Je hebt besloten om je voortaan meer met de fiets te verplaatsen en daarom is het tijd voor een nieuwe fiets. Vandaag de dag heb je keuze te over: stadsfiets, plooifiets, elektrische fiets … Hieronder vind je een klein overzicht van de verschillende soorten fietsen om makkelijker de fiets te kiezen die echt bij je past.
De stadsfiets
De stadsfiets is ideaal voor dagelijkse verplaatsingen en kortere ritten door de stad. De ketting en de versnellingen zitten vaak in een gesloten kettingkast, waardoor ze beschermd zijn tegen regen en modder. De kettingkast voorkomt ook dat je kleren vuil worden.
Veel mensen gebruiken de stadsfiets om naar het werk te rijden, boodschappen te doen, de kinderen naar school te brengen … Maar om een goede fiets te kiezen, moet je met een aantal zaken rekening houden:
- budget
- wielmaat: vaak iets breder bij een stadsfiets
- gewicht van het frame: stadsfietsen zijn stevig, maar kunnen daardoor ook behoorlijk zwaar zijn
- accessoires (fietsmanden, fietstassen …) en uitrusting om je veilig of comfortabel te verplaatsen
Maak zeker een vergelijking van de fietsen die je bij opzoekingen gevonden hebt om zo de fiets te kiezen die het best aan je verwachtingen voldoet.
De plooifiets
Plooifietsen (of vouwfietsen) zijn uitermate geschikt voor wie de fiets wil combineren met de auto of het openbaar vervoer:
- ze zijn ideaal voor korte afstanden
- je kan ze snel open- en dichtplooien
- ze kunnen mee op de bus, trein of metro
- je kan ze makkelijk wegbergen, thuis of op kantoor
Omdat plooifietsen weinig ruimte in beslag nemen in huis of op kantoor, zijn ze handig voor mensen die in stedelijke gebieden wonen en werken, waar de opslagruimte beperkt is. En een extra handigheid: je kan ze makkelijk meenemen op vakantie, zonder dat je daarvoor een fietsendrager nodig hebt.
Net als bij de gewone fietsen is het belangrijk om weldoordacht een plooifiets te kopen en daarbij rekening te houden met het budget (door de opvouwtechnieken kost een plooifiets meer dan een klassieke stadsfiets), de stabiliteit, het gewicht en de grootte van de fiets als hij dichtgeplooid is. Vouwfietsen kunnen, in vergelijking met gewone fietsen, minder comfortabel zijn voor lange afstanden. Ook kunnen de kleinere wielen van vouwfietsen zorgen voor een minder soepele rit, vooral op oneffen terrein.
Plooifietsen worden ook als elektrische fiets aangeboden. In dat geval kan je er makkelijk 25 kilometer per uur mee rijden.
De elektrische fiets
Elektrische fietsen hebben een ingebouwde elektrische motor die wordt aangedreven door een oplaadbare batterij. Ze zijn ideaal voor dagelijkse verplaatsingen: de fietser kan zijn kuiten laten rusten, want of je nu bergop, over een lange afstand of met tegenwind rijdt, je blijft trappen, maar krijgt daarbij hulp van een motor. Vergeleken met een fiets zonder elektrische ondersteuning, betekent dit dat je niet in het zweet op je werk aankomt, terwijl je toch regelmatig beweging hebt.
Van elke soort fiets bestaat er een elektrische variant: stadsfiets, koersfiets, mountainbike, plooifiets, bakfiets … Dergelijke fietsen zijn niet alleen duurder in aankoop, je dient ook bij de keuze van je fiets rekening te houden met verschillende elementen naargelang je behoeften (het frame, de soort aandrijving, de remmen …). Daarnaast moet je ook het vermogen en de autonomie van de batterij in de gaten houden:
- hoe meer ampère, hoe krachtiger de elektrische motor van de fiets
- hoe hoger de spanning of voltage, hoe beter de aandrijving (versnelling, bergop rijden, autonomie)
De batterij en de motor zijn doorgaans gemonteerd op het frame van de fiets. Elektrische fietsen hebben vaak interessante functies zoals displays voor de snelheid en de duur van de batterij, een geïntegreerde verlichting en remmen die energie terugwinnen. Binnen het segment van elektrische fietsen wordt er een onderscheid gemaakt tussen een e-bike en een speedpedelec.
De e-bike
Een e-bike biedt trapondersteuning tot een snelheid van 25 kilometer per uur en wordt wettelijk gelijkgesteld aan een gewone fiets. De e-bike is vooral geschikt voor relatief korte ritten naar het werk of kortere tochtjes in je vrije tijd.
De speedpedelec
Een speedpedelec is een krachtigere elektrische fiets die met of zonder trapondersteuning snelheden tot 45 kilometer per uur haalt en daarom moet voldoen aan extra wettelijke vereisten (verplichte helm, kentekenplaat, verzekering …). Een speedpedelec wordt wettelijk gelijkgesteld aan een bromfiets. Voor pendelaars over langere afstanden kunnen speedpedelecs het woon-werkverkeer efficiënter, gezonder en plezieriger maken, terwijl ze ook geld kunnen besparen op brandstof- en parkeerkosten.
De bakfiets
De bakfiets wordt populairder in de stad en krijgt steeds meer fans. Vooral jonge ouders gebruiken deze fiets graag, bijvoorbeeld om hun kinderen naar school te brengen. Met bakfietsen kan je allerlei goederen transporteren en makkelijk boodschappen doen. Ook huisdieren kan je er comfortabel mee vervoeren. Bakfietsen zijn op die manier een duurzaam alternatief voor auto’s.
Je hebt de keuze tussen klassieke of elektrische bakfietsen en tussen een bakfiets met twee wielen, drie wielen of met een verlengde achterdrager:
- Op twee wielen? Dat is een bakfiets waarin een laadbak tussen het stuur en het voorwiel is gemonteerd. Op die manier zijn ze wendbaar en stabiel, terwijl je er meerdere kinderen of grote boodschappen in kan vervoeren.
- Op drie wielen? Dat is een bakfiets met een laadbak tussen de twee voorwielen. Het draagvermogen is hoger en de fiets kan plaats bieden aan vier kinderen.
- Verlengde achterdrager of longtail bakfiets: deze bakfiets heeft een verlengd frame met een bagagedrager achteraan. Daarom leunt hij dichter aan bij de traditionele fietsen. De longtail bakfiets is geschikt voor maximaal 2 kinderen.
Voel je vrij om te vergelijken, want de rij-eigenschappen verschillen per fiets. Bedenk ook waar je jouw fiets kan stallen als je stopt. Want afhankelijk van het model dat je kiest, moet de stalling vooraf goed overwogen worden.
De verkeersregels veranderen regelmatig, ook voor fietsers. Benieuwd naar de laatste wijzigingen in de wegcode? En niet helemaal zeker welke verzekeringen al dan niet verplicht zijn voor (elektrische) fietsen? Lees dan zeker ons artikel ‘Wat zegt de wegcode over de fietszone?’