Ga naar de hoofdinhoud
Twee jonge mensen genieten van de sneeuw in de winter en zorgen zo voor een gezonde levensstijl. Twee jonge mensen genieten van de sneeuw in de winter en zorgen zo voor een gezonde levensstijl.

Blog

Tips om fit en gezond de winter door te komen | Blog AXA.be

Top

| 5 min lezen

Tips voor een gezonde en fitte levensstijl in de winter

In dit artikel

      Uw gezondheid is onze prioriteit

      Online uw symptomen evalueren of een videoconsultatie aanvragen.

      ONTDEK ONZE DIENSTEN

      Tijdens de koude winterdagen willen we maar al te graag een winterslaap doen, maar dat is geen reden om ons de hele dag op te sluiten. Sinds de winterzonnewende op 21 december keert het licht stilletjes aan terug. Hét moment bij uitstek om aan onze gezondheid te denken.

      Duisternis, vochtigheid, koude, een gevoel van zwaarte en onbeweeglijkheid ... in de winter zouden we liever niets doen.

      Een verandering van seizoen vergt ook veel van ons lichaam: het moet zich opnieuw aanpassen en trachten te voorkomen dat we ziek worden.

      Vanaf 21 december worden de dagen weer langer. Ideaal dus om te starten met ons gezondheidsprogramma. Want zelfs en vooral in de winter is het aangeraden om actief te blijven.

      1. Fit en gezond dankzij voldoende daglicht

      Wie zich regelmatig blootstelt aan het licht, is fitter en heeft een beter humeur. In de winter krijgen we op sommige momenten minder en op andere momenten iets meer zon te zien. Komt de zon piepen, grijp dan je deken en ga even buiten zitten, al was het maar om je gedurende 15 minuutjes op te laden met zonne-energie. Een dagelijkse dosis daglicht zorgt ervoor dat je vitamine D krijgt, je humeur beter wordt en je beter gaat slapen.

      2. Gezonde voeding

      Ons spijsverteringsstelsel speelt een fundamentele rol in onze gezondheid. Het heeft een cruciale functie voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn.

      Een goede spijsvertering is niet energievretend. Integendeel, ze voorziet ons van energie. Met die gedachte in het achterhoofd kunnen we dus preventief aan onze gezondheid werken.

      Dat impliceert natuurlijk dat we best goed nadenken over wat er op ons bord komt. Maar in de winter houden we vaak van zware gerechten en net daar wringt het schoentje. Want die gerechten hebben de neiging om onze transit af te remmen. Je hoeft ze natuurlijk niet van je menu te schrappen, maar voor een betere vertering zou je zulke gerechten beter ’s middags eten dan ’s avonds.

      Een ander goed idee is om te zorgen voor afwisseling in je menu. Je kiest best voor seizoensproducten van lokale producenten en dus zo min mogelijk voor bewerkte of geïndustrialiseerde producten. Zo kan je smullen van winterfruit als appels in appelmoes of in een gebak, vergeten groenten gebruiken voor een gevarieerde voeding of de talrijke varianten van wortels ontdekken. Specerijen helpen om het warm te krijgen en goed te verteren.

      3. Fit blijven door te bewegen

      Een sedentair bestaan is een van de grootste risicofactoren voor onze gezondheid. Mensen met een bureaujob zitten aan hun computerscherm gekluisterd en brengen gemiddeld 6.39 uur per dag door op hun stoel. Dagelijks sterven er 90 mensen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten en bij 40% van hen is dat te wijten aan een gebrek aan lichaamsbeweging. Dat zijn alarmerende gegevens van de Belgische Cardiologische Liga. Hoog tijd dus om in actie te schieten!

      We kunnen alvast beginnen met deze gezondheidstip: respecteer je pauzemomenten en gebruik ze om te bewegen. Een frisse neus halen helpt ook om je hoofd leeg te maken en je batterijen op te laden.

      4. Een gezond slaapritme

      In de winter is het nog crucialer om een goede nachtrust te hebben dankzij een gezond slaapritme. Enerzijds kan onvoldoende slaap leiden tot een verminderde hersteltijd voor je lichaam en een lagere productie van afweerstoffen. Anderzijds bestaat er wel degelijk zoiets als ‘wintermoeheid’: door een tekort aan zonlicht raakt je biologische klok in de war en kan je futloos en prikkelbaar worden. In de winter heb je dus meer slaap nodig als gevolg van de kortere dagen en langere duisternis. Daardoor stijgt de productie van melatonine, ons slaaphormoon. Luister dus naar de signalen van je lichaam!

      Goed om te weten: respecteer je bioritme door op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Als je toch je slaapritme wil aanpassen, probeer dat dan geleidelijk te doen, bijvoorbeeld in stapjes van telkens 10 tot 15 minuten. Op die manier kan je lichaam wennen. Geraak je niet in slaap binnen het half uur? Sta even op en denk aan iets anders.

      5. Denk aan je mentale gezondheid

      Probeer elke dag wat meer controle te krijgen over je gedachten. Hou je niet van de winter? Probeer iets te vinden dat je wél leuk vindt aan de winter en je zal zien dat de koude en de duisternis je minder zwaar zullen vallen. Het is het seizoen voor lange gesprekken bij de open haard, voor met liefde bereide gerechten, voor familiereünies en voor samenzijn. En binnenkort ook de tijd van de goede voornemens.

      Tip: zet alles wat je te binnen schiet op papier. Op die manier kan je structuur geven aan je projecten en krijg je zin om ze uit te voeren en dus niet aan de kant te schuiven. Zo neem je de touwtjes weer zelf in handen!

      Uw gezondheid is onze prioriteit

      Online uw symptomen evalueren of een videoconsultatie aanvragen.

      ONTDEK ONZE DIENSTEN

      DEEL DIT ARTIKEL