Zodra uw leerlingen op de latten staan, zullen ze ongetwijfeld vlotter meewerken dan in de klas. Daarnaast zullen ze wellicht ook euforischer en moeilijker onder controle te houden zijn. In het kader van gevaarlijke sporten, is het belangrijk om te anticiperen en een duidelijk kader te scheppen om ongevallen te voorkomen. Met onze checklists speelt u op zeker.
Zodra de leerlingen hun vertrouwde klaslokaal verlaten, kunnen er onverwachte gebeurtenissen opduiken. Tijdens een bezoek aan een museum, bij een uitstap naar de schaatsbaan of het zwembad en al zeker als u met de hele klas de sneeuw in de bergen opzoekt.
Trek uw ski’s aan en bekijk hier samen met ons de risico’s en de manier waarop we ze kunnen oplossen.
Sneeuwklassen: gevaarlijke sporten en grotere risico’s
Een reis naar het buitenland om te gaan skiën: genoeg om het enthousiasme op te drijven, maar daarmee ook het risico op ongevallen! Ga voorzichtig te werk: pak het grondig aan en denk vooruit. Verkies skiën boven snowboarden, een sport waarin meer ongevallen gebeuren.
Idealiter start u een jaar op voorhand met de voorbereidingen. Zo hebt u voldoende tijd om vrijwilligers te kiezen om de kinderen te begeleiden, om uw bestemming te verkennen en het aantal onbekende factoren te verminderen, om het vervoer naar en op jullie bestemming te organiseren, om de logistiek voor te bereiden, om af te spreken met de skischolen en -centra, … Het kan een geruststelling zijn om de organisatie van de reis aan een professional over te laten, maar dat neemt niet weg dat de school de verantwoordelijkheid draagt.
Uitleggen, bewustmaken, informeren, ouders, kinderen en leerkrachten geruststellen ... dat zijn de basisprincipes van goede preventie.
Hoe kan u de schoolreis in goede banen leiden?
Checklist voor de voorbereiding van een skireis
- Verzamel tijdig alle nuttige inlichtingen over de deelnemers: speciale medische afspraken bij ongevallen en ouderlijke machtigingen, nuttige contactgegevens bij noodgevallen: familie, bijstand/verzekering, dienstverleners ter plaatse, …
- Maak voor elk kind een badge met aan de ene kant nuttige info over het land van bestemming en de omkadering en aan de andere kant nuttige info over het kind zelf: nummer bij noodgevallen, begeleider, school, ...
- Zorg voor de juiste begeleiding van de kinderen – aantal, niveau, leeftijd…: 1 volwassene voor 6 à 7 leerlingen (tegenover 1 voor 10 in het algemeen), voorzien van een informatiefiche per kind, een EHBO-kit, een certificaat als hulpverlener, een externe batterij voor de gsm en noodnummers.
- Communiceer duidelijk over de taken van de begeleiders.
- Verdeel de rollen tussen de dienstverleners: wie doet wat en hoe worden de verantwoordelijkheden verdeeld tussen de accommodatie, het skicentrum en de school?
- Vraag het verzekeringsattest burgerrechtelijke aansprakelijkheid van het skicentrum. Ga na of het centrum niveautests organiseert vooraleer de kinderen de piste opgaan en deel voor iedereen de aanbevolen pistes mee.
- Geef de buitenlandse reis aan bij de verzekeraar van uw BA Onderwijs en sluit bijkomend een reisbijstand af voor de hele groep.
- Werk een noodplan uit: hoe simuleert u de organisatie bij een ongeval van een of meer kinderen op de pistes, wie begeleidt gewonden, welke instructies moeten er worden gegeven, ...?
- Start enkele maanden op voorhand met een fysieke voorbereiding op de inspanning: opwarmen en stretchen van de onderste spieren.
Checklist voor gevaarlijke sporten op sneeuwklassen
- Deel de verzamelprocedure mee voor elke verplaatsing, namelijk deze bij de start en deze bij het einde van de activiteit. Deel een visueel herkenningsteken uit dat het gemakkelijker maakt om de kinderen te begeleiden (armband, sjaaltje, ...).
- Deel met iedereen (kinderen en begeleiders):
- het noodplan en de veiligheidsrichtlijnen: blijf in groep (minstens per twee). Wat te doen bij een ongeval? Wat als een kind verdwaalt of zich onwel voelt?
- de evacuatieprocedure die moet worden gevolgd tijdens de reis, in het verblijf of op de pistes
- de vereiste uitrusting om de pistes op te gaan: minstens een helm met CE-label, bril, handschoenen, muts, zonnecrème, warme en ademende kledij in de juiste maat
- een herhaling van de juiste reflexen om het lichaam voor te bereiden op het skiën
- Wijs de kinderen op mogelijke gevaren: vermoeidheid, soort piste, het moment waarop zich het meeste blessures voordoen (einde van de dag), nog pijnlijkere valpartijen op gemakkelijke pistes!
- Raadpleeg de weersvoorspellingen.
Check uw verzekeringen voor u op sneeuwklassen vertrekt
- Is de dekking van de polis BA Onderwijs ook geldig in het buitenland?
- De bijstand dekt niet noodzakelijk alle risico’s die zich op sneeuwklassen kunnen voordoen. Denk aan een algemene reisverzekering voor de groep: die dekt ongevallen en ziekte, voor zowel leerlingen als begeleiders. Eén contract, één contact: kinderspel!
- Zijn uw vrijwilligers gedekt bij ongevallen met letselschade?
- Is het verblijf gedekt tegen schade die uw organisatie mogelijk ter plaatse veroorzaakt aan het verblijf of de inboedel? Moet er een huurdersaansprakelijkheid worden afgesloten of moet er een afstand van verhaal tegen de school worden gevraagd in de huurovereenkomst?
- Moet het materiaal tijdens het verblijf worden gedekt? En is er een tijdelijke uitbreiding nodig in de polis Brand?