Het overkomt jaarlijks enkele duizenden chauffeurs: eventjes verstrooid aan de pomp en je tankt benzine in plaats van diesel. Of omgekeerd. Zeker in het buitenland met een gehuurde wagen kan het sneller gebeuren dan je denkt. Maar wat zijn de gevolgen?
Wat gebeurt er als je benzine in je dieselmotor tankt?
Meestal wordt benzine verkeerdelijk in de dieseltank gedaan. Omdat het dieselpistool veel dikker is en niet in de vulmond van een benzinetank past, gebeurt het omgekeerde minder vaak. Diesel in een benzinemotor is bovendien iets minder schadelijk dan benzine in een dieselmotor.
Als je blijft rijden, zal de motor automatisch afslaan. Omdat die niet gebouwd is om te werken op diesel en benzine, gebeurt dat nog binnen een straal van 1 kilometer van het tankstation.
Je zal de brandstoftank moeten laten leegpompen en het brandstofsysteem helemaal moeten reinigen en spoelen. De kans bestaat dat ook je motor beschadigd raakt als je de verkeerde brandstof tankt. Dan moeten er misschien onderdelen vervangen worden, wat een serieuze kost kan betekenen.
Wat moet je doen als je de verkeerde brandstof hebt getankt?
Als je je bewust bent van je fout vooraleer je je auto opnieuw opstart, heb je de minste kans op schade aan de motor. In dat geval kan je je auto best in neutraal zetten en hem naar een plaats duwen waar je andere weggebruikers niet stoort. Start vooral de motor niet!
Als je de fout pas opmerkt tijdens het rijden: parkeer dan onmiddellijk op een veilige plaats en zet de motor af.
Neem hoe dan ook meteen contact op met een pechverhelper of met de bijstandsdienst van je autoverzekering (als die inbegrepen is in je verzekering). Zij kunnen je auto naar een autogarage verslepen. Daar wordt de brandstoftank leeggemaakt. Ook als je je in het buitenland bevindt, volg je best dit stappenplan.
Hoe kan je voorkomen dat je benzine in je diesel tankt (of andersom)?
De verkeerde brandstof tanken, kan sneller gebeuren dan je denkt: als je kortstondig met de auto van een vriend of familielid rijdt bijvoorbeeld, of als je in het buitenland een auto huurt en even niet oplet …
Om te vermijden dat het met je eigen auto gebeurt (ook op momenten dat een andere chauffeur ermee rijdt en moet gaan tanken), kan je een dieselsticker aan de binnenkant van de tankklep kleven. Meestal is zo’n sticker al aangebracht door de autoconstructeur, maar die kan na verloop van tijd vervagen.
In de handel zijn er ook apparaatjes verkrijgbaar. Die kan je ook aan de binnenkant van de tankklep installeren. Zodra je de klep opent, krijg je dan een audiosignaal dat je eraan herinnert dat je op diesel rijdt.
Neem zeker ook eens contact op met je verzekeringstussenpersoon. Die geeft je advies en bezorgt je een offerte op maat. Zo vermijd je onnodige kosten als je je ooit van brandstof vergist. Want missen is menselijk…