De eindejaarsperiode is in zicht. Voor sommigen is een kerstfeest zonder kalkoen 'not done', voor anderen is een oudejaarsnacht met vuurwerk een echte 'must'. Om de overgang van oud naar nieuw in alle veiligheid te vieren, moet je wel een aantal voorzorgsmaatregelen in acht nemen.
Informeer je
Als je van plan bent om zelf vuurwerk af te steken, vraag dan bij de gemeente na of dit wel mag. In sommige gemeenten is het namelijk verboden. In andere gemeenten mag het wel, maar heb je dan weer een uitdrukkelijke toelating nodig.
Denk ook aan je buren, want niet iedereen vindt het geknal even leuk.
Vuurwerk is geen speelgoed
Koop niet eender welk vuurwerk bij eender wie. Gebruik alleen vuurwerk dat verkocht wordt in erkende en gespecialiseerde zaken met een verkoopvergunning en lees aandachtig de gebruiksaanwijzing.
Als particulier mag je maar een beperkt volume aan vuurwerk kopen en mag je het enkel voor privédoeleinden gebruiken. In België noemen we dergelijk vuurwerk 'feestvuurwerk'.
Het is geen speelgoed; bewaar het steeds op een veilige plaats, buiten het bereik van kinderen.
Blijf op een veilige afstand
Kies zorgvuldig de plaats waar je het vuurwerk gaat afsteken. Bij voorkeur een vlak en open terrein op een goede afstand van toeschouwers, gebouwen, geparkeerde voertuigen en ontvlambare materialen. Voor extra veiligheid, is het aan te raden om een emmer water en een brandblusser bij de hand te hebben en rekening te houden met de windrichting om het traject van je vuurwerkpijlen te bepalen.
Denk aan je huisdieren
Honden zijn bijzonder gevoelig voor knalgeluiden. Hou je hond binnen om te voorkomen dat hij ontsnapt en probeer hem niet gerust te stellen of te aaien. Dat zou wel eens het tegenovergestelde effect kunnen hebben en je hond misschien nog banger maken. Ook paarden hebben schrik van lawaai. Als ze in paniek schieten, zouden ze wel eens over de omheining van hun weide kunnen springen. Paarden zet je dus ook best binnen.
Pas op voor brandwonden
Bescherm jezelf. Beschermbril, vuurvaste kledij … je ogen, je hoofd en je handen zijn de meest kwetsbare lichaamsdelen. Als je jezelf verbrandt, spoel de brandwonde dan overvloedig met lauw water. Zorg ervoor dat je je gsm steeds op zak hebt om indien nodig de hulpdiensten (112) of de brandweer te bellen.
Think green
Wist je dat vuurwerk gemaakt is van chemische producten die erg vervuilend zijn? Wanneer vuurwerk ontploft, komen er miljoenen fijne metaaldeeltjes vrij. Deze geven het vuurwerk mooie kleuren, maar wanneer ze op de grond vallen, vervuilen ze het milieu, de fauna en de flora … veel mensen weten dit niet en dus is het goed om erop te wijzen.