Ga naar de hoofdinhoud
Koppel bekijkt een nieuwe auto in de showroom. Koppel bekijkt een nieuwe auto in de showroom.

Blog

Een nieuwe auto kopen: onze tips | Blog AXA.be

Top

| 5 min lezen

Een nieuwe auto kopen: hoe kies je de juiste auto?

In dit artikel

      Op zoek naar een autoverzekering?

      De Autoverzekering van AXA? Die houdt rekening met jouw wensen.

      ONTDEK ONZE FORMULES

      Met een overvloed aan modellen, aandrijvingstypes en opties biedt de huidige automarkt een overweldigende keuze. Nieuw of tweedehands? Benzine, hybride of elektrisch? Tussen de veranderende wetgeving, ecologische en financiële overwegingen is het belangrijk om de diverse dilemma’s bij de aankoop van een nieuwe auto zorgvuldig af te wegen.

      Koop je een nieuwe auto of een tweedehands?

      Waarom kies je voor een nieuwe auto?

      Een nieuwe auto is meestal voorzien van de nieuwste technologieën, veiligheidsvoorzieningen en comfortopties. Je krijgt een fabrieksgarantie, wat je gemoedsrust biedt en eventuele herstellingskosten vermindert. Bovendien kan een nieuwe auto zuiniger zijn en minder onderhoud nodig hebben dan een oudere auto.

      En voor wie het belangrijk vindt: je kan de specifieke functies, kleuren en opties kiezen die bij jouw wensen en behoeften passen.

      Waarom kies je voor een tweedehandsauto?

      De prijs van een tweedehandsauto is meestal lager dan die van een nieuwe auto, waardoor het een goede keuze is als je een beperkter budget hebt. De verzekeringskosten voor tweedehandsauto’s zijn net als de belastingen doorgaans ook goedkoper. Bovendien heb je bij een tweedehandsauto een breder aanbod aan beschikbare modellen en merken. En omdat eventuele problemen vaak al zijn opgelost, is er minder kans op onverwachte verrassingen. De aankoop van een tweedehandsauto geeft ook een tweede leven aan een bestaand voertuig.

      Tip: kies indien mogelijk het ‘juiste’ moment om je voertuig te kopen. Veel verkopers geven bijvoorbeeld net voor het Autosalon grotere kortingen op stockwagens omdat ze plaats willen maken voor nieuwe modellen. Of in de zomer, omdat ze tijdens de vakantiemaanden minder potentiële kopers hebben.

      Mag je nieuwe auto in een lage-emissiezone (LEZ) rijden?

      De lage-emissiezones bevinden zich momenteel in Brussel, Gent en Antwerpen, waar specifieke verkeersregels gelden voor bepaalde voertuigen.

      Bij de aankoop van je nieuwe auto is het daarom belangrijk om rekening te houden met de LEZ-regels als je regelmatig in deze steden rijdt. Door een voertuig te kiezen dat voldoet aan de specifieke vereisten, kan je mogelijke beperkingen en kosten vermijden.

      Benieuwd of jouw auto nog welkom is in Brussel, Gent of Antwerpen? Lees dan zeker onze blogpost “Verbod op diesel- en benzinewagens: de LEZ-regelgeving”.

      Benzine, diesel of elektrisch ... Welke nieuwe auto kies je?

      Diesel of benzine? Elektrisch of hybride? Bij deze keuze spelen zowel financiële als ecologische overwegingen een rol. Daarom is het essentieel om goed in te zien hoe je je nieuwe auto gaat gebruiken.

      Benzineauto: een goede keuze voor een gemiddeld jaarlijks gebruik

      Een benzineauto heeft een aantal voordelen: lagere aankoop- en onderhoudskosten, gunstigere brandstofprijzen en vlottere rijprestaties.

      De nadelen: een hoog brandstofverbruik en een snellere motorslijtage.

      De combinatie van betaalbaarheid en soepel rijden maakt van benzineauto's een aantrekkelijke keuze voor bijvoorbeeld stedelingen die minder dan 15 000 km per jaar rijden.

      Dieselauto: een mogelijke optie voor lange afstanden

      Nu we allemaal streven naar een groenere toekomst, moeten we ons de vraag durven stellen of de aanschaf van een dieselauto nog wel interessant is.

      De prijs van een dieselwagen is lager dan die van een benzinewagen, maar dat voordeel wordt bijna volledig tenietgedaan door bijvoorbeeld de hogere wegenbelasting en de strengere milieuwetgeving (LEZ). Bovendien dalen dieselauto's door dit negatieve imago sneller in waarde.

      En toch blijft diesel qua brandstofverbruik de meest voordelige optie voor een ‘veelrijder’. Als je meer dan 40 000 km per jaar rijdt, voornamelijk lange en regelmatige snelwegritten, dan is een dieselauto iets voor jou.

      Elektrische auto: geschikt voor veel bestuurders

      Hoewel elektrisch rijden veel voordelen biedt, blijven veel mensen aarzelen. Is het de hoge aankoopprijs, de beperkte actieradius of de lange oplaadtijd die mensen doen twijfelen?

      De goede bedoelingen zijn er, want veel fabrikanten werken er momenteel hard aan om ‘betaalbare’ elektrische auto’s op de markt te brengen (dat wil zeggen met een richtprijs van ± 20 000 euro). Wat de actieradius betreft zijn er naast de technische aspecten nog andere factoren die bepalen welke afstand mogelijk is: je rijgedrag, de staat van de weg, de buitentemperatuur enzovoort.

      In principe volstaat een elektrische wagen dus voor de meeste* automobilisten, op voorwaarde dat ze toegang hebben tot voldoende laadmogelijkheden (thuis en/of onderweg).

      * Gemiddeld rijden Belgen minder dan 60 km per dag.

      Hybride: het beste van twee werelden?

      Hybride voertuigen combineren een brandstofmotor (meestal een benzinemotor) met een elektromotor, waardoor ze tijdens het rijden van aandrijfmodus kunnen wisselen.

      In theorie zijn ze daarom minder vervuilend dan een benzineauto, terwijl ze een veel grotere actieradius bieden dan een 100% elektrische auto.

      Laat je echter goed informeren wanneer je je auto koopt, want de voordelen (onder andere fiscaal) en prestaties verschillen per type hybride (plug-in of niet).

      Bescherm je nieuwe auto

      BA-autoverzekering (Burgerlijke Aansprakelijkheid), Mini-Omnium of Omnium: sluit de juiste verzekering af. Neem contact op met je verzekeringstussenpersoon om uit te zoeken welke verzekering het beste bij jouw situatie past (bv. nieuwe auto of tweedehands). En vergeet niet: je bent wettelijk verplicht om een BA-autoverzekering af te sluiten.

      Op zoek naar een autoverzekering?

      De Autoverzekering van AXA? Die houdt rekening met jouw wensen.

      ONTDEK ONZE FORMULES

      deel dit artikel