Ga naar de hoofdinhoud
Fietsers beleven een aangename rit omdat de elektrische batterij van hun fiets goed onderhouden wordt. Fietsers beleven een aangename rit omdat de elektrische batterij van hun fiets goed onderhouden wordt.

Blog

De batterij van je elektrische fiets | Blog AXA.be

Top

| 8 min lezen

De autonomie van je elektrische fiets: alles wat je moet weten over je batterij

In dit artikel

      Klaar om over te schakelen naar ‘zachte mobiliteit’ door een elektrische fiets te proberen? Dan moet je natuurlijk wel de fiets kiezen die bij je past, en een elektrische batterij die geschikt is voor jouw ritten. Hier volgen enkele nuttige tips voor het kiezen, opladen en onderhouden van de batterij van je e-bike.

      Hoe kies je een elektrische fiets op basis van het vermogen en de actieradius van de batterij?

      Het vermogen van een elektrische fietsbatterij wordt doorgaans uitgedrukt in Wattuur (Wh), wat overeenkomt met de spanning (accucapaciteit) vermenigvuldigd met de capaciteit in ampère per uur (bereik). Dit betekent dat hoe hoger het aantal Wh, hoe krachtiger de batterij.

      Bij het kiezen van een batterij voor je elektrische fiets is het ook belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren, waaronder

      • je rijstijl
      • de afstanden die je van plan bent af te leggen
      • het terrein waarop je gaat rijden

      Als je een sporadisch of gemiddeld gebruik voor ogen hebt, is kiezen voor een zeer krachtige fiets niet aangeraden. Terwijl een batterij met een hogere capaciteit (500 Wh of meer) dus de voorkeur verdient als je van plan bent lange ritten te maken of als je je kinderen naar school wil brengen, kan een batterij met een lagere capaciteit (400 Wh of minder) voldoende zijn voor kortere ritten of gebruik in de stad.

      Aarzel niet om jouw rij- en verplaatsingsgewoonten te bespreken met een professional of in een gespecialiseerde fietsenwinkel voor persoonlijk advies over de keuze van je batterij.

      Hoeveel kost een batterij voor een elektrische fiets?

      Zoals je je kan voorstellen, heeft de batterij een grote impact op de prijs van een elektrische fiets. De capaciteit, technologie en kwaliteit van de batterij hebben een directe invloed op de totale kosten van de elektrische fiets. Een nieuwe batterij van 300 Wh kost rond de € 450, terwijl de prijs van een batterij van 500 Wh over het algemeen varieert tussen € 550 en € 750. Het is dus belangrijk om rekening te houden met de invloed van de batterij op de totale prijs van de elektrische fiets, door de voordelen van de verschillende batterijopties af te wegen op basis van je specifieke behoeften.

      Zoals bij elk elektronisch apparaat kan de autonomie van de batterij van een elektrische fiets na verloop van tijd en door het gebruik afnemen. Als je merkt dat de actieradius of capaciteit van je batterij afneemt, is het waarschijnlijk tijd om ze te laten nakijken of een nieuwe te kopen ... Aarzel niet om de capaciteit van je batterij te laten testen bij je fietsenmaker.

      Hoe laad ik de batterij van mijn elektrische fiets op zonder de actieradius te beïnvloeden?

      Om de capaciteit en actieradius van de accu van je elektrische fiets optimaal te houden, is het belangrijk om een paar tips te volgen bij het opladen:

