Ga naar de hoofdinhoud
Op basis van de juiste autoverzekering leent een man zijn auto uit aan een occasionele bestuurder. Op basis van de juiste autoverzekering leent een man zijn auto uit aan een occasionele bestuurder.

Blog

Is een occasionele bestuurder verzekerd? | Blog AXA.be

Top

| 8 min lezen

Autoverzekering: is een occasionele bestuurder verzekerd?

In dit artikel

      Op zoek naar een autoverzekering?

      De Autoverzekering van AXA? Die houdt rekening met jouw wensen.

      ONTDEK ONZE FORMULES

      Leuk of niet maar je auto heeft de harten van je gezinsleden en je vrienden veroverd en ze vragen je onophoudelijk hem te mogen lenen … Sharing is caring en daarom kan je er niet aan weerstaan hen dit plezier te gunnen. Maar wat zijn de gevolgen voor je verzekering? En wat gebeurt er bij tegenslag?

      Wordt een occasionele bestuurder gedekt door mijn autoverzekering?

      Als je je auto af en toe uitleent aan familie of vrienden, dan zijn die als occasionele bestuurders gedekt door je verzekeringscontracten BA (burgerrechtelijke aansprakelijkheid) auto in België. Met andere woorden: de schade die zij als occasionele bestuurder aan andere mensen zouden veroorzaken, is wel degelijk gedekt.

      Gedeelde auto: wat zijn de gevolgen voor de verzekering?

      Als er in je familie of gezin meerdere bestuurders zijn, dan is het heel belangrijk om bij je verzekeraar duidelijk aan te geven wie de wagen het vaakst gebruikt (wie dus de hoofdbestuurder is), maar ook om je verzekeraar een overzicht te geven van de andere occasionele bestuurders in je gezin.

      Als je je auto regelmatig uitleent aan andere mensen, zoals je buren (die jou bijvoorbeeld de kosten terugbetalen voor het gebruik van de wagen), dan volstaat het misschien niet om je verzekeraar een lijst te bezorgen van de bestuurders. In dat geval neem je best contact op met je verzekeraar of makelaar. Zij kunnen je dan informeren over de mogelijke oplossingen.

      Belangrijk om te weten: zorg ervoor dat de informatie die je aan je verzekeraar bezorgt correct is en breng je verzekeraar steeds op de hoogte als er iets verandert aan je situatie (nieuwe bestuurder, nieuwe auto ...). Als je je verzekeraar niet de juiste informatie verstrekt, dan kan dit onaangename gevolgen hebben.

      Jonge bestuurder: moet ik een bijkomende verzekering afsluiten voor mijn zoon/dochter?

      Heeft je zoon of dochter al een rijbewijs, maar nog geen eigen auto? Je laat hem of haar gebruikmaken van je auto, wat moet je dan concreet doen? Moet je een verzekering jonge bestuurder afsluiten?

      • Als je je auto af en toe uitleent aan je zoon/dochter: je verzekeringscontract BA dekt de schade die hij/zij aan derden veroorzaakt, zoals dat ook geldt voor de andere occasionele bestuurders. Is je zoon/dochter echter jonger dan 30 jaar, laat dit dan weten aan je verzekeraar. Er zijn namelijk bepaalde verzekeraars die een hoger eigen risico vragen bij een ongeval dat door een jonge bestuurder wordt veroorzaakt als die jonge bestuurder niet is toegevoegd aan het contract.
      • Als je je auto regelmatig uitleent aan je zoon/dochter: vraag bij je makelaar even na of je verzekering BA auto die extra occasionele bestuurder wel degelijk automatisch dekt, want dat is niet altijd het geval. Meestal raden verzekeraars aan om de bijkomende bestuurder toe te voegen aan het contract, waardoor de premies doorgaans naar omhoog gaan.

      Conclusie: je hoeft dus geen bijkomende verzekering jonge bestuurder boven op of in plaats van je autoverzekering af te sluiten, maar je moet gewoon checken of je verzekering wel degelijk je zoon/dochter dekt als jonge bestuurder.

      Tip: Als je zoon/dochter wordt opgenomen in de lijst van occasionele bestuurders, dan telt zijn/haar rijervaring als occasionele bestuurder mee. Je zoon/dochter zal dan een lagere premie betalen als hij/zij een verzekering op zijn/haar naam afsluit.

