De fietsstraat is voortaan officieel een fietszone. Belangrijk dus om de wegcode er even bij te halen om na te gaan wie er nu eigenlijk gebruik mag maken van fietszones: wat zijn de verkeersregels die je, in functie van je vervoermiddel, in een fietszone moet respecteren?
Welke verkeersregels gelden er in een fietszone?
Een fietszone (de vroegere ‘fietsstraat’) omvat volgens artikel 2.61 van de wegcode “één of meer openbare wegen waar specifieke gedragsregels gelden voor de fietsers”. Je herkent de fietszone soms aan het gekleurde wegdek – vaak in het rood of roze met een groot fietspictogram – en sowieso aan het specifieke verkeersbord aan het begin van de zone (F111). De geldende verkeersregels voor een fietszone zijn van toepassing vanaf dit bord tot aan het volgende verkeersbord (F113).
Hoewel een fietszone zich binnen de contouren van de wegcode op fietsers richt, gelden in een fietszone specifieke regels per vervoermiddel. In een fietszone kunnen zich namelijk ook andere weggebruikers bevinden.
Fietsers (met elektrische en niet-elektrische fiets) mogen
- over de hele breedte van de rijbaan rijden als de straat een eenrichtingsstraat is
- de volledige rechterrijstrook/-helft innemen als het verkeer in twee richtingen mag rijden
- andere fietsers inhalen
- niet sneller fietsen dan 30 km/u
Speedpedelecs mogen
- in een fietszone rijden (ze hebben dezelfde status als andere fietsers)
- andere fietsers inhalen
- niet sneller fietsen dan 30 km/u in deze zones
Bestuurders van motorvoertuigen mogen
- in een fietszone rijden
- geen fietsers inhalen
- niet sneller rijden dan 30 km/u in deze zones
Geldt de voorrang van rechts in een fietszone?
In een fietszone gelden de normale regels op kruispunten. Zo moet je voorrang verlenen aan bestuurders (ook aan automobilisten, bromfietsen …) die van rechts komen op kruispunten (zonder lichten, borden of agent).
Mogen auto’s parkeren in een fietszone?
Er is geen algemeen parkeerverbod in fietsstraten (tenzij er specifieke borden staan). Let op wanneer je de deuren van je voertuig opent, zodat je geen fietser raakt.
Is een fietsverzekering verplicht voor fietsen en zachte vervoermiddelen?
Moeten speedpedelecs verzekerd zijn?
Autonome speedpedelecs moeten gedekt worden in een BA Auto (Burgelijke Aansprakelijkheid Auto). Deze elektrische fietsen kunnen zonder trapondersteuning snelheden boven de 25 km/u halen (tot 45 km/u). Een BA Auto verzekering is verplicht voor alle autonome voertuigen met een autonome snelheid en/of gewicht van meer dan 25 km/u en/of 25 kg.
Als je wel nog steeds trapondersteuning hebt boven de 25 km/u, is de BA Auto verzekering niet verplicht. Kijk wel na of je familiale verzekering dekking biedt voor eventuele schade aan derden.
Opgelet: elke speedpedelec (zowel een autonome als een speedpedelec met volledige trapondersteuning) moet sowieso bij de DIV (Dienst Inschrijvingen Voertuigen) worden ingeschreven.
Een fietsverzekering is aan te raden maar niet verplicht
Heb je een gewone fiets, een elektrische fiets of een zacht vervoermiddel (elektrische step, Segway, hoverboard, …)? In dat geval ben je wettelijk niet verplicht om een autoverzekering af te sluiten voor:
- Niet-autonome voertuigen (zoals bijvoorbeeld elektrische fietsen)
- Autonome voertuigen waarvan de autonome snelheid en het autonome gewicht niet hoger zijn dan 6 km/u en 100 kg (bijvoorbeeld elektrische fietsen met walk-assistfunctie)
- Autonome voertuigen waarvan de autonome snelheid en het autonome gewicht niet hoger zijn dan 25 km/u en 25 kg (bepaalde segways, elektrische steps enzovoort)
- Rolstoelen met eigen aandrijving die uitsluitend bestemd zijn voor gebruik door een persoon met een fysieke beperking
Bromfietsen van klasse A of B en bepaalde steps met zadel, die op dezelfde manier worden behandeld als bromfietsen, overschrijden de bovenstaande limieten en moeten daarom worden gedekt door een BA Auto verzekering.
Heb je een familiale verzekering, dan ben je sowieso al verzekerd tegen schade die je toebrengt aan anderen.
Maar een fietsverzekering is natuurlijk wel handig bij schade aan je (soms dure) fiets of bijvoorbeeld bij diefstal. En bovendien kan je bij heel wat verzekeraars, bij pech of een ongeval, rekenen op bijstand (pechverhelping) en soms zelfs op een vervangfiets.
Interesse of vragen? Fiets dan zeker even langs je makelaar
Denk je erover om in een fiets te investeren, maar weet je niet welke fiets je moet kiezen? Lees ons advies in ons artikel "Tijd voor een nieuwe fiets? Kies de fiets die echt bij je past".