Nieuwe zelfbeoordelingstool analyseert niveau van mentaal welzijn
Nieuwsgierig naar het niveau van je mentaal welzijn? Op zoek naar manieren om je mentale gezondheid te versterken? Verzekeraar AXA lanceert wereldwijd de Mind Health Self Check voor het groot publiek. Het is een onlinetool waarop je gratis, in je eigen taal en in een beveiligde omgeving een reeks wetenschappelijk onderbouwde vragen beantwoordt die je niveau van mentaal welzijn bepalen. De tool biedt tegelijk ook aanbevelingen en tips om je mentaal welzijn op te peppen of te versterken.
De vragenlijst van de digitale tool is alvast gebaseerd op wetenschappelijk, academisch onderzoek dat het mogelijk maakt om het niveau van het mentaal welzijn te kwantificeren dankzij de Mind Health Index. Op basis van de antwoorden genereert de Index een score en verleent het advies over het verbeteren van jouw welzijn. Deze Mind Health Index ligt ook aan de basis van het AXA Mind Health Report, dat sinds 2020 het wereldwijde mentaal welzijn onderzoekt en dat jaarlijks wordt gepubliceerd.
Waarom deze tool?
Het meest recente AXA Mind Health Report detecteert een verontrustende trend op het vlak van mentaal welzijn. Er is een kloof tussen hoe mensen hun mentale toestand ervaren en hun werkelijke welzijn. Zo zou 7 op 10 van hen die vermoedelijk ernstige niveaus van depressie, angst of stress ervaren, hun mentaal welzijn steeds als goed of gemiddeld beschouwen. Tegelijk zijn er vandaag 4 op de 10 mensen die hun mentaal welzijn zelf managen, en dit percentage neemt toe. Dit roept de vraag op: hoe kunnen we effectief zelf ons mentaal welzijn managen, en weten we wanneer we hulp moeten zoeken, als we niet kunnen begrijpen dat er iets mis is?
Céline Dupont, Chief Life & Health Officer bij AXA Belgium: "Mensen hebben dus de neiging om de kwaliteit van hun mentaal welzijn te overschatten. Daarom hebben we deze Mind Health Self Check ontwikkeld en beschikbaar gemaakt voor de wereldwijde bevolking. Een tool die hen voorlicht en helpt bij het beoordelen, begrijpen en verbeteren van hun mentaal welzijn. Zo stimuleren we dialoog en bewustzijn en kan er op preventie worden ingezet."
Anoniem, veilig en adviserend
De zelfbeoordelingstool is dus voor iedereen gratis toegankelijk, 100% anoniem en het beantwoorden duurt niet langer dan 5 à 10 minuten. Er is geen login vereist en er worden geen antwoorden of scores opgeslagen. De aanbevelingen om je mentale gezondheid te managen zijn afhankelijk van je score, en worden onderverdeeld in 3 categorieën: huidige gemoedstoestand, vaardigheden en overtuigingen, levensstijl. Je score in deze categorieën bepaalt hoe ze je mentaal welzijn beïnvloeden, levert inzichten om jezelf beter te begrijpen, en adviezen om jezelf te empoweren. Daarnaast worden de hulplijnservices vermeld voor wie zich in nood bevindt en dringend hulp nodig heeft. AXA-klanten met een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben toegang tot het platform Doctors Online Psy indien zij dit wensen. Dankzij dit platform hebben ze in alle vertrouwelijkheid, 24/7 en binnen 30 minuten na aanvraag een videoconsultatie met een psycholoog. De toegang naar de zelfbeoordelingstool loopt via de landingspagina op axa.be. De vragenlijst is beschikbaar in 13 landen en in 10 talen, waaronder het Nederlands en het Frans.
Het is belangrijk aan te geven dat het rapport van de Mind Health Self Check geen substituut is voor professioneel klinisch of medisch advies.
Mentaal welzijn i.p.v. geestelijke gezondheid
In het AXA Mind Health Report wordt altijd bewust de term ‘mentaal welzijn’ gehanteerd i.p.v. ‘geestelijke gezondheid’. Mentaal welzijn omvat immers ons emotioneel, psychologisch en sociaal welzijn. Het beïnvloedt hoe we denken, voelen en handelen; het bepaalt ook hoe we reageren op stress, hoe we beslissingen nemen en hoe we met de mensen om ons heen omgaan. De term ‘mentaal welzijn’ voorkomt ook de misvatting dat ‘geestelijke gezondheid’ alleen betrekking zou hebben op een ziekte, een stigma dat mensen ervan kan weerhouden om te vertellen hoe ze zich voelen of om medische hulp te zoeken.
Info
AXA's geschiedenis op het vlak van Mind Health
Sinds 2020 investeert AXA in mentale gezondheidsthema's met het jaarlijkse Mind Health Report. Dat belicht de kloof tussen hoe mensen hun mentale toestand ervaren en hun werkelijke welzijn. De mentale welzijnssituatie in de wereld blijft zorgwekkend, met bijna een derde van de wereldbevolking die momenteel kampt met een psychische aandoening, volgens de vierde editie van AXA's Mind Health Report, Mind Your Health in the Workplace, uitgevoerd in 16 landen. Vandaag zouden slechts 4 op de 10 mensen professionele hulp zoeken als het werk hun mentaal welzijn zou aantasten. Bijna 70% denkt dat ze hun toevlucht kunnen nemen tot familie, vrienden of collega's als ze psychologische steun nodig hebben. AXA wil de perceptie van mentaal welzijn veranderen door de focus te verleggen van negatieve stigma's naar het bevorderen van een bloeiend en positief mentaal welzijn voor alle individuen. Dankzij de Mind Health Index, die is ontwikkeld als reactie op het groeiende publieke bewustzijn van mentale gezondheidsproblemen en de invloed ervan op het fysieke welzijn, is het nu mogelijk om het huidige welzijn van mensen te beoordelen aan de hand van hoe positief of negatief ze zich voelen en welke invloed de wereld om hen heen heeft op hun gemoedstoestand. Vervolgens is het mogelijk om via de Mind Health Self Check haalbare acties en positieve levensstijlkeuzes te ontgrendelen om ieders mentaal welzijn te verbeteren. De holistische benadering van AXA richt zich op de positieve kracht voor menselijke vooruitgang, waarbij mensen in staat worden gesteld om problemen te identificeren en aan te pakken voordat ze een tol eisen op hun mentaal welzijn.