Ga naar de hoofdinhoud

Press

Het mentaal welzijn van medewerkers meten dankzij de AXA Mind Health Self-check

Top

| 8 min lezen

Het mentaal welzijn van medewerkers meten dankzij de AXA Mind Health Self-check

Wie is als werkgever niet geïnteresseerd in het mentaal welzijn van zijn medewerkers? Immers, 30% van de arbeidsongeschiktheidsclaims vloeit voort uit mentale problemen... Maar hoe kan je dat niveau van mentaal welzijn efficiënt meten of bijsturen? Verzekeraar AXA lanceert hiertoe vandaag de Mind Health Self-check met wetenschappelijk onderbouwde vragenlijsten. Deze zijn gebaseerd op de AXA Mind Health Index én op analyses van de psychosociale risico’s, gevalideerd door professoren van de UCLouvain. De vragen worden door de medewerkers volledig anoniem beantwoord. Uit die resultaten bekomt de werkgever een anoniem en geconsolideerd rapport, met een score van het globale mentaal welzijn in zijn bedrijf én met aanbevelingen voor een gezonde en ondersteunende werkomgeving.

Anonimiteit gewaarborgd

Medewerkers vullen volledig anoniem één of twee vragenlijsten in, vanop een beveiligd digitaal platform, met een duurtijd van 6 à 10 minuten/per vragenlijst. Een eerste voor de beoordeling van hun algemeen mentaal welzijn, en een tweede voor de beoordeling van hun welzijnsniveau op de werkplek. Belangrijk is dat de werkgever die individuele resultaten of antwoorden nooit te zien krijgt, wel de medewerker, die gepersonaliseerde aanbevelingen krijgt volgens zijn score. De werkgever bekomt wel een dashboard met geconsolideerde en anonieme statistieken en grafieken, alsook een rapport met een analyse van de trends in zijn bedrijf, inclusief gepersonaliseerde aanbevelingen. Deze 2 rapporten krijgt hij enkel indien minstens 10 verschillende medewerkers elk van beide vragenlijsten hebben voltooid. Alle normen van privacy en confidentialiteit worden strikt nageleefd.

Bijsturen dankzij dashboard met aanbevelingen

In de beoordeling van de eerste vragenlijst worden 3 verschillende domeinen van mentaal welzijn aangekaart: de huidige mentale gezondheid, vaardigheden en overtuigingen, alsook de levensstijl. De vragenlijst rond de werkomgeving telt 13 domeinen.

“Het rapport bestaat uit een dashboard van het mentaal welzijn in het bedrijf, alsook aanbevelingen die de werkgever toelaten om in te grijpen of bij te sturen”, zegt Céline Dupont, Chief Life & Health Officer bij AXA Belgium. “De medewerker krijgt op basis van zijn/haar score individuele aanbevelingen, en heeft toegang tot gratis videoconsultaties met een psycholoog, via Doctors Online Psy (24/7 en binnen de 30 minuten). Op geen enkel moment is zijn/haar gepersonaliseerd verslag van de Mind Health Self-check een substituut voor professioneel klinisch of medisch advies.”

Sensibilisering werkgever

"De tool is een hulpmiddel om iedereen bewust te maken van een complex onderwerp en stelt de werkgever in staat om een deel van zijn wettelijke verplichtingen op het vlak van psychosociale risico's na te komen", legt Céline Dupont uit. Bovendien helpt het hem om proactief in te spelen op de behoeften van medewerkers en om een gezonde en ondersteunende werkomgeving te creëren. Zo kan ook Els Jans getuigen in haar rol als Chief People Officer bij AXA Belgium: “Medewerkers die zich mentaal goed voelen, presteren over het algemeen beter, zijn meer betrokken bij hun werk en hebben een lager ziekteverzuim. Bovendien stimuleert een positieve werkomgeving de retentie van talentvolle medewerkers”.

De tool kan zelfs meermaals per jaar gebruikt worden. Vragenlijsten kunnen individueel zo vaak als gewenst ingevuld worden. Zo krijgt men niet enkel inzicht op de evolutie van het mentaal welzijn, maar ook op het effect van de reeds genomen acties.

