Elk schadegeval is anders en elk detail kan bepalend zijn om de aansprakelijkheid van de gemeente al dan niet te weerhouden. Dat was 1 van de boodschappen van onze AXA Friday van 21 oktober te Berchem, die op veel interesse van onze klanten kon rekenen.
Gebreken aan de infrastructuur
“De gemeenten moeten steeds in hun achterhoofd houden dat wat zichtbaar is, niet automatisch wil zeggen dat het niet gebrekkig kan zijn en aldus geen schade aan een derde zou kunnen veroorzaken”, benadrukt Advocaat Karen Snoeks op de AXA Friday, onze studiedag voor de publieke sector die op 21 oktober 2022 plaatsvond in het Park Inn Hotel te Berchem. Karen is partner bij Vermeiren Law, een kantoor gespecialiseerd in aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht.
Onderwerp van de AXA Friday dit jaar was de aansprakelijkheid van steden en gemeenten bij gebreken aan de infrastructuur. De aanwezigheid van meer dan 80 klanten in aansprakelijkheid, toont aan dat het onderwerp onze klanten aansprak.
Karen gaf meer uitleg bij de wetsartikels in het burgerlijk wetboek rond de aansprakelijkheid als bewaarder van een gebrekkige zaak. Denk maar aan gebrekkige voetpaden, fietspaden, takken, bomen… Karen Snoeks: “Het is de rechtspraak die de concrete invulling heeft gegeven aan de desbetreffende wetsartikels. Rechtspraak is evolutief en gebaseerd op concrete feiten. Elk schadegeval is anders en elk detail kan bepalend zijn om de aansprakelijkheid al dan niet te weerhouden. Bij de beoordeling van een situatie, en om dus na te gaan of deze al dan niet gebrekkig is, moeten steden en gemeenten steeds bewust zijn dat iets wat zichtbaar is, niet automatisch wil zeggen dat het niet gebrekkig kan zijn”.
Informatie van de klant is essentieel in de beoordeling van de aansprakelijkheid
Na de uiteenzetting van Karen Snoeks nam Paul De Caluwé, manager claims corporate liability bij AXA Belgium, het woord. Aan de hand van foto’s van concrete schadegevallen, werd de praktijk getoetst aan de theorie. Voor Paul de Caluwé is het duidelijk: “Wij hebben onze klant nodig om zijn verdediging goed te kunnen voeren. De informatie die wij van hem krijgen, en vooral de volledigheid ervan, is essentieel. Aan de hand van foto’s, en vooral de kwaliteit, het tijdstip en hoek van waaruit deze werden genomen, heb ik willen aantonen dat dit een enorm verschil kan maken in de beoordeling van de aansprakelijkheid van het bestuur en de mogelijkheid om zijn aansprakelijkheid al dan niet te betwisten.”
Daarnaast wees Paul ook op het belang van de communicatie die de steden en gemeenten voeren met slachtoffers die een klacht indienen. Paul: “Wees aandachtig met wat je schrijft aan het slachtoffer. Een voorbeeld: als een gemeente in een brief aan de tegenpartij zegt dat ze er alles aan gaan doen om de gevaarlijke situatie op te lossen, bevestigt ze hiermee dat de situatie gebrekkig was. Met een dergelijke bewering wordt verweer ons quasi onmogelijk gemaakt.”
Preventie en patrimoniumbeheer
Omdat voor AXA het voorkomen van een ongeval steeds prioritair is, werd ook de expertise van ons team Safety Advice Services in de verf gezet. Gert Brion, preventieingenieur bij AXA : “Onze preventie ingenieurs hebben rond het thema gebrekkige infrastructuur een waaier aan sensibiliseringsmateriaal ontwikkeld waarmee mensen die werken in preventie en patrimoniumbeheer concreet aan de slag kunnen”.
Onze klanten met toegang tot MyAXA Pro, kunnen daar een checklist rond 6 thema’s terugvinden om een werkplekinspectie uit te voeren. Daarnaast zijn er online ook 6 individuele themafiches beschikbaar vol preventietips om ‘on the field’ een toolboxmeeting te geven.
Enkele voorbeelden van ons preventiemateriaal:
Klanten die nog geen toegang hebben tot MyAXA Pro, kunnen dit aanvragen via hun accountmanager.
Een extra webinar voor onze klanten
Daarnaast volgt er op 14 maart 2023 nog een online webinar rond de opleidingsmodule die ons team preventie heeft ontwikkeld.