In 2023 werkte 26% van de werkende Belgen parttime. Deeltijds werken heeft heel wat voordelen, zoals een betere balans tussen werk en privéleven, maar het heeft ook verschillende fiscale gevolgen. Het is dus belangrijk om je goed te informeren voor je de stap naar deeltijds werken zet.
Meer vrouwen werken deeltijds
Bij deeltijds werken zijn er grote verschillen op basis van geslacht. Volgens Statbel, het statistiekbureau van de federale overheid, werkt 40,2% van alle loontrekkende vrouwen parttime, tegenover 12,1% bij de mannen. Hieruit blijkt dat nog vaak het klassieke rollenpatroon wordt aangehouden waarbij de vrouw de zorg van het gezin op zich neemt. Daarnaast wordt deeltijds werken ook minder aanvaard bij ‘typisch mannelijke’ jobs zoals ingenieurs. Ook de leidinggevende functies, waar deeltijds werk niet vanzelfsprekend is, zijn nog steeds overheersend mannelijk. Enkele redenen om voor parttime werk te kiezen zijn onder andere meer tijd maken voor het gezin en minder stress. Vaak is deeltijds werken ook geen keuze, maar wordt de job gewoon niet voltijds aangeboden.
Gevolgen voor het pensioen
Hoewel meer tijd thuis aantrekkelijk klinkt, staan daar toch enkele consequenties tegenover. Vooral dan voor het pensioen, want de loopbaan wordt ingekort. Om een maximaal bedrag uitgekeerd te krijgen, moet je een loopbaan hebben van 45 jaar. Per minder gewerkt jaar, vermindert dit bedrag dus met ongeveer 1/45ste.
Pensioensparen
Het is dus belangrijk om via pensioensparen een extra pensioenspaarpotje te voorzien als je deeltijds werkt. Deed je al aan pensioensparen voor je deeltijds ging werken en vind je het moeilijk om hetzelfde bedrag opzij te zetten? Dan kan je jouw stortingen aanpassen of ze zelfs helemaal opschorten voor een bepaalde periode.
Halftijds pensioen
Ben je dicht bij de pensioenleeftijd en wil je je aantal werkdagen beginnen af te bouwen? Dan kan het halftijds pensioen een oplossing bieden. Als je voldoet aan de voorwaarden voor het (vervroegd of wettelijk) pensioen, kan je vanaf 60 jaar 50% van jouw wettelijk pensioen ontvangen, op voorwaarde dat je minstens een jaar voor de pensioenaanvraag voor minstens 80% tewerkgesteld bent. De beroepsactiviteit die je tijdens het halftijds pensioen uitvoert, mag ook niet meer dan 50% van een voltijdse baan zijn.
Tijdens de periode tussen de start van het halftijds pensioen en het volledige pensioen zal je nog verder pensioenrechten kunnen opbouwen.