Ga naar de hoofdinhoud
Man checkt brandblusser voor een optimale brandpreventie. Man checkt brandblusser voor een optimale brandpreventie.

Blog

Brandpreventie: tips & tricks | Blog AXA.be

Top

| 4 min lezen

Brandpreventie: tips & tricks om je huis brandveilig te maken

In dit artikel

      Op zoek naar een brandverzekering?

      Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

      ONTDEK ONZE FORMULES

      De gevolgen van brand kunnen enorm zijn. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke brandgevaren in huis en tijdig de nodige maatregelen te nemen. Lees hier de voornaamste tips en tricks om brand in je woning te vermijden.

      Brandpreventie en het belang van de vuurdriehoek

      Wie brand wil voorkomen, is best op de hoogte hoe brand ontstaat. Daarvoor wordt doorgaans het beeld van de vuurdriehoek gebruikt: brand wordt veroorzaakt wanneer drie elementen tegelijkertijd aanwezig zijn, met name zuurstof, een brandbare stof en energie. Zuurstof wegnemen is geen optie. Plaats dus vooral geen brandbaar product en een energiebron in elkaars buurt. Leg bijvoorbeeld geen krantenpapier op een hete kookplaat of in de buurt van een warm elektrisch toestel. Ook stof op een elektrisch apparaat kan gevaarlijk zijn: laat het stof daar dus niet liggen.

      Algemene aandachtspunten om brand te voorkomen

      In een privéomgeving komt aandacht voor orde en netheid op de eerste plaats: een normale vorm van ‘housekeeping’ dus. Maar let ook op minder evidente situaties: zo moet bijvoorbeeld de filter van de wasmachine en de droogkast regelmatig gekuist worden (best één keer per maand). Doe je dat niet, dan gaat stof – dat brandbaar is – zich ophopen in de buurt van een warm element, met name de weerstand van je wasmachine of droogkast.



      Ook de kabels van de decoder of de PlayStation, die zich vaak ergens achter een kast bevinden, check je best regelmatig: vermijd dat er op die plekken te veel stof of papiertjes terechtkomen. Gezond boerenverstand blijft essentieel: vermijd brandbare producten in de buurt van een energiebron zoals kaarsen.
      Christophe Van Eesbeek, Business development manager Fire and Safety bij Securitas.

      Toch brand? Manieren om de schade te beperken

      Als zich toch een brand voordoet, kan je aan de hand van een aantal voorzorgsmaatregelen grote schade voorkomen. 95% van elke brand start met een klein vlammetje. De overige 5% zijn de uitzonderingen: dat zijn ontploffingen waarop je nu eenmaal zelf weinig impact hebt.



      Hoe sneller dat kleine vlammetje gedecteerd wordt, hoe beter: een klein vlammetje dat pas ontstaan is, kan je bij wijze van spreken uitduwen met je vinger. Een vlammetje dat al 10 seconden aan het branden is, kan je nog uitduwen met je voet. Na 2 minuten krijg je het misschien nog met een brandblusser uit. De vroegtijdige detectie van het vuur is cruciaal, enerzijds om jezelf en je gezinsleden in veiligheid te brengen, anderzijds om – als het nog mogelijk is – een bluspoging te ondernemen.
      Christophe Van Eesbeek, Business development manager Fire and Safety bij Securitas.

      Rookmelders: verschillende soorten

      Waar rook is, is vuur … Rookmelders zijn dus een uitstekend hulpmiddel om vuur op tijd te ontdekken. Inmiddels zijn ze overal in België verplicht: na Wallonië en Brussel is nu ook Vlaanderen gevolgd.

      Er bestaan verschillende soorten rookmelders. Enerzijds is er de klassieke alleenstaande rookmelder, die je bijvoorbeeld in je inkomhal kan hangen: als er rook is in de inkomhal, geeft de detector een geluidssignaal. Maar veiliger zijn de zogenaamde slimme detectoren die geconnecteerd zijn. Dat wil zeggen dat als een detector op de ene plaats (bv. de inkomhal) rook detecteert, een detector op een andere plaats (bv. de garage) ook geluid maakt, zodanig dat het hele huis verwittigd is dat er ergens een probleem is. Je kan een slimme rookdetector ook connecteren met bv. een inbraakcentrale: dan kan je ook een melding krijgen via je smartphone of via een meldkamer.

      Voorkomen van (de gevolgen van) brand: extra tips

      0 / 8 voltooide taken

      🔋 Gebruik enkel originele laders voor de batterijen van elektrische apparaten

      Denk goed na wanneer je een extra lader koopt voor bv. je smartphone. Bestel online geen laders waarop de CE-keuring ontbreekt. Het belang ervan kan niet voldoende benadrukt worden: ongevallen met privébatterijen is de brandoorzaak nr. 1 in België.

      Voorkomen van (de gevolgen van) brand: extra tips

      🔋 Gebruik enkel originele laders voor de batterijen van elektrische apparaten

      Denk goed na wanneer je een extra lader koopt voor bv. je smartphone. Bestel online geen laders waarop de CE-keuring ontbreekt. Het belang ervan kan niet voldoende benadrukt worden: ongevallen met privébatterijen is de brandoorzaak nr. 1 in België. Een lader zonder CE-keuring is in België dan ook verboden.

      Heeft u dit al gedaan?

      🚪 Sluit de deuren in huis

      Als er bv. ’s nachts in de woonkamer brand uitbreekt, kan een gesloten slaapkamerdeur een wereld van verschil betekenen op het vlak van rookschade en overlevingskansen. Doe dus niet alleen aan ‘housekeeping’, creëer ook een goede ‘compartimentering’ in huis, waarbij ruimtes van elkaar worden afgebakend.

