Ga naar de hoofdinhoud
Vrouw speelt met haar kat na een verhuizing Vrouw speelt met haar kat na een verhuizing

Blog

Verhuizen met een kat: onze tips | Blog AXA.be

Top

| 5 min lezen

Verhuizen met een kat: onze tips om je huisdier te beschermen

In dit artikel

      Op zoek naar een verzekering voor je kat of hond?

      Bescherm de gezondheid van je huisdier via diergeneeskundige zorg van hoge kwaliteit!

      ONTDEK ONZE FORMULES

      Sta je op het punt om te verhuizen en vraag je je af hoe je voor je kat moet zorgen tijdens deze overgangsperiode? Geen paniek, we hebben enkele nuttige tips op een rijtje gezet om je verhuizing met je kat zo soepel mogelijk te laten verlopen.

      De verhuizing voorbereiden

      Voor de grote verhuisdag is het essentieel om je kat voor te bereiden op de verhuizing.

      Zorg ervoor dat je je kat een veilige, rustige ruimte biedt waar ze zich tijdens de voorbereidingen op haar gemak kan voelen. Verzamel haar favoriete speeltjes, kussens, krabpalen enzovoort.

      Je hebt ook een comfortabele reismand nodig om je kat veilig in te vervoeren. Plaats die in de buurt van de favoriete ruimte van je kat. Zo went ze aan de geur en is het minder moeilijk om ze op de verhuisdag erin te krijgen.

      Een buitenkat voorbereiden op een verhuizing

      Als je kat gewend is om naar buiten te gaan, houd ze dan een paar dagen voor de verhuizing geleidelijk aan binnen. Dit helpt haar eraan te wennen om binnen te blijven en beperkt het risico dat ze wegloopt op de verhuisdag zelf.

      Tijdens de verhuizing

      Breng je kat op de verhuisdag naar een rustige, veilige kamer, weg van de drukte en het komen en gaan van de verhuizers. Geef haar alles wat ze nodig heeft: water, eten, kattenbakvulling, speeltjes, ... Vergeet niet om je kat regelmatig gerust te stellen om haar stress te verminderen.

      Na de verhuizing

      Zodra ze zich in hun nieuwe huis gevestigd hebben, verstoppen sommige bange katten zich enkele uren of zelfs enkele dagen, bijvoorbeeld onder een bed. Houd je kat rustig en dwing ze niet naar buiten te komen. Beetje bij beetje zal je kat uit haar schuilplaats komen en haar nieuwe huis op haar eigen tempo verkennen.

      Maak er een comfortabele, vertrouwde ruimte van. Schik haar voorwerpen en speeltjes in huis zodat ze geleidelijk aan ook met de nieuwe geuren vertrouwd geraakt.



      Er zijn producten, zoals Feliway, die synthetische feromonen afgeven om de stress van je kat te verminderen. Sommige katachtigen zijn hier gevoeliger voor dan andere.
      Marie de Halleux, dierenarts

      Wanneer laat je je buitenkat uit na een verhuizing?

      Het is raadzaam om je kat ongeveer 1 maand binnen te houden. Maar de exacte duur hangt af van de kat en haar aanpassingsvermogen. Eerst moet ze wennen aan je nieuwe huis, zodat het haar nieuwe territorium en veilige plek wordt.



      Katten zijn erg territoriaal. Als je ze vanaf de eerste dag naar buiten laat, kunnen ze wegrennen om te proberen hun oude thuis terug te vinden. Veel katten verdwalen omdat ze hun nieuwe omgeving nog niet kennen.
      Marie de Halleux, dierenarts

      Zodra je kat helemaal op haar gemak is, kun je haar na een paar weken mee naar buiten nemen. Begeleid haar bij haar eerste uitstapjes, zodat ze haar weg vindt en zich veilig voelt.

      Sommige katten zullen angstig zijn en nauwelijks op verkenning gaan in de stilaan vertrouwde omgeving van hun nieuwe huis.

      Andere, meer avontuurlijke katten zullen sneller op ontdekkingstocht gaan. Als jouw kat voor het eerst naar buiten gaat, kan je haar na een paar minuten terugroepen zodat ze leert terug te komen op het geluid van je stem. Je kan een traktatie of haar favoriete speeltje gebruiken om haar te lokken. Zo weet ze dat thuiskomen synoniem is met welzijn en veiligheid.

      De gezondheid van je kat: microchip, verzekering, sterilisatie, ...

      Vergeet niet om ook op de gezondheid van je kat te letten in deze nieuwe leefomgeving.

      • Je kan je kat een halsband met een identificatieplaatje geven, zodat je haar makkelijk kan terugvinden als ze verdwaalt bij het verkennen van de omgeving. Er zijn vlooien- en tekenhalsbanden.

      WIST JE DAT?

      Sinds 1 november 2017 moeten alle katten in België geïdentificeerd worden met een microchip of tatoeage. Zorg er dus voor dat je je kat laat identificeren als je dat nog niet hebt gedaan. Op de officiële CatID-website kan je je gegevens online registreren of ze wijzigen als je verhuist.

      • Het afsluiten van een verzekering voor je kat kan een goede voorzorgsmaatregel zijn tegen onvoorziene gebeurtenissen zoals verwondingen en ziekte, maar ook in het kader van preventieve zorg (vaccinaties, ontwormen, behandelingen tegen parasieten) en sterilisatie. De kosten daarvan kunnen hoog oplopen.
      • Vergeet niet dat het in België verplicht is om je kat te laten steriliseren. Als je dit nog niet hebt gedaan, maak dan een afspraak met je dierenarts.

      Kortom, verhuizen kan voor je kat een bron van stress zijn, maar door een paar voorzorgsmaatregelen te nemen kan je deze overgang soepeler laten verlopen. Door de bovenstaande tips te volgen, kan je er tijdens deze periode van verandering voor zorgen dat je huisdier gezond blijft en zich goed voelt.

      Op zoek naar een verzekering voor je kat of hond?

      Bescherm de gezondheid van je huisdier via diergeneeskundige zorg van hoge kwaliteit!

      ONTDEK ONZE FORMULES

      DEEL DIT ARTIKEL