      • Ook al hoef je niet meer te wachten tot de batterij leeg is voordat je ze oplaadt, is het aan te raden om de batterij niet te vaak op te laden. Als je bijvoorbeeld maar 5 kilometer hebt gefietst, kan je de batterij van een elektrische fiets beter niet volledig opladen, tenzij je van plan bent de volgende dag een lange fietstocht te maken.
      • Tijdens het opladen is de aanbevolen omgevingstemperatuur idealiter tussen 10°C en 20°C (kamertemperatuur), en nooit onder 0°C of boven 40°C. In de winter kan je een elektrische fietsbatterij het beste in een verwarmde kamer opladen.
      • Wanneer de batterij van je elektrische fiets volledig is opgeladen, haal je de oplader van de elektrische fiets uit het stopcontact.
      • Laat de batterij van je elektrische fiets nooit langer dan 24 uur achter elkaar opladen.
      • Gebruik bij voorkeur een specifieke oplader voor elektrische fietsen, aangepast aan jouw model. Het is belangrijk om te controleren of de oplader compatibel is met de batterij van jouw elektrische fiets om oplaadproblemen of schade te voorkomen.

      Belangrijk: de bovenstaande tips zijn algemene aanbevelingen. Voor een optimaal gebruik van de batterij van je elektrische fiets is het uiteraard noodzakelijk om de gebruikershandleiding te raadplegen.

      Hoe onderhoud ik de batterij van mijn elektrische fiets?

      Om je batterij te onderhouden en ze zo lang mogelijk geladen te houden, is het belangrijk dat je er goed voor zorgt. Lees onze tips hieronder.

      Bescherm je batterij tegen de weersinvloeden

      De omgevingstemperatuur kan een duidelijke invloed hebben op de capaciteit van je batterij, dus hier enkele aanbevelingen:

      • Bij koud weer: bescherm je elektrische fietsbatterij met een hoes om zoveel mogelijk warmte vast te houden.
      • Bij warm weer: probeer je elektrische fietsbatterij zo snel mogelijk uit de zon te halen.
      • Bij regen: denk eraan dat een elektrische fietsbatterij niet volledig waterdicht is: leg ze zo snel mogelijk op een droge plaats.

      Wanneer je je fiets niet gebruikt

      • Als je niet fietst, zorg er dan voor dat je je fiets op een droge plaats zet waar de temperatuur tussen de 10°C en 30°C ligt. Boven 30°C kan de batterij van de elektrische fiets oververhit raken of ontladen. Onder de 10°C kunnen kou en vochtigheid ervoor zorgen dat de batterij van je elektrische fiets sneller leeg raakt.
      • Ben je van plan om je fiets een tijdje niet te gebruiken? Zet de batterij van je elektrische fiets (minstens 50% opgeladen) op een veilige plaats en sluit hem om de twee weken aan om de lading op ongeveer 50% te houden.

      Onderhoud en reiniging van de batterij

      • Reinig de batterij van je elektrische fiets met een doek die een klein beetje vochtig is.
      • Plaats de batterij niet op vuile, vettige of stoffige oppervlakken.
      • Zorg ervoor dat de contactpunten van de batterij nooit vuil worden.
      • Verwijder de batterij uit de fiets als u hem met water wast.

      Moet ik mijn elektrische fiets en batterij verzekeren?

      Als je beslist hebt om voortaan met een elektrische fiets te rijden, is het interessant om nog een laatste controle uit te voeren voordat je op de pedalen stapt: moet je een verzekering afsluiten?

      Afhankelijk van de waarde van je elektrische fiets, wil je hem misschien verzekeren tegen diefstal of materiële schade. Ook een bijstandsverzekering kan handig zijn, zeker bij pech, een ongeluk of diefstal van de batterij.

      Vergeet echter niet dat elke verzekering verschillend is. Vaak dekt een fietsverzekering minimaal diefstal en materiële schade. De dekkingen ‘bijstand’ en ‘lichamelijke schade’ voor de bestuurder en zijn passagiers kunnen inbegrepen zijn of als optie worden aangeboden, afhankelijk van de verzekeraar. Lichamelijke of materiële schade die je met je fiets aan anderen toebrengt, wordt meestal gedekt door je verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) privéleven (ook familiale verzekering genoemd).

      Aarzel dus niet om contact op te nemen met je verzekeringstussenpersoon om de dekking van je verzekering te controleren.

      DEEL DIT ARTIKEL