Ga je binnenkort op autovakantie? Je betaalde de huur van je vakantiehuisje, je boekte een paar uitstapjes, de auto kreeg een laatste nazicht, … Je checklist is al bijna afgevinkt. Nu enkel nog je koffers pakken en de deur op slot doen, en je kan vertrekken.
Maar heb je echt aan alles gedacht? Hier zijn 5 belangrijke tips die het verschil kunnen maken tussen een snel vergeten voorval of een verpeste vakantieherinnering.
1. Is je auto technisch in orde?
Oliepeil, koelvloeistof, bandenspanning, ruitenwissers, lichten, ... Je zal niet noodzakelijk bij elk servicestation de juiste accessoires voor je voertuig vinden: aarzel dus niet om onderdelen die tekenen van slijtage vertonen te vervangen voor je vertrekt. En als het enigszins kan, plan dan kort voor je op vakantie gaat het jaarlijks onderhoud van je voertuig in.
Vraag aan je garagist om in functie van de rit de nodige instellingen te controleren. Het type wegen, de hoogte, de omgeving, de weersomstandigheden, de temperatuurverschillen, het aantal kilometers, de duur en frequentie van de ritten en heel wat andere parameters kunnen het gedrag van je voertuig, de slijtage van onderdelen en het verbruik van olie of andere vloeistoffen immers beïnvloeden.
Hoewel dit in de meeste gevallen niet nodig zal zijn, kan het ook nuttig zijn om je auto goed voor te bereiden als je van plan bent buiten de normale wegen te rijden, bijvoorbeeld bij extreme en/of zeer wisselende temperaturen.
2. Veiligheid
Controleer of de volgende, wettelijk verplichte veiligheidsaccessoires aanwezig zijn in je wagen:
- een EHBO-kit: die wordt niet altijd geleverd door autofabrikanten en als dat wel het geval is, bevat ze niet altijd alle wettelijk vereiste EHBO-onderdelen.
- de brandblusser moet binnen handbereik zijn van de chauffeur: die moet die in minder dan 10 seconden kunnen pakken. Check de vervaldatum, of de brandblusser stevig vastzit en de verzegeling intact is.
- de gevarendriehoek: die wordt gebruikt om een voertuig met pech, een ongeval of een lading die op de weg gevallen is te signaleren. Op de snelweg moet hij minstens 100 meter voor het voertuig worden geplaatst en elders minstens 30 meter ervoor.
- het veiligheidshesje moet worden gedragen bij pech met het voertuig of bij een ongeval langs een autosnelweg of autoweg.
3. Boord- en reisdocumenten
Verzamel de essentiële documenten in het handschoenenkastje:
- identiteitskaart
- (geldig) rijbewijs
- gelijkvormigheidsattesten
- technische keuring
- verzekeringsbewijs (de vroegere ‘groene kaart’) en inschrijving
- Europees schadeformulier
Bewaar voor de veiligheid kopieën van de boorddocumenten in een plastic map – samen met alle andere documenten die nodig zijn voor je reis: routebeschrijving, hotelreserveringen, aanvullende verzekeringsdocumenten enzovoort.
4. Voor ‘on the road’
Denk aan de belangrijkste dingen, maar ook aan praktische zaken zoals snacks, water, zonnecrème en zonnebril, eventueel je gps, wat cash geld en bankkaarten, … Ben je van plan om meerdere landen te bezoeken? Bekijk dan op voorhand de regels voor mondmaskers en ontsmettingsmiddelen in de verschillende landen (beschikbaar op de website van de Europese Commissie).
5. V van vakantie maar ook van verzekeringen
En last but not least op je to-dolijst: je verzekeringen checken. Er zijn immers verschillende verzekeringen die nuttig kunnen zijn voor jou, zowel voor, tijdens als na je vakantie.
Bijstand
De bijstandsverzekering kan zeer nuttig blijken onderweg of op je vakantieplek – wanneer je een vervangvoertuig nodig hebt bij een ongeval, pech of een lekke band – of als je je vakantie moet stopzetten na een dringende ziekenhuisopname.
Diefstal
De vakantie is een gedroomde periode voor inbrekers omdat je je woning voor een langere periode onbewaakt achterlaat. Maar een inbraak is ook mogelijk in je vakantiehuisje. Een diefstalverzekering dekt je bezittingen en je woning tegen die risico’s.
Reisverzekering
Sportieve vakanties zoals een skivakantie kunnen al snel een hoog kostenplaatje krijgen, zelfs bij onschuldige ongevallen. In het buitenland kunnen medische kosten, hospitalisatiekosten, kosten voor een verlengd verblijf of repatriëring zich opstapelen en al snel astronomische bedragen bereiken. Gelukkig kunnen die worden gedekt door een reisverzekering.
Ongevallen privéleven
Tijdens de vakantie zijn stevige wandel- of fietstochten onder een blakende zon jammer genoeg niet altijd zonder risico, omdat ze met zware ongevallen gepaard kunnen gaan. Een verzekering ongevallen privéleven beschermt je op lange termijn tegen de financiële gevolgen van ongevallen in de privésfeer.
Familiale verzekering
De onbezorgdheid op vakantie werkt vaak kleine (en grote) ongevallen in de hand die schade veroorzaken aan anderen. Wanneer je bijvoorbeeld tijdens een fietstocht een geparkeerde wagen beschadigt of de vlieger van je kind naar beneden valt en een zonnebader op het strand verwondt, dan is er je familiale verzekering om de veroorzaakte schade te dekken.
Rechtsbijstand
Een geannuleerde vlucht of een vakantieverblijf dat niet overeenstemt met datgene waarvoor je betaald hebt: meer is er niet nodig om de vakantie van je gezin te vergallen. De verzekering rechtsbijstand biedt je de nodige juridische hulp om eventuele geschillen en procedurekosten het hoofd te bieden.
Praat erover met je makelaar
Gelukkig hoef je dit niet allemaal alleen uit te zoeken! Maak een afspraak met je makelaar voor een laatste check-up voor je op vakantie vertrekt. En bekijk samen hoe hij je kan helpen om veilig en ontspannen op reis te kunnen vertrekken.
Vertrek je naar een land binnen Europa? Lees dan zeker ons artikel over de wetgeving in deze landen.
Veilige reis en prettige vakantie!