Altijd in het kader van de collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het tweeluik van de Mind Health Self-check met het werkgeversverslag maakt standaard deel uit van de collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering in rente met psychologische dekking en die een kmo of een groot bedrijf heeft afgesloten met AXA. Onder die verzekering vallen, naast arbeidsongeschiktheid door ziekte of medische ingreep, ook psychosociale risico’s zoals stress, pesterijen, burn-out…

Mentaal welzijn i.p.v. geestelijke gezondheid

Bij de Mind Health Self-check wordt altijd bewust de term ‘mentaal welzijn’ gehanteerd i.p.v. ‘geestelijke gezondheid’. Mentaal welzijn omvat immers ons emotioneel, psychologisch en sociaal welzijn. Het beïnvloedt hoe we denken, voelen en handelen; het bepaalt ook hoe we reageren op stress, hoe we beslissingen nemen en hoe we met de mensen om ons heen omgaan. De term ‘mentaal welzijn’ voorkomt ook de misvatting dat ‘geestelijke gezondheid’ alleen betrekking zou hebben op een ziekte, een stigma dat mensen ervan kan weerhouden om te vertellen hoe ze zich voelen of om medische hulp te zoeken.

Wetenschappelijke onderbouw van de AXA Mind Health Self-check

De eerste vragenlijst van de Mind Health Self-check is gebaseerd op de AXA Mind Health Index, een wetenschappelijk onderbouwde maatstaf om het niveau van het algemeen mentaal welzijn van een persoon te bepalen en te kwantificeren. Die index werd ontwikkeld met psychologen op basis van recente wetenschappelijke literatuur en beoordeeld door professoren van gerenommeerde universiteiten in Europa. Op basis van de antwoorden genereert de Index een score en verleent het advies over het verbeteren van iemands welzijn. De Mind Health Index ligt ook aan de basis van het AXA Mind Health Report, dat sinds 2020 het wereldwijde mentaal welzijn onderzoekt en ook de methodologie bepaalt voor de toegekende score.

Die eerste vragenlijst werd eigenlijk al gelanceerd door de AXA Group in november 2024 onder de noemer Mind Health Self-check. Deze gratis zelfbeoordelingstool in 10 talen w.o. Frans en Nederlands, is toegankelijk voor iedereen, dus ook voor niet AXA-klanten. Deze lijst is in te vullen onder volledig gewaarborgde anonimiteit en beveiliging. Ieder individu bekomt een evaluatie met aanbevelingen om zijn/haar persoonlijk mentaal welzijn te behouden of te versterken. Want op basis van het 2024 AXA Mind Health Report zou vandaag slechts 4 op de 10 medewerkers professionele hulp zoeken als het werk hun mentaal welzijn zou aantasten. Bijna 70% denkt dat ze hun toevlucht kunnen nemen tot familie, vrienden of collega's als ze psychologische steun nodig hebben.

De tweede vragenlijst is een ontwikkeling van AXA Belgium voor haar bedrijfsklanten die een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering in rente met psychologische dekking hebben onderschreven. Deze lijst beantwoordt aan de vereisten van de analyse van psychosociale risico's, in het kader van de wet betreffende het welzijn op het werk (1996). De lijst is wetenschappelijk gevalideerd door professoren van de UCLouvain (UCL), waaronder Caroline Iweins de Wavrans, doctor in de arbeidspsychologie. Het werkgeversrapport, in de vorm van een dashboard, biedt de werkgever de mogelijkheid om op geanonimiseerde en geconsolideerde wijze een algemeen beeld te krijgen van het mentale welzijnsniveau van hun medewerkers. Hij krijgt ook concrete aanbevelingen over hoe de werkgever kan helpen om het mentaal welzijn van zijn medewerkers binnen het bedrijf te verbeteren. Het rapport, in de vorm van een dashboard voor werkgevers, inclusief aanbevelingen om het mentale welzijn op het werk van hun werknemers te bevorderen, is gebaseerd op de geanonimiseerde en geconsolideerde resultaten van de twee vragenlijsten. Dit rapport is enkel toegankelijk voor de werkgever, die bij AXA een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering in rente met psychologische dekking heeft afgesloten, en de door hem geautoriseerde personen (bv. de HR-manager/Wellbeing verantwoordelijke). Deze nieuwe tool is eveneens beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels.

Voor de pers

  • De tool beschikt over twee vragenlijsten: één over het algemeen mentaal welzijn én een tweede over het mentaal welzijn op het werk. De tweede is enkel beschikbaar voor verzekerden die beschikken over een arbeidsongeschiktheidsverzekering in rente die psychologische aandoeningen dekt.
  • Interesse om de eerste vragenlijst van de Mind Health Self-check, eens uit te testen op uzelf?
    Ga meteen naar de landingspagina op axa.be om de tool te testen.
    U kunt ook de introductievideo op Youtube bekijken.
  • Voor meer info of vraag naar een interview met één van onze AXA-experten, een Security verantwoordelijke, Data Protection Officer, of met een professor van UCLouvain, mail ons op press@axa.be.

DEEL DIT ARTIKEL