Zin om op vakantie te gaan? In dit artikel vind je tips voor reizigers, zowel algemene als heel specifieke. Van brillendoekjes tot reisverzekeringen, met deze reistips ga je met een gerust gemoed op vakantie in Europa.
1. Neem de tijd om je bestemming en reisdata te kiezen
Europa biedt een verscheidenheid aan bestemmingen, elk met hun eigen landschappen en vakantiestijlen. Geniet je liever van een wit zandstrand, een levendige stad of een trektocht door de bergen? Voordat je je reis plant, is het cruciaal om rekening te houden met de klimaatkenmerken van elke regio in Europa. Sommige reizigers voelen zich bijvoorbeeld aangetrokken tot de zonnige stranden van het Middellandse Zeegebied in de zomer, terwijl anderen zich in de winter meer aangesproken voelen door de besneeuwde landschappen van de noordelijke regio's.
Pas op voor toeristische piekperiodes, want die kunnen van invloed zijn op de reiskosten en het aantal toeristen.
Houd rekening met je persoonlijke voorkeuren op het gebied van activiteiten, cultuur en gastronomie bij de keuze van je bestemming en reisseizoen. Door de gemiddelde weersomstandigheden, seizoensgebonden gebeurtenissen en je eigen interesses in het oog te houden, kan je een vakantie in Europa plannen die aan je verwachtingen voldoet.
2. Anticipeer op de stappen die nodig zijn voor jouw bestemming
Verplichte documenten of tests... Sommige bestemmingen vereisen meer organisatie en anticipatie. Om stress op het laatste moment en extra kosten voor een versnelde procedure te voorkomen, controleer je zo snel mogelijk de vereisten van het land van bestemming.
Je kan bijvoorbeeld contact opnemen met de ambassade van je land van bestemming om meer te weten te komen over de formaliteiten. Of met je reisbureau, dat verplicht is om je deze informatie te bezorgen. Neem ook eens een kijkje op de website Wanda, die gezondheidsadviezen geeft naargelang het land van bestemming.
3. Houd een kopie van je reisdocumenten bij de hand
Bewaar een kopie van je reisdocumenten in de cloud: boekingen, paspoort, vliegtickets, reisverzekering enzovoort. Zo kan je, zelfs als je de koffer met je kostbare documenten verliest, je boekingen en je identiteit bewijzen.
Het is ook een goed idee om een papieren kopie van je identiteitskaart en/of paspoort mee te nemen. Als je identiteitsdocumenten verloren gaan of gestolen worden, is het gemakkelijker om contact op te nemen met de plaatselijke politie en ambassade of consulaat.
Zelfs als je in Europa reist, is het raadzaam om je internationale paspoort mee te nemen. Bewaar het op een andere, veilige plaats dan je identiteitskaart. Zo kun je, zelfs als je je identiteitskaart verliest, toch veilig thuiskomen.
Lees hier meer over de reisdocumenten die je moet meenemen.
4. Vind altijd je weg door je reisroutes te downloaden op Google Maps
Hoewel je met roaming je telefoon zonder extra kosten kan gebruiken in Europa, worden sommige gebieden niet gedekt. Door je reisroute naar je bestemming te downloaden, kan je je reis voortzetten, zelfs als de verbinding in het buitenland wegvalt.
Neem daarnaast een reisgids mee voor de regio die je bezoekt. Naast een kaart biedt een reisgids de beste adressen, niet te missen bezienswaardigheden, historische uitleg en anekdotes ...
5. Heb je een lange reis voor de boeg? Voorzie voldoende afleiding
Maak een Spotify-afspeellijst met je favoriete muziek en die van je reisgenoten. Je kan ook naar podcasts luisteren: er is voor elk wat wils en de reis gaat veel sneller voorbij.
Nog een tip voor een reis met familie of vrienden: je kan kleine spelletjes plannen (raadsels, Ik zie, ik zie wat jij niet ziet, …). Ontdek hier nog andere spelletjes om in de auto te spelen op weg naar je vakantiebestemming.
6. Wil je met je huisdier op reis? Kan dat zomaar?
Als je met je huisdier (hond, kat of fret) in Europa wil reizen, moeten ze een Europees paspoort hebben. Daarnaast moet je metgezel identificeerbaar zijn (microchip of tatoeage) en tegen hondsdolheid ingeënt zijn.
7. Denk aan je reisverzekering
Een belangrijke traveltip: sluit altijd een reisverzekering af, ongeacht je reis. Zo kan je met een gerust hart van je vakantie genieten en ben je optimaal gedekt in het geval van problemen, of het nu gaat om ziekte of een andere onvoorziene gebeurtenis.
Je kan kiezen voor een tijdelijke reisverzekering of je het hele jaar door beschermen tegen het onverwachte. Controleer altijd welke reisverzekering het beste bij je past. Is er een dekking voor de repatriëring bij eventuele problemen? Wat is de maximale vergoeding voor je medische kosten? Is de annuleringsoptie het overwegen waard?
8. Bereid je voor op medische noodgevallen
Als je op reis gaat, wees dan voorbereid op medische problemen.
Neem voor kleine pijntjes een EHBO-doos mee: pleisters, ontsmettingsmiddel, aspirine, … Laat hoofdpijn je vakantie niet bederven!
Voordat je op reis vertrekt, is het een goed idee om na te kijken dat je ziektekostenverzekering bij je ziekenfonds volledig in orde is en om de Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) aan te vragen. Hiermee kan je medische kosten in Europa dekken, zij het binnen bepaalde grenzen. Je kan de EZVK aanvullen met een complete reisverzekering, die een medische dekking buiten België en de mogelijkheid tot repatriëring bevat.
Het is ook belangrijk om voor elke bestemming de contactgegevens van de lokale medische spoeddiensten te noteren.
Extra traveltips: kleine benodigdheden die vaak worden vergeten
- Vergeet je zonnecrème niet: het kan zijn dat je je meteen bij aankomst moet insmeren, zelfs voordat je tijd hebt om ter plaatse zonnecrème te kopen. Bovendien is zonnecrème in België gemakkelijk te vinden in de supermarkt, maar in sommige landen vind je die alleen in de apotheek, soms tegen woekerprijzen.
- Neem een draagbare batterij mee, zodat je je telefoon onderweg kan opladen en je niet op het slechtst mogelijke moment zonder batterij komt te zitten.
- Neem een muggenspray mee. Deze kleine insecten kunnen avonden erg onaangenaam maken. Bescherm jezelf zo snel mogelijk!
Word je ziek op vakantie in het buitenland? In sommige gevallen kan repatriëring nodig zijn. Lees in dit artikel hoe je een zorgeloze vakantie kan hebben met een repatriëringsverzekering.