Hebt u beslist om een pensioenplan voor zelfstandigen af te sluiten? Een heel goed initiatief! Maar weet u niet goed wat het verschil is tussen tak 21 en tak 23? Geen probleem, wij leggen het helemaal voor u uit!
Tak 21 of tak 23?
Sparen voor uw pensioen vergt een langetermijnplanning: het is bijgevolg belangrijk te beslissen of u de pensioenpremies die u spaart in tak 21, in tak 23 of deels in beide wenst te investeren.
Tak 21
Vandaag nog worden veel pensioenplannen voor zelfstandigen beheerd in tak 21. U zegt? De betaalde premies gaan gepaard met een gewaarborgde rentevoet, die eventueel verhoogd wordt met een winstdeling. Aangezien tak 21 voornamelijk wordt gefinancierd op basis van staatsobligaties zijn de rendementen, in de huidige economische context, relatief beperkt. Het goede nieuws is dat ook het risico beperkt is.
Tak 23
Nochtans worden steeds meer pensioenplannen gefinancierd in tak 23. Op die manier kan een beter rendement worden behaald, maar zonder enige kapitaalgarantie.
De keuze hangt dus af van uw beleggingshorizon, uw risicobereidheid en uw gezins- en beroepssituatie:
- indien u belegt op lange termijn, zoals dat het geval is bij een pensioenplan, weet dan dat aandelenmarkten doorgaans interessante rendementen bieden.
- indien u daarentegen op korte termijn wil beleggen in aandelenfondsen, hou dan rekening met de schommeling van de markten, zowel naar beneden als naar boven.
Kortom
Hoe interessanter het potentiële rendement (dat de inflatie kan dekken), hoe groter de risico's.
Tak 23 of 21: hoe kiest u zeker de juiste formule?
Eerst en vooral: welk pensioenplan u ook kiest, u geeft uw rendement in ieder geval een boost. Als u niets doet, betaalt u immers eenvoudigweg meer belastingen.
Vervolgens zijn er verschillende mechanismen die uw risico's kunnen compenseren:
- De 'verticale' gewaarborgde rentevoet in tak 21: elk jaar wordt een nieuwe rentevoet gewaarborgd, een flexibiliteit die meer mogelijkheden biedt op een hoger rendement
- Hybride producten: die combineren het beste van twee werelden: Tak 21 en Tak 23
- Diversificatie van de fondsen: door gebruik te maken van verzekeringsproducten die een grote fondsendiversificatie bieden, kunt u het risico spreiden tussen uw verschillende fondsen
- De benadering 'levenscyclus': AXA moduleert uw deel van risicovollere effecten naargelang uw leeftijd, uw risicobereidheid en de economische realiteit
Wilt u meer weten over de aanvullende pensioenoplossingen? Lees hier ons artikel ‘Aanvullend pensioen: Welke keuzes heeft een zelfstandige?’.
Wenst u een aangepast traject voor uw persoonlijke situatie?
Neem dan contact op met een makelaar voor gepersonaliseerd advies in het kader van de sluiting van een pensioenplan en/of de optimalisering van uw pensioenproducten.