid van de motorrijder op de weg vergroten, waardoor het risico op ongevallen vanwege een slechte waarneming door andere weggebruikers afneemt.

      2. Zichtbaarheid: de kern van je verkeersveiligheid

      Zichtbaarheid op de weg is een cruciaal aspect van de veiligheid van motorrijders. Naast een reflecterende uitrusting verbetert het constante gebruik van dim- en achterlichten, felgekleurde kleding en knipperlichten de zichtbaarheid van een motorrijder, waardoor het risico op aanrijdingen door slecht zicht afneemt. Door voldoende afstand te houden van andere voertuigen kunnen andere weggebruikers de aanwezigheid van de motorrijder beter waarnemen.

      Wist je dat?

      Voor motorrijders is het verplicht om altijd het dimlicht vooraan en het rode licht achteraan te gebruiken, dus ook overdag.

      3. Het belang van een regelmatig onderhoud van je motor

      Een regelmatig onderhoud van je motor is essentieel om de betrouwbaarheid en veiligheid te garanderen. Door remmen, banden, verlichting, oliepeil en andere essentiële onderdelen regelmatig te controleren, kunnen mogelijke problemen worden opgespoord voordat ze een bron van gevaar op de weg worden. Bovendien vermindert een goed onderhouden motor het risico op potentieel gevaarlijke mechanische defecten, waardoor je veiliger rijdt.

      In Vlaanderen is overigens een technische keuring van motorfietsen (boven de 125 cc) verplicht in de volgende situaties:

      • verkoop van een tweedehands motor
      • na een ongeval

      4. Beperk de risico’s in de keuze van je routes

      De keuze van de route kan cruciaal zijn voor je veiligheid als motorrijder. Door de voorkeur te geven aan minder drukke secundaire wegen kun je de gevaren van druk verkeer en hoge snelheden beperken. Bovendien bieden deze routes vaak pittoreske landschappen en een aangename rijervaring, wat bijdraagt tot een ontspannen en veilige rit. Pas echter op voor scherpe bochten en onvoorspelbare kruispunten.

      5. Wees alert en aandachtig voor je omgeving

      Je bewust zijn van je omgeving is essentieel om te anticiperen en te reageren op gevaren. Door voortdurend andere weggebruikers, kruispunten, verkeersveranderingen en wegomstandigheden in de gaten te houden, kan je adequaat reageren op onvoorziene situaties, waardoor je het risico op ongevallen verkleint.

      6. De impact van de weersomstandigheden op het motorrijden

      Houd ook rekening met de weersomstandigheden. Regen, wind en mist kunnen motorrijden gevaarlijk maken. Het is raadzaam om voor vertrek de weersverwachting te controleren en je snelheid en gedrag daaraan aan te passen. In gladde omstandigheden neemt het risico op ongevallen immers aanzienlijk toe door de verminderde grip van de banden.

      7. Anticipeer op gevaren en houd een veilige afstand

      Anticiperen op potentiële gevaren en een veilige afstand tot andere voertuigen bewaren zijn cruciale preventieve maatregelen om ongevallen te vermijden. Door voldoende afstand te houden, hebben motorrijders meer tijd om te reageren bij plotseling remmen of een onverwachte gebeurtenis, waardoor het risico op aanrijdingen afneemt. Door te anticiperen op het onvoorspelbare gedrag van andere weggebruikers kan je bovendien beter reageren op gevaarlijke situaties.

      8. De BA-verzekering motor, verplicht voor motorrijders in België

      Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) is een wettelijke verplichting vanaf het moment dat je je motor registreert. Als je een ongeluk veroorzaakt met materiële schade of een lichamelijk letsel bij anderen, wordt de schade vergoed via de verzekering.

      Als je nog beter beschermd wil zijn, kan je opteren voor een omniumverzekering voor motoren. Ben je gewond geraakt bij een ongeval zonder een derde partij? Of je nu in fout bent of niet, om gedekt te zijn moet je een optie ‘veiligheid bestuurder’ hebben afgesloten (je BA of omniumdekking zijn niet voldoende).

      Ben je zeker dat je optimaal verzekerd bent? Ga best eens langs bij je makelaar. Hij neemt de tijd om samen met jou naar de meest geschikte oplossing te zoeken.


      Kortom, motorrijden in België kan een aangename ervaring zijn, maar het is belangrijk om maatregelen te nemen voor je veiligheid op de weg. Door deze tips te volgen en waakzaam te blijven tijdens het rijden, kunnen motorrijders de risico’s beperken en ten volle genieten van hun passie.

      Op zoek naar een motorverzekering?

      Born to be wild maar wel veilig. AXA rijdt 24/7 met je mee. 
      ONTDEK ONZE FORMULES

      DEEL DIT ARTIKEL