      🏃 Voorzie een vluchtplan voor het hele gezin

      Zorg ervoor dat alle gezinsleden op de hoogte zijn van een vluchtplan: hebben we bijvoorbeeld nog een tweede weg om buiten te geraken? Of waar gaan we elkaar terugzien?

      Voorkomen van (de gevolgen van) brand: extra tips

      🏃 Voorzie een vluchtplan voor het hele gezin

      Zorg ervoor dat alle gezinsleden op de hoogte zijn van een vluchtplan: hebben we bijvoorbeeld nog een tweede weg om buiten te geraken? Of waar gaan we elkaar terugzien? Spreek met je partner en kinderen een vast punt af in de straat waar je woont, zodat de kinderen al niet op de sofa zitten bij de buren en een van de ouders opnieuw naar binnen loopt bij een brand.

      Heeft u dit al gedaan?

      🗝️ Leg de sleutel bij de voordeur

      Veel slachtoffers bij woningbranden worden dikwijls dicht bij de voordeur gevonden. Ze hebben de uitgang gevonden, maar de deur is vast en de sleutels liggen bv. op de tafel in de keuken, waar het vuur was en waar ze niet meer aan geraken.

      Voorkomen van (de gevolgen van) brand: extra tips

      🗝️ Leg de sleutel bij de voordeur

      Veel slachtoffers bij woningbranden worden dikwijls dicht bij de voordeur gevonden. Ze hebben de uitgang gevonden, maar de deur is vast en de sleutels liggen bv. op de tafel in de keuken, waar het vuur was en waar ze niet meer aan geraken. Met een draaiknop aan de binnenkant kan je altijd je voor- of achterdeur openen. Als je dat niet hebt, zorg dan dat je weet waar je sleutels liggen als het fout loopt. Als je in de rook nog moet gaan zoeken naar een sleutel, kan dat fataal zijn.

      Heeft u dit al gedaan?

      🚨 Installeer de 112-app op je smartphone

      Met de 112-app kan je met één druk op de knop de hulpdiensten bellen. Je locatie wordt meteen weergegeven, zodat je geen vragen meer moet beantwoorden over je locatie.

      🧯 Denk aan de gebruiksvriendelijkheid van een branddeken en brandblusser

      Een branddeken in huis hebben, is belangrijk. Maar eigen veiligheid primeert. Niet iedereen heeft de durf of de kennis om een blusdeken correct te gebruiken. Idem dito voor een brandblusser: kies voor een schuimblusser.

      Voorkomen van (de gevolgen van) brand: extra tips

      🧯 Denk aan de gebruiksvriendelijkheid van een branddeken en brandblusser

      Een branddeken in huis hebben, is belangrijk. Maar eigen veiligheid primeert. Niet iedereen heeft de durf of de kennis om een blusdeken correct te gebruiken. Idem dito voor een brandblusser: kies voor een schuimblusser. Die is makkelijk te hanteren en is een allround blusser waarmee je de meeste zaken kan blussen. Probeer er dan wel voor te zorgen dat hij op een centrale plaats in de woning hangt.

      Heeft u dit al gedaan?

      🍖 Gebruik geen brandversnellers voor een barbecue

      Vermijd brandversnellers of aanmaakblokjes bij barbecues. Een goed alternatief is een elektrische weerstand die je gewoon in je barbecue legt. Je giet er de kolen op en je kan met een gerust gemoed aperitieven.

      Voorkomen van (de gevolgen van) brand: extra tips

      🍖 Gebruik geen brandversnellers voor een barbecue

      Vermijd brandversnellers of aanmaakblokjes bij barbecues. Een goed alternatief is een elektrische weerstand die je gewoon in je barbecue legt. Je giet er de kolen op en je kan met een gerust gemoed aperitieven. Bij het einde van het aperitief zijn de kolen mooi warm om te bakken. Zet een barbecue niet te kort bij bomen, struiken of het huis, maar zet hem op een open plaats. Als je een blusdeken hebt, leg het dan binnen handbereik.

      Heeft u dit al gedaan?

      🍟 Bak frietjes in een friteuse

      Het bakken van frietjes is nog altijd een brandoorzaak. Keukenbranden kunnen ontstaan door frieten te bakken in een pot met olie op het vuur, dus niet in een friteuse waar een automatische regeling van de temperatuur op staat.

      Voorkomen van (de gevolgen van) brand: extra tips

      🍟 Bak frietjes in een friteuse

      Het bakken van frietjes is nog altijd een brandoorzaak. Keukenbranden kunnen ontstaan door frieten te bakken in een pot met olie op het vuur, dus niet in een friteuse waar een automatische regeling van de temperatuur op staat. In een pot met olie weet niemand welke temperatuur de olie heeft. Als die op een bepaald moment zijn zelfontbrandingstemperatuur bereikt, loopt het mis. Op tijd het vet of de olie van je friteuse verversen is ook zeer belangrijk: hoe meer onzuiverheden in het vet of de olie, hoe lager de ontbrandingstemperatuur.

      Heeft u dit al gedaan?

      Verzeker je huis tegen brand

      Hoewel je als eigenaar niet verplicht bent om een woonverzekering af te sluiten, kan een woonverzekering, ook bekend als ‘brandverzekering’, je vergoeden als je huis beschadigd raakt door brand, roet, een explosie enzovoort. Ze kan je ook een vervangverblijf aanbieden als je huis onbewoonbaar is na een schadegeval.

      Doe je veranderingen aan je woning (grote verbouwing, een extra kamer, …) of verhuis je? Meld dat dan tijdig aan je verzekeringsmaatschappij.

      Op zoek naar een brandverzekering?

      Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

      ONTDEK ONZE FORMULES

      DEEL DIT ARTIKEL