      Bob: ben ik verzekerd als bestuurder?

      Je gaat uit met familie of vrienden en je hebt voorgesteld om Bob te zijn om hen veilig thuis te brengen na een avondje stappen. Dat is heel nobel van jou!

      Maar check toch best even vooraf met de eigenaar van de wagen dat diens verzekering een dekking bevat voor bestuurders die als Bob rijden en dat ze dus gedekt zijn bij stoffelijke en/of lichamelijke schade. Alles hangt immers af van de verzekeraar en de afgesloten dekkingen.

      Ongeval met een geleende auto: worden alle gevallen gedekt en krijg je steeds een schadevergoeding?

      Uiteraard is het noodzakelijk om het nodige te doen zodat (een) occasionele bestuurder(s) gedekt word(t)(en) door de verzekering van de eigenaar van de wagen, maar het is ook belangrijk om na te gaan in welke gevallen de afgesloten dekkingen gelden ...

      Het ongeval wordt door een ander voertuig veroorzaakt

      Goed nieuws! Dan maakt het niet uit wie er met de wagen reed, want in de meeste gevallen neemt de verzekering van de andere bestuurder of van de gebruiker de herstelling aan de auto ten laste. Die verzekering betaalt dan eveneens een schadevergoeding aan de niet-aansprakelijke occasionele bestuurder van de wagen, als die gewond is geraakt.

      Het ongeval wordt door de bestuurder van de geleende wagen veroorzaakt

      • Voor de schade die aan de andere partij wordt veroorzaakt: het is de verplichte verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid (BA) van het aansprakelijke voertuig die tegemoetkomt. Maar sommige verzekeraars vragen een hoger eigen risico als de naam van de occasionele bestuurder niet correct is meegedeeld of als de bestuurder jonger is dan 30 jaar.
      • Voor de schade aan de geleende wagen: als het voertuig omnium verzekerd is, dan is de schade aan het voertuig in principe gedekt. Als dat niet het geval is, zijn de kosten voor rekening van de verzekerde of van de occasionele bestuurder (afhankelijk van wat de verzekerde en de occasionele bestuurder onderling hebben afgesproken en ook afhankelijk of die occasionele bestuurder aanvaardt om de verantwoordelijkheid op zich te nemen …)
      • Voor de lichamelijke schade van de persoon die de auto heeft geleend: de bestuurder van een voertuig is bij een ongeval met schuld nooit gedekt voor de lichamelijke schade, tenzij die een aanvullende dekking of verzekering heeft afgesloten, die meestal 'bestuurdersverzekering' of 'veiligheid van de bestuurder' wordt genoemd. Hier zijn er verschillende mogelijkheden, zoals:
        • De bestuurdersverzekering dekt alleen de bestuurder van het voertuig dat zijn/haar eigendom is
        • De bestuurdersverzekering dekt de verzekerde als bestuurder, ongeacht het voertuig
        • De bestuurdersverzekering dekt het hele gezin van de verzekerde als bestuurder, ongeacht het voertuig
        • De bestuurdersverzekering dekt het hele gezin van de verzekerde in het verkeer, als bestuurder of passagier van elk type voertuig (auto, fiets, bus, …)
        Als de bestuurder deze aanvullende dekking niet heeft afgesloten, dan wordt de lichamelijke schade alleen gedekt door het ziekenfonds of de hospitalisatieverzekering (als hij/zij die heeft), of de arbeidsongevallenverzekering van de bestuurder als het gaat om een arbeidswegongeval. Opgelet: de tegemoetkoming van het ziekenfonds en bovengenoemde verzekeringen wordt soms beperkt, naargelang van de afgesloten dekkingen.

      Goed om te weten: Bij een geschil met de andere partij kan de dekking rechtsbijstand (optie bij de autoverzekering of afzonderlijk afgesloten verzekering) je redder in nood zijn. Als je een rechtsbijstand hebt, dan verdedigt je verzekeraar de belangen van de occasionele bestuurder en van de hoofdbestuurder.

      Is je zoon of dochter klaar om op eigen benen te staan en van plan om een eigen auto te kopen?
      Lees ons artikel Tips om je als jonge bestuurder voordelig te verzekeren.

      Op zoek naar een autoverzekering?

      De Autoverzekering van AXA? Die houdt rekening met jouw wensen.

      ONTDEK ONZE FORMULES

      DEEL DIT ARTIKEL